Rozbudowa komputera/pamięci RAM

Witam, mówię sobie, że czasami znajdę tutaj odpowiedź... :) Moja stacja robocza to stacja robocza HP Z1 pierwszej generacji. Przeszliśmy na Sw 2019 i jednocześnie poprosiłem o poddanie temu komputerowi liftingu poprzez dodanie pamięci RAM ... Miałem tylko 8 GB (2x4)...

Zainstalowałem więc moje 2 nowe pendrive'y (2x8 GB) w tych samych slotach co stare i pomyślałem, że mogę dodatkowo zatrzymać moje 2 stare za łączną pojemność 24 GB ... Ale na próżno nie mogę sobie poradzić z gromadzeniem pasków. Teoretycznie mogę umieścić na tym komputerze do 32 GB, jeśli się nie mylę. ale kiedy kładę 4 paski na pozostałych 2 gniazdach, mam 5 sygnałów dźwiękowych podczas uruchamiania... Przetestowałem 2 zestawy pasków, niezależnie od pozostałych 2 slotów, to też działa... Mam 2 czarne sloty, na których były moje stare i na których były podłączone moje nowe, mam 2 inne beżowe sloty, które zabierają moje paski o 2... ale komputer nie lubi tego, gdy kładę 4... Zwróć uwagę, że moje zestawy patyczków nie są tej samej marki między nowymi a starymi. Czy jest to parametr do ustawienia w BIOS-ie, czy wynika to z różnicy w pamięci... Jednak sprawdziłem w domu na moim osobistym komputerze, mam 12 GB w 4 pendrive'ach, które nawet nie mają tej samej częstotliwości, z drugiej strony są tej samej marki ... Jeśli ktoś ma pomysł... Z góry dziękuję.

Nie ma problemu z mieszaniem marek, częstotliwości i pojemności, system opiera się tylko na najwolniejszej.

Z drugiej strony mieszanka czarnych i beżowych automatów nie działa. Możesz więc użyć tylko 2 slotów.
Należy pamiętać, że jedna z rodzin wymaga 2 identycznych pasków, podczas gdy druga dopuszcza mieszanki.

2 polubienia

Innymi słowy, nie mogę dodatkowo włożyć moich 2 starych patyczków? Moje pozostałe dwa sloty służyły po prostu do mieszania mieszanych pasków?... to głupie... Na moim osobistym komputerze mam pełne 4 sloty ...

Obecnie, aby uszczegółowić, mam 4 sloty, powiedzmy od lewej do prawej, slot 1 - 2 - 3 - 4, przy czym 1 i 3 są beżowe, a 2 i 4 czarne, mam swoje nowe paski (o tej samej częstotliwości i marce) na 4 i 2, ale jeśli dodam stare na 1 i 3 (o tej samej częstotliwości między nimi), to nie działa...

Dokładnie tak.

Cóż, benh, dziękuję za odpowiedź! ;)