Wycena ekskluzywna

Witaj społeczności

Czy znasz sposób na przeskalowanie wszystkich kwotowań monety w jednolity sposób, zachowując w ten sposób relacje, ograniczenia i oczywiście proporcje?

I w tym samym duchu, czy możemy zmienić jednostkę pliku części bez zmiany wartości wymiaru (na przykład przechodząc z wymiaru " 20 mm " na wymiar " 20 cm " lub " 20 m ")?

Dziękuję

Cześć @Sylk

Wydaje mi się, że jest funkcja drabiny, ale nie jestem pewien, czy utrzymujesz relacje...
Spróbować

1 polubienie

Witam

Jeśli część nie zawiera żadnych dziwnych funkcji (wstawianie brył objętościowych, deformacje odręczne, ograniczenia zewnętrzne...), makro mnożące wszystkie wymiary jeden po drugim powinno wykonać zadanie.
W przeciwnym razie , jak @twathle powiedział " skala " na końcu drzewa tworzenia, na pewno spełnia swoje zadanie (ale problem ze skalą polega na tym, że nie wykonujesz automatycznego importu wymiarów...).

1 polubienie

Witam;

W razie potrzeby stworzyłem mały kalkulator (liczydło), aby za pomocą obliczeń modyfikować wymiary wybrane na szkicu (przez dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie lub wymuszanie...):

Icrement wybrane ratings.swp (352 KB)

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Świetne makro @Maclane :ok_hand: Dziękuję.

Czy na tej podstawie można dodać przycisk, aby przypisać wszystkie wymiary sterujące części (zgodnie z hierarchią funkcji, aby uniknąć błędów)?
Co pozwoliłoby zatem na wykonanie np. całego pomieszczenia x200.

A co do kwestii jednostek, to nikt nie ma pojęcia?

Witaj @Sylk ,

Zawsze ta opozycja między oczekiwaną prostą funkcjonalnością a brutalną rzeczywistością...

Zmiana skali pomieszczenia przy jednoczesnym zachowaniu kreatywnej struktury wydaje się stosunkowo prosta.
Konieczne jest jeszcze posortowanie odpowiednich funkcji, rodzaju wymiarów, które mają być przetworzone, uwzględnienie trybów tworzenia (podstawowe funkcje geometryczne, powtórzenia/symetrie,
blacha, spawane konstrukcje...), równania, bloki szkicowe i inne egzotyczne radości SW.
I że część została zbudowana w ściśle określony sposób, nie pozostawiając modelowi żadnej swobody wymiarowej.

Sprzężenie makra umożliwia zmianę skali części (lub elementu) poprzez zmianę wszystkich jej numerycznie zdefiniowanych wymiarów.
Należy testować z ostrożnością, po zapisaniu modelu.

Nie można zaproponować rozwiązania dotyczącego zmiany jednostek bez zmiany wartości.
EchellePiece.zip (198.5 KB)

2 polubienia

Witam;

Zobaczę, czy jestem w stanie dodać wybór wszystkich wymiarów jazdy na moim makro...

Tymczasem...
Jeśli masz dodatek MycadTool, możesz użyć jego narzędzia: ScaleDimension

, aby zastosować współczynnik skalowania.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

@Maclane Nie, nie mam narzędzi myCADtools.

Tak jak mówisz :sweat_smile:

Doskonałe @m_blt makro, komplementarne z @Maclane

W przypadku zmiany jednostki, przy tego typu makro staje się to dość proste, po zmianie jednostek dokumentu wystarczyłoby pomnożyć/podzielić wszystkie wymiary przez 10^*.
Jeśli możliwa jest zmiana jednostki za pomocą makra, wspaniale byłoby bezpośrednio dodać tę opcję.
Na przykład lista rozwijana " Zmień jednostkę dokumentu " z jednostkami długości, alternatywne pole radiowe " Zachowaj wartość " z polem radiowym dla współczynnika skali.

Witam;

Mam smycz do zmiany jednostki... ale tego nie testowałem:

Pozdrowienia.