Użytkownik Solidworks Electrical czy inny?

Witam

Obecnie do rysowania moich planów elektrycznych używam Draft do wydruku DWG.

Nie znalazłem żadnego darmowego oprogramowania, które spełniałoby moje potrzeby (nie robię planów elektrycznych dla domów...) i waham się między różnymi rozwiązaniami

Chciałbym poznać opinie użytkowników, a nie przedstawicieli handlowych dotyczących oprogramowania Solidworks Electrical lub innego. Tylko po to, aby zorientować się, jakie jest rzeczywiste zainteresowanie inwestycją.

Aby dać ci wyobrażenie, robię tylko małą skrzynkę z 1 do 3 napędami, małym sterownikiem PLC i przekaźnikami, wyłącznikami itp. ah tak bezpieczeństwo oczywiście AU, przełącznik drzwi itp.

Witam

Miałem okazję porozmawiać o elektryce podczas szkolenia w Axemble.

Oczywiście, jest to bardzo interesujące w 2 "dużych" punktach:

- Okablowanie odbywa się automatycznie poprzez wybór najlepszej możliwej ścieżki.

Wystarczy wybrać punkt A na komponencie, a następnie punkt B na szafce i dobrze :)

Konfiguracje mogą być również zmieniane automatycznie, jeśli ścieżka nie jest odpowiednia.

- Punkt drugi: zapewnienie wszystkich elementów elektrycznych na regałach. Bardzo duża liczba dostawców gra w tę grę, oferując elementy, które można skonfigurować w ramach Electrical.

Krótko mówiąc, 2 punkty, które wydają mi się dość miłe, aby o nich wspomnieć:)

1 polubienie

Rozmawiałem już ze sprzedawcą i owszem, jest to atrakcyjne, ale jeśli rozmawiamy ze sprzedawcami innego oprogramowania, to mówią to samo. 

To, co wydaje mi się dziwne, to to, że jest 2D i jeszcze jeden 3D, ale 3D nie jest pozbawione 2D, a ponieważ jest to 5000 za jednostkę, gdy bierzesz to razem lub 6000 osobno, skłania to do zastanowienia się nad przydatnością wzięcia oprogramowania za 10000 € do narysowania planu miesięcznie.

Witam

Kilka lat temu, aby narysować schematy elektryczne fabryki, kupiłem SEE Electrical od IGE-XAO.

Na co dzień używam jednak Pro/E, ale SEE jest bardzo prosty i tani i lepiej odpowiada potrzebom.

Uważam, że możliwe jest pobranie wersji próbnej.

@ S.B.

Próbowałem SEE i niezbyt drogie jak na 2D to nadal 8000€... Na korzyść możemy go chwalić.

Nie rozmawiałem ze sprzedawcą, tylko z trenerem.

Myślę, że to nie to samo.

@SPEM. Gerald

Zaskakujesz mnie kwotą 8000€, myślałem bardziej o 250 - 400€, mówię o najprostszej wersji.

@SB

Tak, istnieje darmowa wersja, aby zrobić podstawowy schemat elektryczny (pudełko na dom itp.), Problem polega na tym, że jest on w zastrzeżonym pliku. Tak szybko, jak chcesz z DWG (jakbym chciał odzyskać swoje plany), cóż, idziemy o krok w górę pod względem ceny.

W przeciwnym razie myślę, że propozycja, którą mi złożono, to zakup na wynajem za 500€ miesięcznie, z możliwością zablokowania niektórych miesięcy, w których z tego nie korzystamy.

Zamykając to pytanie, powiedziałbym, że nadal waham się między elektryką a elektryką. Ten sam program, ta sama funkcjonalność z różnicą prawie 1000€ (oprogramowanie + konserwacja)

Nadal pozostajemy przy produktach około 7000€

Witam

jest też Xrelais w niskiej cenie +/- 200€ z wersją demo

Qelectrotech darmowy, ale niezbyt wydajny, ale wszystkie pliki są w trybie tekstowym -xml).

Próbowałem DESA +/- 800 €, ale nadal bardzo udane w tej cenie

Inną możliwością jest modyfikacja KICAD (free electronic circuit software), który integruje widok 3D

Jestem w trakcie przechodzenia z SEE elektryka do SW electrical

jest dużo pracy, aby dostosować symbole i odniesienia do moich potrzeb, ale kiedy w IGE nie traktują cię poważnie, wolę to raczej

na ZOBACZ, czy zatrzymasz konserwację (kosztowną za świadczoną usługę) sprawdź, czy mamy ciągłą licencję na dongle, inaczej nic.

Miłego szukania

1 polubienie

@fredoavelo powiedział:

Dzięki za info. Próbowałem Qelectrotech, ale nie podoba mi się to zbytnio.

Używam już Kicada do elektroniki równolegle z ExpressPCB i zacząłem przyglądać się RS DesignSpark

Oprogramowanie, które może być interesujące EditSab

Próbowałem SEE i SW electrical, i dla mnie elektryka była najbardziej intuicyjna, ale koszty są poza koniecznością, ponieważ co 6 miesięcy robię schemat skrzynkowy