Obecnie do rysowania moich planów elektrycznych używam Draft do wydruku DWG.
Nie znalazłem żadnego darmowego oprogramowania, które spełniałoby moje potrzeby (nie robię planów elektrycznych dla domów...) i waham się między różnymi rozwiązaniami
Chciałbym poznać opinie użytkowników, a nie przedstawicieli handlowych dotyczących oprogramowania Solidworks Electrical lub innego. Tylko po to, aby zorientować się, jakie jest rzeczywiste zainteresowanie inwestycją.
Aby dać ci wyobrażenie, robię tylko małą skrzynkę z 1 do 3 napędami, małym sterownikiem PLC i przekaźnikami, wyłącznikami itp. ah tak bezpieczeństwo oczywiście AU, przełącznik drzwi itp.
Miałem okazję porozmawiać o elektryce podczas szkolenia w Axemble.
Oczywiście, jest to bardzo interesujące w 2 "dużych" punktach:
- Okablowanie odbywa się automatycznie poprzez wybór najlepszej możliwej ścieżki.
Wystarczy wybrać punkt A na komponencie, a następnie punkt B na szafce i dobrze :)
Konfiguracje mogą być również zmieniane automatycznie, jeśli ścieżka nie jest odpowiednia.
- Punkt drugi: zapewnienie wszystkich elementów elektrycznych na regałach. Bardzo duża liczba dostawców gra w tę grę, oferując elementy, które można skonfigurować w ramach Electrical.
Krótko mówiąc, 2 punkty, które wydają mi się dość miłe, aby o nich wspomnieć:)
Rozmawiałem już ze sprzedawcą i owszem, jest to atrakcyjne, ale jeśli rozmawiamy ze sprzedawcami innego oprogramowania, to mówią to samo.
To, co wydaje mi się dziwne, to to, że jest 2D i jeszcze jeden 3D, ale 3D nie jest pozbawione 2D, a ponieważ jest to 5000 za jednostkę, gdy bierzesz to razem lub 6000 osobno, skłania to do zastanowienia się nad przydatnością wzięcia oprogramowania za 10000 € do narysowania planu miesięcznie.
Tak, istnieje darmowa wersja, aby zrobić podstawowy schemat elektryczny (pudełko na dom itp.), Problem polega na tym, że jest on w zastrzeżonym pliku. Tak szybko, jak chcesz z DWG (jakbym chciał odzyskać swoje plany), cóż, idziemy o krok w górę pod względem ceny.
W przeciwnym razie myślę, że propozycja, którą mi złożono, to zakup na wynajem za 500€ miesięcznie, z możliwością zablokowania niektórych miesięcy, w których z tego nie korzystamy.
Zamykając to pytanie, powiedziałbym, że nadal waham się między elektryką a elektryką. Ten sam program, ta sama funkcjonalność z różnicą prawie 1000€ (oprogramowanie + konserwacja)
Dzięki za info. Próbowałem Qelectrotech, ale nie podoba mi się to zbytnio.
Używam już Kicada do elektroniki równolegle z ExpressPCB i zacząłem przyglądać się RS DesignSpark
Oprogramowanie, które może być interesujące EditSab
Próbowałem SEE i SW electrical, i dla mnie elektryka była najbardziej intuicyjna, ale koszty są poza koniecznością, ponieważ co 6 miesięcy robię schemat skrzynkowy