Użytkownicy Solidworks w różnych krajach

Witam

Jesteśmy małym zespołem inżynierów i chcemy rozpocząć nowy projekt z wykorzystaniem Solidworks. Każdy z nas mieszka w innym kraju i szuka najlepszego rozwiązania, aby móc pracować na tym samym modelu. Każdy z nich będzie działał na innym podzbiorze, ale chcielibyśmy mieć możliwość aktualizacji głównego zestawu i zobaczenia, jak zmiany są bezpośrednio odzwierciedlone.

Jakie jest najlepsze rozwiązanie, wynajmij serwer i korzystaj z PDM? Czy są jakieś alternatywy (takie jak GrabCAD), które są warte zachodu?

Z góry dziękujemy!

1 polubienie

Witam

W naszej działalności współpracujemy z biurem projektowym w Kanadzie i stworzyliśmy Solidworks Enterprise PDM, który moim zdaniem jest idealnym rozwiązaniem!!

2 polubienia

Witam

Z mojej strony do tego rodzaju rzeczy, których używam collabtive, problem polega na tym, że nie tworzy linku... Na pierwszy rzut oka to jest to, co chcesz zrobić. Jeszcze umieszczę link na wypadek, gdybyś chciał rzucić okiem: http://www.collabtive.com/  jest to oprogramowanie typu open source, jeśli chcesz je przetestować, nie wahaj się ze mną skontaktować Mam aktywną wersję na moich serwerach ;)

W przeciwnym razie jest myCadPlace... Ale jeśli się nie mylę, potrzebujesz MyCaService Premium.

W przeciwnym razie zawsze istnieje rozwiązanie, aby utworzyć serwer FTP, na który można wysłać zmodyfikowane pliki.

Lub 2. rozwiązanie: są serwery QNAP NAS, które mają system, który automatycznie synchronizuje się w 2 kierunkach, pliki modyfikują się, gdy tylko nastąpi zmiana... Ale muszę tylko sprawdzić, czy może działać również zewnętrznie... Ale to jest jak system w chmurze... Mogę zrobić kilka zrzutów ekranu oprogramowania dostarczonego z dyskiem NAS, który jest dostępny w sieci, jeśli skonfigurujesz go dla :)

2 polubienia

Jak duży jest Twój zespół?
Jaki jest rozmiar modelu?

To, co najbardziej przemawia do mnie w Twoim pytaniu, to "bezpośrednio" w:
"Zobacz, jak zmiany są bezpośrednio odzwierciedlone".

Twoim problemem jest głównie transfer danych: prędkość wysyłania. Nie wydaje mi się do pomyślenia praca bezpośrednio na zdalnym serwerze. Będzie musiał nastąpić transfer między maszyną lokalną a serwerem, więc na pewno wystąpi opóźnienie w actulizacji.

EPDM poradzi sobie z tym transferem, ale w zależności od projektu może to być duża maszyna, która po prostu poradzi sobie z transferem plików. Prosta kompozycja na wynos zdeponowana w Dropboxie może załatwić sprawę.

3 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Centor, przyjrzę się Twoim propozycjom, QNAP NAS wygląda dla mnie bardzo ciekawie i mógłby spełnić nasze potrzeby.

Stefbeno, w tej chwili jest nas 3, ale zespół na pewno się powiększy w ciągu roku. Kiedy mówię "zobacz zmiany odzwierciedlone bezpośrednio", myślałem o komunikacie, który ostrzega nas, że szablon został zmieniony i że możemy go zaktualizować, aby zobaczyć zmiany. Myśleliśmy o Dropboxie, który mógłby być odpowiedni, o ile będzie nas tylko 3, ale w perspektywie średnioterminowej, gdy zespół się rozrośnie, nie sądzę, żeby nam to odpowiadało.

Skontaktowałem się z GrabCAD, aby uzyskać informacje, a zwłaszcza jakie są różnice w stosunku do EPDM. Jak więc użytkownicy EPDM znajdują jego zastosowanie? Czy jest to proste i niezawodne?

Dziękuję Wam wszystkim!

Znalazłem adres: https://www.qnap.com/i/fr/

Tutaj możesz zobaczyć wszystkie istniejące typy dysków QNAP NAS, z wbudowanym oprogramowaniem w zależności od wersji i ich pojemności... W niektórych modelach istnieje nawet możliwość wirtualizacji systemu...

Osobiście mam Qnap w domu i jestem bardzo zadowolony z tych opcji :) ... Ale dziś jest więcej urażonych ;) i wydajniejsze :)

Witam

Wszystko zależy od krajów, w których znajdują się Twoi pracownicy.

Z naszej strony współpracujemy z Chinami i przepływ jest bardzo ograniczony i niestabilny.

Ale "dzięki" różnicy czasu, możemy zrobić replikację plików w nocy u nich (około godziny 13:00 w domu).

Gorąco polecam onshape.com

Płatna wersja jest naprawdę kompletna i kosztuje 100 euro za osobę, co jest niczym w porównaniu z tysiącami euro SolidWorks...

1 polubienie