Od wersji SW 2013-2014 nie mogę już korzystać z Funkcja łańcucha/pasa w trybie przedstawienia schematu. Wykonuję dokładnie taką samą procedurę jak w przypadku poprzedniej wersji i że samouczek SW, ale funkcja pozostaje nieaktywna. Czy tylko ja zauważyłem ten problem? Czy masz jakieś rozwiązania?
Zrobiłem szybki test na wersji educ 2013-2014 i działa dobrze.
W jednym z dokumentów narysowałem oś poziomą.
Następnie zrobiłem okrąg przechodzący przez jeden z końców (+ mały, aby zobrazować obrót koła pasowego). Tworzę pierwszy blok z tych 2 okręgów po prawej stronie rysunku.
Następnie wykonałem 2. okrąg umieszczony na lewo od osi poziomej (+ kolejne małe kółko, aby obrót był widoczny). Tworzę 2-gi blok z tego zestawu 2 okręgów).
Następnie wykonuję funkcję Chain/Strap i działa jak zwykle.
Poczyniłem postępy w rozwiązaniu problemu, ale nadal nie został on rozwiązany.
Określam, co chcę zrobić:
Moim celem jest stworzenie mechanizmu ze złożenia części wykonanych z samych bloków utworzonych z "kinematycznego shema" w trybie schematycznego przedstawienia ze złożenia. Działa bardzo dobrze dla wszystkich klasycznych ogniw 2D i napędu ciernego, ale co dziwne nie dla łańcucha/paska.
Problem polega na tym, że funkcja łańcucha pasowego nie jest aktywna, jeśli moje klocki zostały zbudowane w trybie "schematycznego przedstawienia".
Z drugiej strony zauważyłem, że jeśli tworzę swoje bloki wewnątrz szkicu, dostępna jest funkcja łańcucha/paska. O co chodzi??? Ponieważ nie można utworzyć części z bloku utworzonego w szkicu!! Albo wtedy nie wiem, jak to zrobić bez majstrowania...
Z mojej strony działa to również, jeśli stworzę to wszystko na szkicu...
Chciałem jednak zrobić to bez przechodzenia przez szkice, aby mieć bloki poza szkicami, celem było stworzenie części z bloków (coś niemożliwego z bloków w szkicu...)