Korzystanie z kompasu, znanego również jako robot, w CATIA

Witam

Chciałbym dowiedzieć się, jak korzystać z parametrów manipulacji kompasem (patrz zdjęcie w kopii). O dziwo, zajmuję się CATIA od 20 lat i nigdy tak naprawdę nie musiałem go używać. Zawsze radziłem sobie z benchmarkami i ograniczeniami.

Z drugiej strony uważam, że przydatne może być precyzyjne ustawienie jednej części względem drugiej w produkcie bez konieczności stosowania ograniczeń.

Czy mógłbyś mi przypomnieć różne funkcje tych ustawień manipulacji kompasem? A w szczególności, jak wykorzystać go w praktyce?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam
Patrz Pomoc programu CATIA (Infrastruktura / Podręcznik użytkownika infrastruktury CATIA / Podstawowe zadania / Przenoszenie obiektów za pomocą kompasu 3D.
Jeśli nie jest zainstalowany, mogę zrobić kopie
Używam dynamiki głównie do przyimków (orientowania) obiektów, które nie podlegają ograniczeniom.
Innymi słowy, umieszczam kompas na elemencie, który chcę przesunąć, wybieram go na wykresie do aktywacji (kompas na zielono), a następnie dynamicznie orientuję go co jakiś czas, klikam prawym przyciskiem myszy na kompas, aby otworzyć okno ustawień kompasu.

Koniec z zastosowaniami.

OK. Myślę, że rozumiem, nawet jeśli nie zrozumiałem twojego wyjaśnienia: "Innymi słowy, umieszczam kompas na elemencie, który chcę przesunąć, wybieram go na wykresie do aktywacji (kompas na zielono), a następnie dynamicznie orientuję go od czasu do czasu, klikam prawym przyciskiem myszy na kompas, aby otworzyć okno ustawień kompasu".

Metoda:
1) umieść kompas na elemencie, który chcę przesunąć: OK
2) wybierz na wykresie, aby aktywować (kompas na zielono): NIE OK, nigdy nie widzę kompasu na wykresie lub drzewie konstrukcyjnym. Czy możesz powiedzieć mi więcej o tym kroku?

Gotowe z wyprzedzeniem
Klasa A+

Jest to obiekt(y), który ma zostać przeniesiony, który wybieramy na wykresie.

boussole.mp4