Używanie funkcji COS() w równaniu

Witam

Po prostu szukam możliwości użycia funkcji COS() w równaniu tabeli BOM na rysunku w SOLIDWORKS 2019.

Mówiąc bardzo prosto, wartości jednej kolumny są równe COSINUS wartości innej.

Jednak bez względu na to, jak bardzo próbuję różnych sposobów wpisywania COS() (COS() Cos() cos() COS () Cos () cos (), ...), nic nie pomaga, funkcja nie jest akceptowana.

Z góry dziękuję za pomoc,

Rémi

capture.png

Może przeliczyć kąt na radiany?

Witam

Formułę przypisuje się do pola, gdy powinna zostać zastosowana do kolumny.

po prostu wybierz kolumnę, a następnie kliknij symbol  ∑, a następnie umieść tam swoją formułę, jeśli działa z COS, ponieważ zrobiłem to tylko łącząc dwie kolumny...

equation_nomenclature.jpg

Witam

- Jak widać, wartość 15 może wynosić 15 stopni, a także 15 radianów, istnieje cosinus 15, więc nie w tym problem.

- Podobnie zastosowałem formułę do całej kolumny, widzimy cos('ß'), dwa apostrofy reprezentują kod solidworks kolumny o nazwie "ß"

Jeśli chodzi o mnie, nie zwróciłem uwagi na to, że znajduje się na stole do rysowania.

Niestety mam wrażenie, że nie jest to możliwe (poniższy zrzut ekranu do wersji z 2015 roku):

Pomoc nie jest wyraźnie określona w tej kwestii.

Jeśli masz umowę o świadczenie usług assistance, warto zapytać ich o pomoc

Podczas tworzenia rodziny części nie można utworzyć niestandardowej właściwości z cos kąta przed tabelą programu Excel (która jest w stanie wykonać tego rodzaju równanie), a następnie pobrać tę właściwość kąta cos w tabeli,

1 polubienie

Rzeczywiście, myślę, że utknąłem.

Dla rodziny części na pewno, ale chciałbym uniknąć tego procesu, jeśli będziesz musiał przez to przejść dla każdego komponentu, stanie się to uciążliwe.

Dziękuję jednak za odpowiedzi.

Wydaje mi się, że możliwości tabeli różnią się od możliwości BOM pod względem równań.  Do sprawdzenia, bo w tej chwili nie mam solidworks. 

Tak, rzeczywiście, kilka dodatkowych funkcji, tylko funkcja SI() jest dostępna na liście rozwijanej BOM, ale funkcja COS() nadal nie działa w tej drugiej.