Cześć, jestem nauczycielem i chciałbym opracować nową aktywność z wykorzystaniem SolidWorks i Meca3D razem z moimi uczniami. Znalazłem dokument, który zaktualizowałem, z modelem SolidWorks, który do niego dołącza, czyli flosserem wodnym.
Wszystko wydaje się działać poprawnie, ale gdy uruchamiam analizę do nowego badania, pojawia się komunikat o błędzie " Nieprawidłowy wybór ruchów pilota". A jednak ten model był już stosowany w Meca3D.
SW Hydropulseur.rar (2,0 MB)
Meca3D n°2.docx lab (1,9 MB)
Załączony jest dokument Word oraz model SW.
Witam i witamy Henri_Chauvel,
Nie znałem Meca3D, ale mam link, który wyjaśni przyczynę tego błędu w kontekście kompatybilności wersji każdej z nich.
=>Źródło instalacji Meca3D dla szkół średnich - Visiativ Education Research
Zauważyłem, że w win.rar jest kilka wersji SW
Powodzenia.
@+.
AR.
@m_blt, jak mi się wydaje, może pomóc w tej sprawie, a ponieważ jest wspomniany w temacie, powinien otrzymać powiadomienie. Z mojej strony jest to dla mnie nieznany temat.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Szukałem dalej i znalazłem świetną stronę, która pozwoliła mi znaleźć odpowiedź.
W rzeczywistości musisz kliknąć małe czerwone światło w SolidWorks, które pozwala zaktualizować system.
Ta strona pokazuje, czym jest Meca3D, jestem trochę zdumiony, że nigdy o nim nie słyszałeś, bo obecnie jest to obowiązkowy kurs w liceum (STI2D baccalaureate). Ale hej, CAD jest też tak rozległy, jest tyle różnych dziedzin...
Ale mam też nadzieję, że dzięki tej stronie inni ludzie znajdą rozwiązanie swojego problemu.
Witam ponownie Henri_Chauvel,
Dzięki za informacje.
@+.
AR.
Witaj @Henri_Chauvel ,
Model jest poprawnie zdefiniowany, wystarczy kilka dostosowań, by ograniczyć ryzyko nieporozumień.
Adaptacje wykonane w załączonym modelu, z SW 2023 i Meca3D v19.
Z kilkoma dodatkami w pliku Word.
MECA3D_HYDROP_SW2023.zip (2,1 MB)
Uwaga o " super stronie ", która Ci pomogła: linki do Meca3D i Mecaplan kierują na konkretne strony strony atemi.fr, firmy z Lyonu, która rozwija to oprogramowanie.
![]()
Powodzenia...
… Cóż, ja też o tym nie słyszałem.
Z drugiej strony, nie jest to aż tak zaskakujące, że strona " ATEMI " (Meca 3D) jest tylko w http, a nie w http"s" (secure) i nie ma też pojęcia o cenach... To stosunkowo zniechęca do inwestycji.
Solidworks nadal zalicza Maca3D do swoich partnerstw:
https://www.solidworks.com/fr/partner-product/meca3d
Co robisz z Meca3D i swoimi licealistami? Badania materiałów (oporów) czy głównie trajektorii?
Maclane,
Przepraszam, ale miałem wrażenie, że słowo " oszołomiony " jest trochę zbyt mocne... Zwłaszcza że, jak mówiłem, dziedzina CAD jest tak rozległa, że widzę ją tylko z bardzo małego końca teleskopu. A sam jestem dopiero początkujący pod wieloma względami.
Meca3D jest obecnie dla mnie niezbędnym oprogramowaniem do wykonywania statystyki, różnych typów badań (geometrycznych, kinematyki, dynamiki,...), pozwala rysować różne krzywe za pomocą modelu SolidWorks.
m_bit,
Wow, bardzo dziękuję za twoją pracę, bardzo kompletną, bardzo jasną, SUPER szybką i dzięki której zrozumiałem wiele rzeczy! Gratulacje!
Meca3D jest jak góry lodowe, widzisz tylko 10% z nich.
Większość jest pod powierzchnią...