Używanie PDM 2024 z Solidworks 2022

Witam
Możliwe jest zainstalowanie PDM2024 przy zachowaniu SolidWorks 2022.
Czy niektórzy z was to zrobili? Jeśli tak, czy zauważyłeś jakieś szczególne problemy lub zachowania?
Dziękuję
Thierry

Witam

Tak -z pamięci- możliwe jest zainstalowanie pdm z maksymalnie 2 wersjami maksymalnego odchylenia.
Należy pamiętać, że menedżer licencji musi zostać zaktualizowany do wersji 2024.

Jeśli użytkownik pdm przyzwyczajony do forum mógłby potwierdzić moje słowa, aby @tlecampion się upewnić przed rozpoczęciem instalacji...

1 polubienie

Witam;

Chociaż nie używam PDM, biorąc pod uwagę moje doświadczenie z Dassault i pokrewnymi narzędziami, będę unikał, na ile to możliwe, kojarzenia dwóch różnych wersji oprogramowania tak splecionych, jak to tylko możliwe, jak Solidworks i jego PDM.
Ale jak @Silver_Surfer mówi, najlepiej poczekać na opinię użytkownika, który testował tego typu konfigurację...

W przypadku PDM Dassault testuje i ogłasza kompatybilność z 2 poprzednimi wersjami oprogramowania CAD. Jest to związane z narzędziem do aktualizacji.
Podążając za tymi informacjami, zajrzałem do pomocy i rzeczywiście:
Uaktualnienie pliku SOLIDWORKS - 2024 - Pomoc SOLIDWORKS PDM

Nie znalazłem jeszcze dokumentu, w którym wyraźnie mówionoby, że PDM 2024 jest testowany i w pełni obsługiwany do użytku z SOLIDWORKS 2024, 2023 i 2022...

1 polubienie

Witam

Takie są wymagania DS. Z drugiej strony, osobiście nie ufam temu (biorąc pod uwagę niezliczone błędy w oprogramowaniu), a konsultant, który zajmuje się aktualizacją naszej wersji, zawsze nam to odradzał.
Wydanie główne z tą samą wersją PDM, mniejsze ryzyko problemów.

1 polubienie

Witaj @Silver_Surfer,
Otrzymałem potwierdzenie od Visiativ, że korzystanie z PDM 2024 i Solidworks 2022 jest możliwe i że wsparcie techniczne jest nadal świadczone. Jest to maksymalny limit różnicy między możliwymi produktami.
Podczas instalowania nowej głównej wersji oprogramowania bez uaktualnienia wyświetlany jest komunikat ostrzegawczy informujący o obsługiwanym odchyleniu wersji.
W PDM 2024 mają zostać zaktualizowane również dodatki programowe. Aby uzyskać dostęp do repozytorium, jeśli nie ma zmiany serwera, nie ma potrzeby ponawiania widoków.

2 polubienia

Bądź ostrożny, Visiativ udzielił mi tej samej odpowiedzi dla Solidworks 2022 z Visualize 2024... i tam ryzyko było znacznie mniejsze niż w przypadku PDM...
Wynik:
Cóż nie, w końcu nie jest kompatybilny, nawet w trybie pobierania, z tymi dwoma produktami.
=> W moim przypadku to była po prostu strata czasu na odinstalowywanie i ponowne instalowanie Visualize.
Jeśli chodzi o dopełnienia, te z Visiativ powinny się trzymać (z wyjątkiem ich błędów), czy masz jakieś inne (uzupełnienia)?

Posiadanie dwóch różnych wersji wydaje mi się równoznaczne z dodawaniem kul do rewolweru, którym grasz w rosyjską ruletkę (biorąc pod uwagę wszystkie rzeczy).

W przypadku wersji synchronicznych nie zawsze jest to łatwe... ale wyobrażam sobie, że masz swoje powody...

2 polubienia

Witam

Podczas uaktualniania Solidworks PDM, widok zostanie efektywnie przekształcony w folder, a następnie ponownie stanie się widokiem repozytorium po uaktualnieniu aplikacji.
Osobiście nadal zalecałbym usunięcie widoku skarbca w celu wyczyszczenia lokalnej pamięci podręcznej użytkowników (nigdy nie zaszkodzi zacząć od nowa w dobrej kondycji), a następnie zainstalować go ponownie (narzędzie do generowania obrazów administracyjnych pozwala to zrobić od 2024 roku).
Pamiętaj, aby zarchiwizować wszystko podczas aktualizacji, bez względu na wszystko.