Witam
Możliwe jest zainstalowanie PDM2024 przy zachowaniu SolidWorks 2022.
Czy niektórzy z was to zrobili? Jeśli tak, czy zauważyłeś jakieś szczególne problemy lub zachowania?
Dziękuję
Thierry
Witam
Tak -z pamięci- możliwe jest zainstalowanie pdm z maksymalnie 2 wersjami maksymalnego odchylenia.
Należy pamiętać, że menedżer licencji musi zostać zaktualizowany do wersji 2024.
Jeśli użytkownik pdm przyzwyczajony do forum mógłby potwierdzić moje słowa, aby @tlecampion się upewnić przed rozpoczęciem instalacji...
Witam;
Chociaż nie używam PDM, biorąc pod uwagę moje doświadczenie z Dassault i pokrewnymi narzędziami, będę unikał, na ile to możliwe, kojarzenia dwóch różnych wersji oprogramowania tak splecionych, jak to tylko możliwe, jak Solidworks i jego PDM.
Ale jak @Silver_Surfer mówi, najlepiej poczekać na opinię użytkownika, który testował tego typu konfigurację...
W przypadku PDM Dassault testuje i ogłasza kompatybilność z 2 poprzednimi wersjami oprogramowania CAD. Jest to związane z narzędziem do aktualizacji.
Podążając za tymi informacjami, zajrzałem do pomocy i rzeczywiście:
Uaktualnienie pliku SOLIDWORKS - 2024 - Pomoc SOLIDWORKS PDM
Nie znalazłem jeszcze dokumentu, w którym wyraźnie mówionoby, że PDM 2024 jest testowany i w pełni obsługiwany do użytku z SOLIDWORKS 2024, 2023 i 2022...
Witam
Takie są wymagania DS. Z drugiej strony, osobiście nie ufam temu (biorąc pod uwagę niezliczone błędy w oprogramowaniu), a konsultant, który zajmuje się aktualizacją naszej wersji, zawsze nam to odradzał.
Wydanie główne z tą samą wersją PDM, mniejsze ryzyko problemów.
Witaj @Silver_Surfer,
Otrzymałem potwierdzenie od Visiativ, że korzystanie z PDM 2024 i Solidworks 2022 jest możliwe i że wsparcie techniczne jest nadal świadczone. Jest to maksymalny limit różnicy między możliwymi produktami.
Podczas instalowania nowej głównej wersji oprogramowania bez uaktualnienia wyświetlany jest komunikat ostrzegawczy informujący o obsługiwanym odchyleniu wersji.
W PDM 2024 mają zostać zaktualizowane również dodatki programowe. Aby uzyskać dostęp do repozytorium, jeśli nie ma zmiany serwera, nie ma potrzeby ponawiania widoków.
Bądź ostrożny, Visiativ udzielił mi tej samej odpowiedzi dla Solidworks 2022 z Visualize 2024... i tam ryzyko było znacznie mniejsze niż w przypadku PDM...
Wynik:
Cóż nie, w końcu nie jest kompatybilny, nawet w trybie pobierania, z tymi dwoma produktami.
=> W moim przypadku to była po prostu strata czasu na odinstalowywanie i ponowne instalowanie Visualize.
Jeśli chodzi o dopełnienia, te z Visiativ powinny się trzymać (z wyjątkiem ich błędów), czy masz jakieś inne (uzupełnienia)?
Posiadanie dwóch różnych wersji wydaje mi się równoznaczne z dodawaniem kul do rewolweru, którym grasz w rosyjską ruletkę (biorąc pod uwagę wszystkie rzeczy).
W przypadku wersji synchronicznych nie zawsze jest to łatwe... ale wyobrażam sobie, że masz swoje powody...
Witam
Podczas uaktualniania Solidworks PDM, widok zostanie efektywnie przekształcony w folder, a następnie ponownie stanie się widokiem repozytorium po uaktualnieniu aplikacji.
Osobiście nadal zalecałbym usunięcie widoku skarbca w celu wyczyszczenia lokalnej pamięci podręcznej użytkowników (nigdy nie zaszkodzi zacząć od nowa w dobrej kondycji), a następnie zainstalować go ponownie (narzędzie do generowania obrazów administracyjnych pozwala to zrobić od 2024 roku).
Pamiętaj, aby zarchiwizować wszystko podczas aktualizacji, bez względu na wszystko.