Używanie zmiennych globalnych w funkcjach powierzchniowych - SW

Witam

Chciałbym użyć zmiennej globalnej (którą już zdefiniowałem w "Równaniach" i podlinkowałem do dokumentu .txt) w funkcjach powierzchniowych typu "Wydłuż powierzchnię".

Z góry dziękuję.

Q.

Witam

W niektórych przypadkach musisz utworzyć funkcję, a następnie kliknąć dwukrotnie na tę funkcję w oknie 3D (EDIT: lub na funkcję w drzewie tworzenia): pojawią się wszystkie zmienne tego szkicu lub funkcji i możesz dwukrotnie kliknąć wartość, aby wyświetlić ruchome okno dialogowe (jak dla dowolnego wymiaru w 3D), w którym używasz zmiennych globalnych rozpoczynających się wpisując "=" lub klikając na odpowiedni symbol.

Czy to zrozumiałe?

EDYCJA: w tym konkretnym przypadku powierzchni musisz dwukrotnie kliknąć funkcję w drzewie tworzenia!

Witam

Rzeczywiście stworzyłem funkcję, a także zmienną globalną, której chcę użyć, ale po umieszczeniu znaku "=" nie pojawia się żadne pływające okno dialogowe (podczas gdy pojawia się, gdy chcę zmodyfikować prostą stronę, która nie znajduje się w funkcji..).

Powiedziałem więc sobie, że gdy chcę zintegrować zmienną globalną z funkcją, należy wykonać określoną manipulację.

Dziękuję za odpowiedź!

Q.

1 polubienie

Jednokrotne kliknięcie funkcji w drzewie tworzenia nie powoduje pojawienia się wartości w 3D?

A kiedy klikniesz dwukrotnie?

A kiedy pojawi się ta wartość i klikniesz na nią dwukrotnie, to nie działa?

Czy możesz umieścić sitodruk pudełka, które posiadasz?

Kiedy edytuję funkcję, próbuję umieścić ="nom_variable_globale", ale to nie działa i nie pojawia się żadne pływające okno dialogowe, które oferuje mi wstawienie zmiennej, gdy wprowadzam tylko ja podpisuję =.

Tak samo, gdy kliknę na funkcję, pojawia się wymiar, który można modyfikować, ale nie mogę wstawić zmiennej globage (którą mogę wstawić w klasycznym wymiarze, gdy na przykład tworzę szkic...). Możesz to zobaczyć na obrazie Shift2.

Q.

decalage2.png

W przeciwnym razie, gdy zostawisz mysz z boku, pojawi się nazwa (styl D1@fonction1).

I możesz użyć tej nazwy w zmiennych globalnych!

To prawda, że nie wpadłam na takie rozwiązanie. Wypróbuję w poniedziałek!

Dziękuję bardzo:D

Q.

1 polubienie

Nie martw się, jeśli moja odpowiedź jest w porządku, wybierz moją odpowiedź jako najlepszą, klikając  pod  tą "ta odpowiedź rozwiązała mój problem".