Witam, visiativ zaleca, aby nie używać części pochodnych ze względu na zewnętrzne odniesienia, ponieważ PDM zawsze otrzymuje linki tych części podczas aktualizacji do wyższej wersji oprogramowania.
Pytanie 1: Czy mimo to możemy ponownie przypisać uszkodzone linki?
Pytanie 2: Czy istnieje inna metoda polegająca na zachowaniu linków komponentów?
Witam Ze swojej strony regularnie używam części pochodnych, nigdy nie miałem żadnych problemów! Wcześniej na PDM to samo, nie ma problemu po aktualizacji.
I o dziwo, pamiętam moje pierwsze wdrożenie PDM, przemówienie, które miałem od VISIATIV (konsultanta) było raczej ostrożne z konfiguracjami i faworyzowaniem części pochodnych. → wersjonowanie odbywa się na poziomie pliku, a nie na poziomie konfiguracji, bardzo (bardzo) trudno jest prześledzić ewolucję jednej konfiguracji spośród innych.
Nie rozumiem argumentacji VISIATIV i szczerze mówiąc, tego typu wypowiedzi trochę mnie denerwują: odsprzedają rozwiązanie i zamiast stanąć po stronie użytkowników i wywrzeć presję na wydawcę, aby funkcja była wiarygodna, wolą nam doradzić, abyśmy z niej nie korzystali!
I oto niestety po raz kolejny wracamy do tego kornelowskiego problemu współczesnego świata!
Chmura jest piękna, 3DX jest świetny... Aah tak, chociaż... Oops... Źle radzi sobie z konfiguracjami, częściami pochodnymi, rodzinami części, częściami w pomieszczeniu, częściami symetrycznymi...
Nie jestem pewien @anja_Andria o którym mówił 3DX pdm. W każdym razie, z mojej strony, a dokładniej rzecz ujmując: nie ma problemu z zewnętrznymi referencjami części wyprowadzonych w SW PDM.
Mam wrażenie, że w końcu każdy podejmuje ryzyko korzystania z zewnętrznych odniesień poprzez części pochodne. Najlepszą rzeczą jest mieć informację zwrotną od kogoś, kto już spotkał się z tym pb
Ups, witaj Silver_Surfer, Przepraszam, pomyliłem " pochodną " z " wirtualną ", to właśnie tych wirtualnych należy unikać. Co więcej, w tej chwili nie używamy PDM. (Znam " Smarteam " i " @udros " oraz " sejf na Wynalazcę ") @+. AR.
Używam części pochodnych, aby szczegółowo opisać każdy etap produkcji części. Moglibyśmy przetransponować metodę części za pomocą konfiguracji, ale staje się to bardzo pracochłonne z uwagi na fakt, że krok fab może również należeć do innych skończonych części (łączenie procesów fab): otrzymujemy plik zawierający wszystkie możliwe pochodne gotowych części
Używane są części pochodne i wirtualne części/zespoły.
Problemy są szczególnie widoczne w przypadku wirtualnych części/montaży, gdzie może się zdarzyć, że PDM nie zarządza (lub źle zarządza) niektórymi plikami wirtualnymi (a zatem żegnaj ze 100% niezawodnymi przypadkami użycia, problemami z generowaniem plików PDF na naszej dedykowanej stacji roboczej...).
Jeśli chodzi o części pochodne, tak naprawdę nie zauważyliśmy żadnych problemów. Ale rzeczywiście, EPDM (V2020 dla nas) nie radzi sobie dobrze z przypadkami użycia części pochodnych (więc nasz poprzedni sprzedawca EPDM zwrócił się do nas z prośbą o znalezienie tych informacji w bazie danych SQL).