Wykorzystanie części pochodnych w ramach SW/ visiativ

Witam, visiativ zaleca, aby nie używać części pochodnych ze względu na zewnętrzne odniesienia, ponieważ PDM zawsze otrzymuje linki tych części podczas aktualizacji do wyższej wersji oprogramowania.

Pytanie 1: Czy mimo to możemy ponownie przypisać uszkodzone linki?

Pytanie 2: Czy istnieje inna metoda polegająca na zachowaniu linków komponentów?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witaj anja_Andria,
Witam Cię na forum, mając nadzieję, że pomożemy Ci znaleźć rozwiązanie.
Ze swojej strony nie radzę używać części pochodnych.
=>Części - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS
=>https://www.javelin-tech.com/blog/fr/2020/10/solidworks-pdm-2021-displaying-derived-part-references/
Pozdrowienia.
@+.
AR.

1 polubienie

Witam
Ze swojej strony regularnie używam części pochodnych, nigdy nie miałem żadnych problemów!
Wcześniej na PDM to samo, nie ma problemu po aktualizacji.

I o dziwo, pamiętam moje pierwsze wdrożenie PDM, przemówienie, które miałem od VISIATIV (konsultanta) było raczej ostrożne z konfiguracjami i faworyzowaniem części pochodnych.
→ wersjonowanie odbywa się na poziomie pliku, a nie na poziomie konfiguracji, bardzo (bardzo) trudno jest prześledzić ewolucję jednej konfiguracji spośród innych.

Nie rozumiem argumentacji VISIATIV i szczerze mówiąc, tego typu wypowiedzi trochę mnie denerwują: odsprzedają rozwiązanie i zamiast stanąć po stronie użytkowników i wywrzeć presję na wydawcę, aby funkcja była wiarygodna, wolą nam doradzić, abyśmy z niej nie korzystali!

@A_R , dlaczego odradzasz ich stosowanie?

1 polubienie

I oto niestety po raz kolejny wracamy do tego kornelowskiego problemu współczesnego świata!

Chmura jest piękna, 3DX jest świetny... Aah tak, chociaż... Oops... Źle radzi sobie z konfiguracjami, częściami pochodnymi, rodzinami części, częściami w pomieszczeniu, częściami symetrycznymi...

1 polubienie

Nie jestem pewien @anja_Andria o którym mówił 3DX pdm.
W każdym razie, z mojej strony, a dokładniej rzecz ujmując: nie ma problemu z zewnętrznymi referencjami części wyprowadzonych w SW PDM.

1 polubienie

Ok, dziękuję za opinię.

Mam wrażenie, że w końcu każdy podejmuje ryzyko korzystania z zewnętrznych odniesień poprzez części pochodne. Najlepszą rzeczą jest mieć informację zwrotną od kogoś, kto już spotkał się z tym pb

Nie, nie używam pdm 3DX

1 polubienie

W przypadku korzystania z zewnętrznych referencji z PDM, należy pamiętać o zablokowaniu tych zewnętrznych referencji przed archiwizacją i walidacją.

Z ciekawości, do czego robisz użytek z części pochodnych?

1 polubienie

Ups, witaj Silver_Surfer,
Przepraszam, pomyliłem " pochodną " z " wirtualną ", to właśnie tych wirtualnych należy unikać. Co więcej, w tej chwili nie używamy PDM. (Znam " Smarteam " i " @udros " oraz " sejf na Wynalazcę ")
@+.
AR.

Używam części pochodnych, aby szczegółowo opisać każdy etap produkcji części. Moglibyśmy przetransponować metodę części za pomocą konfiguracji, ale staje się to bardzo pracochłonne z uwagi na fakt, że krok fab może również należeć do innych skończonych części (łączenie procesów fab): otrzymujemy plik zawierający wszystkie możliwe pochodne gotowych części

1 polubienie

Witam

Używane są części pochodne i wirtualne części/zespoły.

Problemy są szczególnie widoczne w przypadku wirtualnych części/montaży, gdzie może się zdarzyć, że PDM nie zarządza (lub źle zarządza) niektórymi plikami wirtualnymi (a zatem żegnaj ze 100% niezawodnymi przypadkami użycia, problemami z generowaniem plików PDF na naszej dedykowanej stacji roboczej...).

Jeśli chodzi o części pochodne, tak naprawdę nie zauważyliśmy żadnych problemów. Ale rzeczywiście, EPDM (V2020 dla nas) nie radzi sobie dobrze z przypadkami użycia części pochodnych (więc nasz poprzedni sprzedawca EPDM zwrócił się do nas z prośbą o znalezienie tych informacji w bazie danych SQL).

3 polubienia