Używanie właściwości części lub zespołu na mapie bazowej

Cze wszystkim

Kiedy pisałem swoje pytanie, ciągle się bawiłem i znalazłem sposób. Więc opiszę to Tobie. Jeśli znasz inny, prostszy sposób, nie wahaj się go ode mnie cofnąć. Jeśli nie możesz go znaleźć, posłuży jako samouczek.

Preambuła: Oto, jak używam rysunków do złożenia. Na pierwszym arkuszu rysunku umieszczam zespół, a następnie opisuję części, które go tworzą, na kolejnych arkuszach. Arkusz na każdą sztukę. Nie rysuję według pomieszczeń.

Chcę, aby nazwa uwidocznionego pomieszczenia była automatycznie wyświetlana u góry każdego arkusza, więc musisz utworzyć szablon planu tła z nazwą pliku w dowolnym miejscu. 

Właściwości Type $prpmodel i $prpview działają tylko wtedy, gdy model znajduje się już w arkuszu, więc nie jest konieczne w tle.

Musisz więc przejść przez $PRPSHEET , a następnie zmienić rysunek, do którego odnoszą się właściwości arkusza.

Tak więc podczas tworzenia każdego arkusza należy zaimportować  szablon (nie znajdzie się on na liście, jeśli najpierw nie zaimportuje się go do swojego arkusza), a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy na dany arkusz w drzewie tworzenia featureManager, właściwości, a tam  , na dole, Wybierz szablon, który właśnie zaimportowałeś z opcji "Użyj wartości właściwości niestandardowych dla szablonu pokazanego w:". W tym momencie pojawi się nazwa obiektu.

Nie wydaje mi się to zbyt czystym sposobem robienia rzeczy, ale działa.

Mam nadzieję, że to niektórym pomoże.

Osobiście nie widzę zbyt wiele innej metody.
Przynajmniej, aby ograniczyć ryzyko błędu w wyborze widoku darczyńcy nieruchomości, możesz utworzyć jednego mepa na pokój, a następnie pogrupować meps za pomocą prostego przeciągania i upuszczania.

Witam

Innym rozwiązaniem, które pozwala na wykorzystanie zmiennych Type $PRPVIEW, jest utworzenie adnotacji w szablonie rysunku (np. Ref:$PRPVIEW:REFERENCE") i zapisanie ich poza obszarem graficznym arkusza.

Podczas rysowania części po prostu skopiuj/wytnij potrzebne adnotacje i wklej je do widoku pomieszczenia, dla którego chcesz pobrać informacje. Następnie zmieniamy położenie adnotacji lub żądanych na arkuszu.

Wadą tej metody jest to, że utworzone w ten sposób adnotacje nie znajdują się w tle planu, ale na arkuszu.

Witam

Osobiście posiadam wiele rysunków, które są używane zarówno do zespołów, jak i części.

Aby wszystko działało, mam parametry w moich modelach części/złożeń, których używam na rysunkach.

Można z nich korzystać na 2 sposoby: $PRPSHEET:"Konfiguracja opisu",  aby użyć parametru 3D (wstawka części w planie)

oraz $PRP:"Konfiguracja opisu", która jest kopią ustawienia 3D podczas tworzenia rysunku, ale która pozostaje specyficzna dla rysunku. (tzn. jeśli zmienisz parametr 3D, nie zmieni się).

Pamiętaj, że jest plan tła i model rysunkowy.

Zobacz stary post: https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/comment-sauvegarder-les-propri%C3%A9t%C3%A9s-personnalis%C3%A9es-dans-la-mise-en-plan

Oto przykład

a4h-epdm.zip