Podobnie jak w przypadku wykrywania kolizji w złożeniach, czy wiadomo, czy istnieje lub czy możliwe jest utworzenie narzędzia zdolnego do analizowania odległości między wszystkimi powierzchniami pliku części?
Wchodząc bardziej szczegółowo, chciałbym, aby narzędzie, o którym mowa, było w stanie automatycznie wskazać mi (podświetlić?) dwie powierzchnie, które mają mniejszą odległość niż ta, którą bym wskazał.
Przykład: pokaż mi powierzchnie, które znajdują się w odległości mniejszej niż 3 mm od siebie.
W przeciwnym razie, aby rozwiązać problem, możesz użyć przesunięcia powierzchni zgodnie z żądaną odległością i połączyć to wszystko z wykrywaniem kolizji?
W przeglądarce CAD 3D_Analyzer możliwe jest wykrycie rozbieżności, nie wiem czy to Cię interesuje.
Mówi się, że: Narzędzie do kontroli luzu szybko wskazuje minimalne odległości między elementami tego samego zespołu, wykrywanie jest ustawiane zgodnie z minimalną odległością, co pozwala uniknąć poważnych problemów produkcyjnych.
Faktycznie więc pomyślałem na przykład o przesunięciu powierzchni jednej części w stosunku do innej części, oraz o pogrubieniu tej powierzchni od wewnątrz bez łączenia się w celu późniejszego wykorzystania zderzenia.
Przede wszystkim dziękuję za wsparcie. Po wielu poszukiwaniach to, czego chcę, wydaje się nie istnieć i na razie nie jest możliwe dzięki funkcjom SW.
Rzeczywiście możliwe jest wyświetlanie i analizowanie odległości w złożeniach między częściami składającymi się na część, ale w plikach części nie ma podobnych funkcji.
Użycie czujnika jest oczywiście możliwe, ale tylko między dwiema zdefiniowanymi powierzchniami, a umieszczenie wszystkich moich powierzchni pod nadzorem czujnika wydaje mi się bardzo żmudne.
W rzeczywistości wolałbym, aby coś lekkiego sprawdziło na końcu badania wszystkie moje części, jedna po drugiej, aby upewnić się, że żaden z otworów nie przechodzi zbyt blisko innego obrabianego kształtu i że może, jeśli wiertło nie wierci prosto, Otworzyć się w kształcie obok. Stąd moja minimalna odległość monitorowania wynosząca 3 mm...
Ale może w przyszłości funkcja oprogramowania??? ;)