Witam
Czy narzędzie smartbom jest częścią pakietu Mycadtool?
Jestem subskrybentem mycad i nie znalazłem go, mimo że integracja jest tam!!
Witam
Czy narzędzie smartbom jest częścią pakietu Mycadtool?
Jestem subskrybentem mycad i nie znalazłem go, mimo że integracja jest tam!!
Nie bardzo znam pakiet wydawcy, ale zwykle tak...
Bądź ostrożny, może to być narzędzie, które nie potrzebuje oprogramowania i dlatego jest tylko w grupie roboczej...
Dowiem się :-)
Smartbom jest oparty na pakiecie mycadtools 2011.
Jeśli masz jeden z tych 2 pakietów, w menu "Pasek narzędzi Mycad" z SolidWorks wybierz "ustawienia" (na dole), a następnie sprawdź, czy narzędzie Smartboom jest zaznaczone.
Witam
W zeszłym tygodniu spotkałem użytkownika, który powiedział mi, że integracja jest jeszcze bardziej wydajna niż SmartBom, ponieważ pozwala zautomatyzować zadania związane z zestawieniem materiałów.
Miłego dnia.
Witam
Narzędzie SmartBom jest częścią pakietu MyCADtools.
Ten pakiet zawiera wszystkie narzędzia opracowane przez Axemble (nieco mniej niż 40).
Zacznij od sprawdzenia, czy zainstalowałeś go poprawnie (być może nie był sprawdzany w momencie instalacji).
Na pewno go znajdziesz:
- w menu: Start / Programy / myCADtools 2013 / SmartBom
- na dysku twardym: C: / Programy / Axemble / Mycadtools 2013 / SmartBom
Jeśli nigdzie go nie znajdziesz, po prostu nie jest zainstalowany.
Dla informacji, to narzędzie nie korzysta z SolidWorks.
To jedna z jego zalet, można go zainstalować na stacji roboczej w warsztacie, w zakupach itp.
Każdy może następnie wyświetlić zestawienie komponentów złożenia, bez konieczności korzystania z SolidWorks.
Pozdrowienia.
Szmarudowy
Teraz rozumiem, dlaczego nie mogłem znaleźć Smartbom
Mam MYCADtools 2012, a nie 2013, ponieważ nadal nie zainstalowałem SW2013!!
Uwaga myCADtools to niezależna instalacja SolidWorks!
Aktualizacja do SolidWorks 2013 nie spowoduje automatycznej aktualizacji narzędzi myCADtools do wersji 2013!
Każda wersja SolidWorks odpowiada innej wersji narzędzi myCADtools.
(Istnieje jednak kompatybilność wsteczna. Program MyCADtools 2012 jest już kompatybilny z programem SolidWorks 2013).
Z drugiej strony narzędzie SmartBom istnieje już od dłuższego czasu, więc jest również obecne w wersji z 2012 roku.
@dpusel : SmartBom pojawił się w najnowszych wersjach myCADtools 2011, więc w 2012 roku powinieneś go zobaczyć, chyba że dostosowałeś instalację myCADtools.
FYI w 2012 roku został zainstalowany w folderze "C:\Program Files\Axemble\MyCADtools 2012\ToolBarMyCad"
Bądź ostrożny, część SmartBom (Folder Analysis) nie wymaga otwartego SolidWorks do pracy, więc w tym przypadku nie jest potrzebna licencja na stację roboczą.
Z drugiej strony, aby zainstalować myCADtools, nadal musisz mieć zainstalowany SolidWorks na stacji roboczej (wymagania wstępne dla narzędzi)
Pozdrawiam
Philippe Rossignol
smartbom działa od wersji SW 2012, bez pbl...