To wszystko w tytule, chciałbym wiedzieć, dlaczego ktoś miałby chcieć użyć narzędzia do dzielenia zamiast zrobić 2 osobne elementy?
Czy ma reprezentować zespół spawanych/przykręcanych części (lub jakikolwiek inny sposób montażu) z prawdziwego życia?
W moim przypadku na przykład mam pokój (który widzieliście w moich poprzednich postach, tak, rodzaj dania tagine :D), jest góra, dół, które muszą do siebie pasować. Mogłem to zrobić w 2 kawałkach, ale na początku zdecydowałem się tylko na jedną, mówiąc sobie, że solidworks pozwoli mi wydobyć każdy kawałek, ale tak naprawdę poza "rozłupywaniem" nie ma zbyt wiele propozycji... Zastanawiam się więc, czy powinienem przerobić moje 2 kawałki osobno, czy też "profesjonalista" zrobiłby to samo i podzieliłby się później.
1) Czasami łatwiej jest wykonać pojedynczą część, następnie podzielić, wstawić bryły do nowych części, a następnie pracować nad oryginalną częścią, aby zaktualizować pliki części pochodnych.
2) Aby przekazać pewne funkcje, frakcjonowanie może pomóc, wyobraź sobie, że chcesz na przykład wykonać zamiatanie materiału, ale nie chcesz działać na część części, więc frakcjonujesz, przekazujesz funkcję tylko na wybranym ciele i rekombinujesz, aby znaleźć pojedyncze ciało.
3) Chcesz usunąć fragment pomieszczenia, a następnie używasz płaszczyzny, lewej powierzchni... , aby podzielić część i usunąć zainfkulowany korpus.
...
Często korzystam z tej funkcji, jest ona używana w wielu przypadkach
W Twoim przypadku wykonam 2 osobne części, jeśli są przeznaczone do demontażu ("skręcania").
Jeśli natomiast miałoby to na celu uzyskanie części spawanej mechanicznie, to mogłem postąpić tak jak Pan/Pani, czyli podzielić objętość. W ten sposób mam część sldprt (jeśli chodzi o dostawę, zlecam tę część podwykonawcom i kończę ją w jednym kawałku) i 2 oddzielne korpusy do mojego rysunku.
Rozwiązaniem w twoim przypadku, jeśli chcesz oddzielić się od 2 sztuk, byłoby podzielenie objętości , a następnie zapisanie ciał w nowych pomieszczeniach. W folderze "Duże ciała" kliknij prawym przyciskiem myszy na ciało, "Wstaw w nowym pokoju". Ale uważaj na zarządzanie dokumentami!
Ze względu na użyteczność funkcji split, będąc we wstępnym projekcie, często jej używam do wycinania kawałka na 2, co pierwotnie nie miało być. Oszczędza mi to konieczności przerabiania i to wystarczy na komercyjny obraz. Moje 3D na ogół nie jest realizowane podczas studiowania końcowej części.
Narzędzie "split" przydaje się w firmie, do której wysyłamy nasze części do cięcia, np. w tej gdzie jestem mamy cięcie plazmowe, które wymaga formatu blachy, z drugiej strony, gdy ta część jest większa od formatu blachy to musi być wykonana w 2 częściach, W tym miejscu dzielenie jest bardzo przydatne. ;)
@Benoit.LF w rzeczywistości nie bardzo wiem, jak go złożyć, nie mam wystarczającej wiedzy w tej dziedzinie. Dziś nie jestem nawet w 100% pewien, że będzie to plastik a nie aluminium, ale hej w razie gdyby to był plastik (jest jeszcze większa szansa), jaki rodzaj montażu zostałby użyty w jakiej sytuacji? Chyba przeczytałam, że jest to bardzo ważne dla recyklingu (a więc jest częścią ekoprojektowania), jakaś opinia na ten temat?