Witam
Obecnie zarządzam notatkami zawartymi w CAD (poprzez niestandardowe właściwości i rodzinę części), chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest uniemożliwienie programowi Excel przechowywania zaokrąglonych wartości w pamięci (np. wyświetlenie 29,00 daje wartość 29).
Celem jest wyświetlanie w moich notatkach liczb z 2 miejscami po przecinku na końcu, nawet jeśli liczba kończy się na 0 (nuty służą jako wysokościomierz).
To będzie: 27.10 - 27.15 - 27.20...itd
Dzisiaj moje oceny wyświetlały: 27.1 - 27.15 - 27.2 ... itd
Pozdrowienia
Witam
W Excelu na danej komórce wystarczy zrobić: Kliknij prawym przyciskiem myszy kartę liczbową "Format komórki" i wybierz "Niestandardowy", a po prawej stronie wybierz "0.00".
Witam
Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź, ale niestety próbowałem już tego działania bez powodzenia.
W załączeniu znajduje się zrzut ekranu przedstawiający problem. Po wybraniu pola 27,20 wyświetlana jest poprawna liczba, ale wartość przechowywana w pamięci programu Excel to 27,2.
Wartość, która zostanie wysłana do moich właściwości niestandardowych.
capture.png
To normalne, że XL nie zawraca sobie głowy zbędnymi zerami, to tylko problem z wyświetlaczem.
Jeśli ustawienia XL nie są zgodne z programem, należy przejść do ustawień oprogramowania: albo do panelu jednostek oprogramowania, albo do trybu wyświetlania wymiarów (we właściwościach dokumentu)
Lub w swojej właściwości niestandardowej musisz mieć możliwość umieszczenia tekstu, aby te 0 było po przecinkach (do przetestowania)
To normalne, że XL nie zawraca sobie głowy zbędnymi zerami, to tylko problem z wyświetlaczem.
Jeśli ustawienia XL nie są zgodne z programem, należy przejść do ustawień oprogramowania: albo do panelu jednostek oprogramowania, albo do trybu wyświetlania wymiarów (we właściwościach dokumentu)
Problem wynika z wartości wysłanej przez Excela, SW widzi 27.2, nie przeszkadza i zachowuje tę wartość we właściwościach niestandardowych. Testowałem w "Opcje/Właściwość dokumentu/pod zerami po prawej stronie , wybrałem Pokaż" Ale to nic nie zmienia, w tym jednostek w CAD, nic nie pomaga.
Lub w swojej właściwości niestandardowej musisz mieć możliwość umieszczenia tekstu, aby te 0 było po przecinkach (do przetestowania)
Problem pozostaje ten sam, wartość w SW to ta wysłana przez Excela , więc bez 0. Wstawienie tekstu lub liczby niczego nie zmienia.
Z drugiej strony podsunęło mi to pomysł, aby zastosować tę zasadę w tabeli Excel, niestety w formacie tekstowym nie mogę już kontrolować formuły obliczeniowej, która modyfikuje wszystkie wartości po 1 (napisanej ręcznie).
W XL znajdują się formuły do konwersji liczby na tekst i odwrotnie (CNUM, CTXT)
Szukając informacji na temat poprzednich funkcji, natknąłem się na tę (w porządku, nie szkodzi): TEXT.
Może być konieczne przejście przez kolumny pośrednie (jedna liczbowa dla wartości i wykonania obliczeń, jedna w formacie tekstowym, aby przenieść sformatowaną wartość)
W XL znajdują się formuły do konwersji liczby na tekst i odwrotnie (CNUM, CTXT)
Szukając informacji na temat poprzednich funkcji, natknąłem się na tę ( w porządku, nie szkodzi): TEXT.
Może być konieczne przejście przez kolumny pośrednie (jedna liczbowa dla wartości i wykonania obliczeń, jedna w formacie tekstowym, aby przenieść sformatowaną wartość)
Rzeczywiście, w ogóle o tym nie myślałem.
Dziękuję bardzo, spróbuję tego.