Zmienna globalna lub system w PDM

Witam

Czy w Solidworks PDM istnieje możliwość tworzenia i używania zmiennych " globalnych", tzn. niedołączonych do karty danych, a tym samym do pliku?

Na przykład używam adresu lokalizacji sieciowej w kilku zadaniach (generowanie kroków, automatyczna wysyłka,...) i chciałbym mieć możliwość przechowywania go w jednej lokalizacji, zamiast upychać wszystkie jego lokalizacje jedna po drugiej (nie zapominając o jednej) i wywoływać tę zmienną, gdy jej potrzebuję.

Witam
Jeśli przejdziesz przez zadania, istnieje możliwość sformatowania ścieżki przechowywania (szczegóły opcji pliku wyjściowego zadania).
Jeśli ścieżka sieciowa jest stała, można ją ustawić jako nagłówek ścieżki domyślnej i nie zezwalać użytkownikom na jej zmianę.

Z drugiej strony w przypadku zmiennej musi być ona z czymś powiązana, ale zawsze można utworzyć " wolną zmienną" obecną na mapie, która nie jest wyświetlana i może zawierać stałą wartość.
Edycja: ta zmienna może być aktualizowana przez makro na wszystkich plikach w repozytorium bez wyodrębniania czegokolwiek.

1 polubienie

Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
W przypadku konwersji przechodzę przez zadania myPDMTools, więc nie mam tego samego formalizmu, ale problem byłby taki sam z tym, co pokazujesz: mam kilka zadań konwersji (krok, erysunki, pdf, ...) i muszę zmodyfikować ścieżkę w każdym zadaniu.
Idea wolnej zmiennej wywoływanej na wszystkich kartach danych i zapisywanej przez makro (lub zadanie mypdmtools), gdy ścieżka się zmienia, jest interesująca, muszę kopać głębiej.
Przyznam, że nigdy nie oglądałem tej historii o zmiennej swobodnej, ponieważ nie zrozumiałem zainteresowania poprzez konkretny przypadek, może to być okazja :smiley:

Witam

W naszym kraju używamy go podczas migracji do konwersji części bazy danych.
Jest również używany w przypadku niektórych zmian stanu do zarządzania automatycznymi przejściami, które stosują różne poprawki, na przykład.
Zasadniczo pozwala na modyfikację zawartości zmiennej bez wyodrębniania pliku.

1 polubienie