(VBA) Jak automatycznie utworzyć niestandardową ilość zestawienia komponentów i właściwość układu współrzędnych w SOLIDWORKS?

Cze wszystkim

Szukam rozwiązania, które pozwoli mi automatycznie utworzyć właściwość w każdej części zespołu, dzięki czemu będę mógł tworzyć arkusze rysunkowe dla każdej z tych części i tym samym opisywać ich ilość. 

Widziałem ten fragment kursu szkoleniowego online: Wprowadzenie do interfejsów API i programowania w SolidWorks | A-S3D - YouTube. Trener na 2" na filmie pokazuje nam przykład i to jest dokładnie to, czego bym potrzebował. Udało mi się automatycznie utworzyć właściwość niestandardową za pomocą makra, ale nie wiem , jak wskazać, że jest to ilość , którą chcę dla każdej z części w moim zespole.

Mam też ten problem z układami współrzędnych części zestawienia komponentów. Chciałbym osiągnąć to samo, ale nie mam pojęcia, czy jest to możliwe.

Z góry dziękuję.

Widzę, że jako subskrybent MyCad masz dostęp do narzędzi MyCadTools Visiativ za darmo.

Te narzędzia pozwalają robić to, co chcesz, bez żadnej wiedzy z zakresu VBA lub programowania (o wiele prostsze)

Jednym z zastosowań tych narzędzi jest dla nas eksport zestawienia materiałów w formacie Excel z ilościami dla każdej części i złożenia za pomocą narzędzia Smartbom.

Ilość tę można następnie pobrać za pomocą Integracji, aby wyeksportować plan każdego pomieszczenia i uzupełnić wcześniej pobraną ilość w locie. (modyfikacja właściwości wsadowej poprzez pobranie wartości z tabeli programu Excel)

Dla linku:

https://www.visiativ-solutions.fr/video-testez-gratuitement-mycadtools/

W razie potrzeby mogę Cię pokierować, jak to zrobić.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź,

Rzeczywiście, przyjrzałem się narzędziu Smartbom. Metoda, którą proponujesz , nie do końca spełnia moje oczekiwania w tym sensie, że z tego, co rozumiem, każdy pokój będzie miał plan, a więc plik, a nie tylko plik z ogólnym planem, a także wszystkimi innymi częściami na przykład na różnych arkuszach. 

Może się mylę i możliwe jest posiadanie tylko jednego pliku?

W tym przypadku ta metoda musi być bardziej skomplikowana do skonfigurowania.

Z naszej strony nie podoba nam się fakt robienia rysunku z dużą ilością papieru, szybko staje się on ciężki i niemożliwy do opanowania.

Dlatego stworzyliśmy nasze rozwiązanie jednoczęściowe = płaszczyzna konieczności. (Ponadto część może być wykorzystywana w nieskończoność do innych celów)

Następnie, dzięki plikom PDF, nic nie stoi na przeszkodzie, aby scalić wszystko w jeden plik pdf. (na przykład z pdfSam)

Tak więc dla pana może to być osiągalne, ale z pewnością jest to bardziej skomplikowane, chyba że zmieni się metodę powoływania posłów do Parlamentu Europejskiego.

W przeciwnym razie będzie metoda makro, ale będzie to trochę bawełniane i mam nadzieję, że masz dobre podstawy w programowaniu. Robię to od czasu do czasu, ale Twój temat nie będzie łatwy.