Wektoryzacja cięcia laserowego dxf

Witam

Obecnie przeprowadzam kilka testów konwersji solidworks do dxf do cięcia laserowego. ALE mój dostawca jest zmuszony przerobić pliki pod AIlustrator do wektoryzacji i mieć tylko jedną linię cięcia, ponieważ pliki, które dostarczam, są skojarzeniami linii.

Czy istnieje metoda w SW, draftsight, aby uzyskać ciągłą linię cięcia?

01_assemblage_support_a_plas_5mm.dxf

Logicznie rzecz biorąc, klikając prawym przyciskiem myszy na ścianę, która ma zostać wyeksportowana, i kliknij Eksportuj w DXF/DWG

Współpracuję z kilkoma laserami i nigdy nie miałem żadnych problemów.

Jeśli chodzi o oznakowanie, to rysuję linie konstrukcyjne.

2 polubienia

Gerald, jeśli dobrze rozumiem twoje pytanie, na poziomie swojego szkicu wskazujesz na jednostkę i klikasz prawym przyciskiem myszy/wybierasz kanał.

Tam przechodzisz do Narzędzia/Narzędzia splajnu/Dostosuj splajn.

Dostosowujesz dokładność i sprawdzasz poprawność.

Wszystkie twoje elementy przejdą do linii konstrukcyjnej, a splajn zostanie umieszczony na górze. Więc tylko jedna linia!

1 polubienie

@bart tak, ale w blasze napotykasz ten sam problem z punktem początkowym lub masz mały zadzior, w którym laser zaczyna ciąć????

C jak produkt "luksusowy", więc nie ma prawa do smug

A może Twój dostawca usług przerabia plik, nie informując Cię o tym

1 polubienie

+1 !

Nie szalona osa...^^

1 polubienie

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/creation-de-dwg-dxf-partir-du-fichier-3d

@+;-))

Tak, mam punkty wejścia i wyjścia.

Ale ponieważ blacha jest wycinana z kawałka o szorstkości, nie mam żadnych problemów z cięciami zewnętrznymi.

Następnie w przypadku otworów lub innych kształtów laser tworzy podkład wewnątrz cięcia, aby nie widzieć tego podkładu.

W jaki sposób zarządzają punktem wejścia lasera? Musisz mieć "wadę" do gratowania, prawda? Albo musisz  znaleźć sztuczkę, aby to ukryć!

Tak właśnie zrobiłem, aby uniknąć przeróbek, zaplanowałem mały prześwit i zaznaczyłem na mapie, że jest to punkt wejścia lasera.

1 polubienie

Tak, @bart to właśnie robimy z krzywą styczną 

Dla twojej informacji, laserysta jest moim sąsiadem i specjalizuje się w grawerowaniu i znakowaniu. Odkąd zmodyfikowałem jego maszynę (optymalizacja Gerald Touch), może ciąć bardziej precyzyjnie (biorąc pod uwagę 0,5 grubości cięcia, a nie więcej w poprzek płyty nośnej).

Będąc bezrobotnym, dobrze się bawię, rozwijając dla niego nowe rynki. ;)

Edit@benoit tak, czyścimy punkt wejścia. 

Nie ma problemów z okręgami, ale gdy tylko pojawi się prostokąt, jeśli maszyna używa mojego pliku, są 4 punkty wejścia. 

1 polubienie

Tworzysz ślad swoich potrzeb po tym, jak hodowcy szklarniowi muszą poradzić sobie z jego cięciami, wejściami i wyjściami, nie powinieneś wiedzieć, z jakim sprzętem będzie pracował, więc to on jest odpowiedzialny za rozpoczynanie i zatrzymywanie cięć, aby nie przeszkadzać w twoim żądaniu 

Przynajmniej tak zareaguję, to nie ty zamierzasz zatrzymać maszynę, prawda? Ani nie radzi sobie z intensywnością cięcia

@+;-))

2 polubienia

Tak, ogólnie rzecz biorąc, to oprogramowanie do zagnieżdżania zajmuje się wejściami i wyjściami.

Po tym czasie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać styczne łuki, aby zbliżyć się do swojego elementu.

Ale to bardziej praca operatora niż rysownika.

Wszystko zależy od używanego oprogramowania, maszyny itp.

4 polubienia

Tak, ogólnie rzecz biorąc, to oprogramowanie do zagnieżdżania zajmuje się wejściami i wyjściami.

Po tym czasie nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać styczne łuki, aby zbliżyć się do swojego elementu.

Ale to bardziej praca operatora niż rysownika.

Wszystko zależy od używanego oprogramowania, maszyny itp.

W przypadku swoich części wszystko, co musisz zrobić, to uruchomić laser w środku okręgów, a następnie nie masz dużego wyboru przy wyjściu.

A jeśli chodzi o pozostałe kawałki, zostaw trochę bulionu, aby można było całkowicie wyciąć.

1 polubienie

*Czy próbowałeś tego, co powiedziałem na początku: Narzędzia/Narzędzia splajnu/Dostosuj splajn?

1 polubienie

Widzę inny możliwy powód, w opcjach nagrywania dxf/dwg możesz poprosić o "Merge ends". Musisz zaznaczyć "Aktywuj fuzję"

2 polubienia

Aktywacja scalania niczego nie zmienia po mojej stronie, Benoit.

Myślę, że twój pierwszy pomysł jest właściwy.

Jego laserysta chce polilinii ouspline, a nie kilku bytów.

Jego laser jest trochę przestarzały, prawda?

1 polubienie

Nie, laser ma 8 miesięcy, ale jest chiński... Używa LaserCut 5.3 i moim zdaniem w tym tkwi problem

1 polubienie

Chińska maszyna.... Ouch^^

Powodzenia!

@Bart nawet nie wyobrażam sobie wszystkiego, co zrestartowałem i zmodyfikowałem. 

2 polubienia

JEŚLI.... SI.................... ;-))

To od kupującego zależy, czy się rozwinie ;-((

co najmniej jeden obszar, który dobrze znasz na temat ostrości

przywołuje wspomnienia NIE

Myślę, że w genach jest pragnienie za wszelką cenę czegoś, co działa zgodnie z logiką, która się trzyma

Powodzenia

Po co komplikować, skoro można uprościć logikę każdego dobrego, szanującego się strzelca

@+ ;-))

1 polubienie

@gt22 znasz mnie już dobrze ;)

1 polubienie