Cze wszystkim!
Małe pytanie na temat, który w mniejszym lub większym stopniu powinien dotyczyć nas wszystkich: weryfikacja planów.
Mniej lub bardziej żmudna procedura, ale niezaprzeczalnie niezbędna, zastanawiałem się, czy można ją zoptymalizować, aby zaoszczędzić czas przy zachowaniu tego samego poziomu jakości. Wielkim krokiem naprzód byłoby również zmniejszenie zużycia papieru.
Jak większość BE (chyba), drukujemy wszystkie nasze plany, prosimy o adnotacje audytora, nanosimy na nie uwagi. Nie będę wchodził w szczegóły całego procesu walidacji, nie sądzę, aby był on istotny (samokontrola, interwencja osoby zatwierdzającej itp.)
Ta procedura jest istotna z punktu widzenia jakości. Mniej pod względem czasu, a jeszcze mniej z ekologicznego punktu widzenia.
Moje pytanie: czy są jakieś narzędzia dostarczane przez SolidWorks lub Mycad Tools? Ponieważ sprawdzanie planów w programie acrobat reader nie należy do najprzyjemniejszych
Bardzo dziękuję za pomoc i życzę wszystkim miłego dnia
Doświadczenie w Pdm lub 3D jest po to, między innymi z innymi specyfikami (zaletami i wadami) oczywiście (a zwłaszcza kosztem)
W przypadku narzędzi MyCad nie znam żadnego oprogramowania, które to robi (bez doświadczenia w PDM lub 3D)
2 polubienia
Witam;
Po stronie Solidworks znajduje się dodatek "Solidworks Design Checker" (do sprawdzenia, ale wydaje mi się, że jest dostępny tylko z licencji Premium)
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/solidworks_design_checker/c_welcome_design_checker.htm
Co pozwala sprawdzić niektóre konkordancje (normy, jednostki wymiarów, formaty tekstu...)
ale nic nie zastąpi ręcznej kontroli przeprowadzonej przez stronę trzecią, czy to na papierze, czy na PDF.
Pozdrowienia.
3 polubienia
W naszym biurze projektowym ustawiłem samokontrolę w Excelu, wszystkie istotne wymiary planu walidacji klienta aż do kontroli plików CAM, autor planu musi postępować zgodnie z ramką i sprawdzić, a następnie strona trzecia ponownie sprawdza z tą samą ramką, oszczędzamy trochę czasu, zużywamy mniej obciążenia psychicznego i wyraźnie zredukowaliśmy bzdury.
2 polubienia
Przyjrzałem się trochę narzędziu do sprawdzania projektu, ale jak wyjaśniasz, pozwala on głównie przejść przez formę, a nie przez treść.
To, co mnie najbardziej zainteresowało, to ułatwienie kontrolowania ujęcia na ekranie, zamiast konieczności jego drukowania (mogłem to powiedzieć trochę wyraźniej).
Ale dziękuję za odpowiedź
Jak mówi @M-Scofield , jeśli nie stworzysz płótna do sprawdzania (Excel lub innego) w poszczególnych punktach do kontrolowania, nie sądzę, aby istniało wystarczająco zaawansowane oprogramowanie do kontrolowania planów, jest to niezwykle subiektywne... Jakie wymiary powinienem sprawdzić?
W domu używamy mieszanki kontroli 3D (za pośrednictwem Edrawing - mając nadzieję, że audytor spojrzy na aktualną wersję), tabeli Excel z listą najczęstszych problemów, z którymi się spotykamy, i wreszcie kontroli MEPs (w wersji papierowej lub PDF, zgodnie z życzeniem naszych kontrolerów)...
Krótko mówiąc, nie ma cudownych rozwiązań...
2 polubienia
Bez konkretnej aplikacji, przeszliśmy od systematycznego drukowania na papierze do kontroli PDF.
W zależności od wagi poprawek, korektor dokonuje modyfikacji (zapomniany numer) lub drukuje/modyfikuje plik PDF (program acrobat reader umożliwia umieszczenie wystarczającej liczby adnotacji), aby ilustrator mógł je uwzględnić.
Oczywiście plan podwozia spawanego mechanicznie o długości 6 m na 6 foliach jest niemożliwy do sprawdzenia w PDF.
Oprócz pliku PDF, do którego masz prawo dodawać adnotacje ... Nie jestem pewien, czy istnieje wiele innych rozwiązań.
I znowu, myślę, że coś nam umknęło w tym rozwiązaniu. Mamy za dużo "głowy w ekranie"
Tak więc pierwsze przejście w PDF, a następnie walidacja na papierze wydaje mi się dobrym kompromisem!
Z naszej strony weryfikacja (adnotacja) planów odbywa się z natywnego pliku SW otwartego w eDrawings.
Narzędzie Znaczniki umożliwia dodawanie adnotacji, dodawanie brakujących wymiarów itp.
Adnotacje te są następnie zapisywane w formacie .markup , a konstruktor może wstawić znaczniki bezpośrednio do swojego rysunku w SolidWorks i wprowadzić wymagane poprawki.
Fakt, że poprawki są wyświetlane bezpośrednio na rysunku, pozwala uniknąć konieczności żonglowania papierowym planem z adnotacjami - który może się zgubić - lub plikiem pdf - niekoniecznie łatwym do opisania, jeśli nie masz odpowiednich narzędzi - na drugim ekranie (jeśli masz tylko jeden ekran, było jeszcze gorzej).
Metoda jest przedstawiona tutaj, wraz z PDM.
W odniesieniu do elementów, które mają być sprawdzane, " Dyrektywa w sprawie wykonywania i kontroli planów " wyszczególnia elementy, które mają być sprawdzane i w jakich przypadkach stosuje się kontrole. Niedawno dodano sekcję "Wymiarowanie i adnotacja form technologicznych ", aby zapewnić, że wszyscy stosują wymiary w ten sam sposób.
Ex:
5 polubień