Weryfikacja skali zgodnie ze standardem ISO 14122-4

Witam wszystkich,

Sprawdzam drabinę klatkową, która ma zdejmowany chodnik konserwacyjny. Ta drabina składa się z dwóch części, ponieważ dolna część musi być możliwa do zdjęcia, gdy kładka jest przechowywana na ziemi. Skala składa się zatem z:

• stała stalowa część przyspawana na trapie z klatką i bramą dostępową
  • wyjmowana część, która jest komercyjną aluminiową drabiną, której pierwsze dwa górne szczeble są umieszczone w hakach umieszczonych na części stałej

Celem jest zatem weryfikacja:

• Zdejmowana aluminiowa drabina ze względu na nietypowe zastosowanie (podparcie przez szczeble)
  • Drabinka stała, zwłaszcza ta z hakami podtrzymującymi

Jeśli chodzi o przypadki obciążenia, opieram się na standardzie ISO 14122-4, ale mam pewien problem z interpretacją symulowanych obciążeń tam przedstawionych; Posiadamy:

• Obciążenie F1 przyłożone na szczebel o szerokości powyżej 100 mm, co logicznie odpowiada obciążeniu użytkownika przez jedną z jego stop opierających się na szczeblu (wartość standardowa 1,5KN)
  • Obciążenie F2, które wydaje się modelować obciążenie użytkownika trzymającego piony (wartość standardowa 1,5KN); jest to ładowanie zdalne, ale obszar zastosowania nie jest określony (z mojej strony rozważałem powierzchnię 100 mm z tyłu każdego pionu i poziomo F2, co odpowiada dłoniom użytkownika...)

Mam trochę problem z przekonaniem, czy te oferty powinny być stosowane jednocześnie, czy każde osobno.
Jednocześnie: nakładamy 2 razy większe obciążenie niż użytkownik, co jest bardzo przeciążone dla obliczeń
Osobno: dla samej F1 możemy uznać, że użytkownik wspina się po drabinie w pobliżu słupków, trzymając się szczebli i pomijając F2, ale jeśli zastosujemy tylko F2, jest to równoważne z uznaniem, że użytkownik trzyma się pionów, ale nie ma stopy na szczeblu drabiny...

Nie wiem, czy zadaję sobie za dużo pytań, czy może całkowicie się mylę...

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

W piżamie:

Schemat obciążeń przyłożonych jednocześnie (F1 + F2) na stałej skali za pomocą dwóch dolnych nawiasów. Weźmy najbardziej niekorzystny przypadek z dwoma użytkownikami na skali aluminiowej:

Widok obciążeń zastosowanych do weryfikacji aluminiowej drabiny tym razem:

Z góry dziękuję.

Cześć @Stéphane_YVART
Czy nie ma standardu, który wyjaśnia, jak stosować obliczenia (eurodode xxx)?

W twoich obliczeniach wydaje mi się, że musisz liczyć w kilku miejscach z tym samym obciążeniem. Zachowanie drabiny, jak opieranie się o pierwszy szuflik, środkowy czy ostatni, prośby na drabinie nie są takie same.
Do mojego skromnego avi