Weryfikacja skali zgodnie ze standardem ISO 14122-4

Witam wszystkich,

Sprawdzam drabinę klatkową, która ma zdejmowany chodnik konserwacyjny. Ta drabina składa się z dwóch części, ponieważ dolna część musi być możliwa do zdjęcia, gdy kładka jest przechowywana na ziemi. Skala składa się zatem z:

• stała stalowa część przyspawana na trapie z klatką i bramą dostępową
  • wyjmowana część, która jest komercyjną aluminiową drabiną, której pierwsze dwa górne szczeble są umieszczone w hakach umieszczonych na części stałej

Celem jest zatem weryfikacja:

• Zdejmowana aluminiowa drabina ze względu na nietypowe zastosowanie (podparcie przez szczeble)
  • Drabinka stała, zwłaszcza ta z hakami podtrzymującymi

Jeśli chodzi o przypadki obciążenia, opieram się na standardzie ISO 14122-4, ale mam pewien problem z interpretacją symulowanych obciążeń tam przedstawionych; Posiadamy:

• Obciążenie F1 przyłożone na szczebel o szerokości powyżej 100 mm, co logicznie odpowiada obciążeniu użytkownika przez jedną z jego stop opierających się na szczeblu (wartość standardowa 1,5KN)
  • Obciążenie F2, które wydaje się modelować obciążenie użytkownika trzymającego piony (wartość standardowa 1,5KN); jest to ładowanie zdalne, ale obszar zastosowania nie jest określony (z mojej strony rozważałem powierzchnię 100 mm z tyłu każdego pionu i poziomo F2, co odpowiada dłoniom użytkownika...)

Mam trochę problem z przekonaniem, czy te oferty powinny być stosowane jednocześnie, czy każde osobno.
Jednocześnie: nakładamy 2 razy większe obciążenie niż użytkownik, co jest bardzo przeciążone dla obliczeń
Osobno: dla samej F1 możemy uznać, że użytkownik wspina się po drabinie w pobliżu słupków, trzymając się szczebli i pomijając F2, ale jeśli zastosujemy tylko F2, jest to równoważne z uznaniem, że użytkownik trzyma się pionów, ale nie ma stopy na szczeblu drabiny...

Nie wiem, czy zadaję sobie za dużo pytań, czy może całkowicie się mylę...

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

W piżamie:

Schemat obciążeń przyłożonych jednocześnie (F1 + F2) na stałej skali za pomocą dwóch dolnych nawiasów. Weźmy najbardziej niekorzystny przypadek z dwoma użytkownikami na skali aluminiowej:

Widok obciążeń zastosowanych do weryfikacji aluminiowej drabiny tym razem:

Z góry dziękuję.

Cześć @Stéphane_YVART
Czy nie ma standardu, który wyjaśnia, jak stosować obliczenia (eurodode xxx)?

W twoich obliczeniach wydaje mi się, że musisz liczyć w kilku miejscach z tym samym obciążeniem. Zachowanie drabiny podczas naciskania pierwszego szczebla, środkowego szczebla czy ostatniego, zachęty na drabinie nie są takie same.
Do mojego skromnego avi

Cześć @FRED78,

Z tego co wiem, jest tylko 14122-4.
Przypadki ładowania są dość wyraźne, ale szczególnie mnie pociąga fakt, że istnieją dwa niezależne przypadki ładowania.

Cześć @Stéphane_YVART ,

W braku znajomości standardu 14122-4 przedstawiam moje przemyślenia na temat użycia drabiny, co może prowadzić do pewnych obserwacji...

Jeśli weźmiemy pod uwagę samą równowagę wspinacza, wysiłki dotyczą jedynie jego wagi, przesuniętej względem płaszczyzny drabiny, oraz działań szczebli stykających się ze stopami i rękami. Na mojej ilustracji wspinacz i plecak mają wagę 1130 N. Działania na szczeblach: 824 N na wysokości stopy i 424 na dłoniach.
Siła działająca na pręt (zwiększona do 1500 N) odpowiadałaby pierwszemu przypadkowi obciążenia standardu.

Jeśli rozważymy zespół {climber - ladder}, to właśnie elementy mocujące drabiny mają znaczenie, zwłaszcza jeśli jest ona przymocowana hakami na wysokości górnych szczebli.
Przy masie niemal identycznej jak w pierwszym modelu, siły działające na haki są znacznie większe: 855 i 1575 N.
Ten przypadek może wyjaśniać drugi symulowany przypadek obciążenia standardu...

1 polubienie

@Stéphane_YVART
Widzisz standard NF E 85-016?
Być może w MP

image

Pod warunkiem, że projekt drabiny spełnia ten standard