Witam
W Solidworks 2018 szukam sprawdzenia symetrii w części wieloobiektowej.
Po wybraniu bryły i płaszczyzny symetrii rozpoczynam analizę.
Solidworks nie daje mi żadnych wyników.
Czy masz trop?
Pozdrowienia
Thierry
capture.png
Witam
W Solidworks 2018 szukam sprawdzenia symetrii w części wieloobiektowej.
Po wybraniu bryły i płaszczyzny symetrii rozpoczynam analizę.
Solidworks nie daje mi żadnych wyników.
Czy masz trop?
Pozdrowienia
Thierry
Po testach, jeśli po analizie nic nie mówi, to dlatego, że część jest symetryczna!
Spróbuj dodać otwór po jednej stronie, a zobaczysz różnicę.
Witam
Co się stanie, gdy klikniesz "Zweryfikuj"?
Zwykle po analizie masz 3 rodzaje czerwonego, zielonego lub żółtego koloru.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, Twój pokój powinien być zielony. (dla 100% symetryczności)
Jeśli masz żółty lub czerwony, oznacza to, że ta część nie jest symetryczna.
Tylko pytanie o Twój wybór projektu, dlaczego zrobiłeś to w Surface?
Mała wizualizacja na prostym kawałku dla naszych przyjaciół, którzy nie znają tej funkcji (której wcześniej nie znałem , ale ciiii, ale dziękujemy, że pozwoliłeś nam to odkryć ;) )
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rzeczywiście, dodając otwór po jednej stronie, mówi mi, że 2 boki nie są już symetryczne.
Dziękuję.
Kiedy klikam "Sprawdź", postęp postępuje, a potem nic.
Solidwroks niczego nie wyświetla. Nie mam też konkretnego koloru, ani zielonego, ani żółtego, ani czerwonego. Pozostaje w swoim pierwotnym kolorze.
Część nie jest wykonana z powierzchni, jest wykonana z blachy.
Możemy nie widzieć dobrze, ponieważ wybierając bryłę solidworks, zmienia ją na różową, ale jest objętość
Ale jednak, kiedy wykonałeś test z dodatkowym przekłuciem, wskazał Ci inny kolor, prawda?
Czy masz sitodruk z tym wiertłem testowym?
Jeśli chodzi o projekt, prawdopodobnie będziesz musiał wykonać swoją część w powierzchni, a następnie przekonwertować na blachę.
Wracając do tej funkcji symetrii, właśnie testowałem z powierzchnią, przycisk "Sprawdź symetrię" i tak jest wyszarzony.
Życzę Ci miłego dnia
Witam
Również w SW2018 właśnie przeprowadziłem test z częścią, która jest idealnie symetryczna (ponieważ ostatnią funkcją wału jest symetria), a po analizie SW nie pokazuje żadnego wyniku. Z drugiej strony, tutaj dodaję różnicę w symetrii do części, analiza pokazuje różnicę.
Może to błąd?
Projektowanie części blaszanej zaczęło się właściwie od powierzchni.
Chciałem więc zrobić sitodruk, ale solidworks w ogóle nie chce wybrać bryły objętościowej.
Myślę, że trochę się psuje, powinniśmy zrestartować solidworks.