Blokada konfiguracji

Witam

W zespole tworzę kilka konfiguracji, aby wyświetlić określone sieci, sprzęt itp.

Na podstawie tych konfiguracji tworzę swoje rysunki.

Ale ponieważ czasami mam zawroty głowy, kontynuuję pracę nad konfiguracją, którą stworzyłem na potrzeby rysunku. W rezultacie dodaję, odejmuję, elementy mojego configa (podczas gdy powinienem pracować nad innym configiem).

Krótko mówiąc, czy istnieje sposób na zablokowanie konfiguracji w takiej postaci, w jakiej jest, ale z zachowaniem możliwości jej późniejszej modyfikacji. Zasadniczo szukam sposobu, aby uzyskać komunikat o błędzie informujący mnie, że moja konfiguracja jest zablokowana i że jeśli chcę ją zmodyfikować, muszę ją odblokować przed dokonaniem modyfikacji.

Czy tego rodzaju funkcja coś dla Ciebie znaczy?

Witam

Nie sądzę, aby istniało "żywe rozwiązanie" do blokowania konfiguracji.

Musiałbyś przejść przez makra, ale i tak będzie to wymagało ręcznej akcji, aby zablokować konfigurację, więc jeśli zapomnisz zablokować, będziesz miał ten sam problem!

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to być uważnym! To tylko żart! :)

1 polubienie

+1 z manualną stroną i ryzykiem zapomnienia o zablokowaniu

Witam, obecnie nie można zablokować konfiguracji, jest to błąd zgłoszony do SolidWorks pod numerem "SPR# 266538. Możesz zasubskrybować ten błąd, aby dowiedzieć się, kiedy zostanie naprawiony.

Witam

A co z PDM Workgroup lub EPDM? Gdy tylko plik zostanie zarchiwizowany, można zablokować jego edycję

1 polubienie

Wydaje mi się, że PDM są w stanie zarządzać tylko częściami lub zespołami w całości, ale nie konkretną konfiguracją...

W rzeczywistości jest to rodzaj ulepszonego tylko do odczytu.

1 polubienie

OK... Wtedy będziemy musieli poczekać na kolejną aktualizację.

Dziękuję za odpowiedzi