Zablokować wycenę?

Witam

Czy można zablokować wymiar w taki sposób, aby jego wartość nie zmieniała się nawet w przypadku ręcznego przesunięcia punktu? Odpowiednik ograniczenia "Stałe" encji, ale dla cudzysłowów.

Na przykład, jeśli mam kwadrat z wymiarami, wybieram punkt rogu i przesuwam go za pomocą myszy, i to mimo że cały kwadrat podąża za myszą bez zniekształceń.

Witam

Możesz użyć funkcji szkicu "Przesuń elementy",

W przeciwnym razie twój kwadrat nie może być ograniczony w stosunku do czegoś stałego.

1 polubienie

Cześć Sylk,

Oprócz odpowiedzi Piotra S , jeśli 4 rogi są wolne, możesz bez problemu przesunąć kwadrat.

Pozdrowienia

Mikołaj

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, niestety jest to trochę bardziej skomplikowane.

Problem polega na tym, że są to kształty w liniach konstrukcyjnych i że te kształty nakładają się na siebie. Celem jest możliwość przenoszenia jednego kształtu bez przesuwania drugiego. Jeśli utworzę pole wyboru, nieuchronnie będzie ono zawierało linie o innym kształcie, co zmusi mnie do ich ręcznego wykluczenia. Chciałem tego uniknąć, po prostu klikając i przesuwając jedną z linii lub jeden z punktów, aby przesunąć wszystkie linie w kształcie bez zmiany wymiarów. Krótko mówiąc, forma zachowuje swoją integralność ograniczoną przez cytaty.

Zrobiłem więc coś innego, dodając wymiary odległości, aby przesunąć kształty z wartościami.

Myślę, że opcja zamrożenia wartości cytatu nie byłaby luksusem, jak "tylko do odczytu", "napędzany", "zamrożony". Ale jest to prośba o funkcję, która nie zostanie wysłuchana.

1 polubienie

Cześć Sylk,

Okej, rozumiem lepiej, czy masz przykładowy plik do wykonania testów?

Czy próbowałeś z klockami? 

Jeśli nie, dla zaznaczenia, gdy masz kilka nakładających się pociągnięć , możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy swój pociąg i  "Wybierz inny"

Mikołaj

1 polubienie

Witam

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku szkiców, które są nieco złożone, takich jak ten, który wydaje się mieć, unikam umieszczania wszystkiego w tym samym szkicu: wykonuję spójny szkic na sztukę (np. w Twoim przypadku: szkic w linii konstrukcyjnej, szkic kwadratu itp.).

2 polubienia

Tak , @stefbeno to jest mniej więcej to, o czym myślałem, ale ponieważ są to ślady frezowania (do oszacowania, cięcia offsetów itp.), Wolę trzymać je pogrupowane razem.

Dzięki @Nicolas.CA , Rzeczywiście, w formie bloku mogę wybrać i przesunąć kształt tak, jak powinien. Już próbowałem, ale musiałem coś zrobić źle, bo to nie zadziałało. Tak to działa.

To rozwiązuje część problemu, czyli przemieszczenie formy.

Ograniczeniem bloku jest to, że musi on być edytowany, aby wyświetlić wymiary. Wolałbym widzieć cytaty wszystkich kształtów w tym samym czasie.

Problem z kwotowaniami "niezamrożonymi" polega na zmianie ich wartości poprzez przesunięcie punktu. Chodzi o to, że niekoniecznie wpłynie to na notowania, które chcemy zmienić.

W załączonym przykładzie mam linię w moim trójkącie, której końce pokrywają się z bokami trójkąta. Ta linia ma 1 mm i chcę, aby bez względu na to, jaką linię lub punkt trójkąta przesunę, ta linia ZAWSZE miała 1 mm. Niech zmieni kąt lub inny wymiar, ale niech ta linia nadal mierzy 1mm. Musi poruszać się wzdłuż boków trójkąta, aby zgodzić się z tym ograniczeniem długości, ale nie to, że pozostaje niezmienny (pomimo braku tego ograniczenia) i wydłuża się. Krótko mówiąc, linia dostosowuje swoje położenie, ale nie długość

Nie wiem, czy to jasne. A zwłaszcza, jeśli widzisz zainteresowanie możliwością zablokowania oferty.

Przetestuj szkic SW 2020 w pj

cotation_pas_intelligente.sldprt

Witam

Spróbuj pobawić się końcówką szkicu trójkąta, aby sprawdzić, czy to jest to, co chciałbyś mieć? Jeśli to wszystko; Po prostu ograniczyłem się w środku i usunąłem wymiar kątowy.

cotation_pas_intelligente_ac_cobra.sldprt
1 polubienie

O cholera, nie mogę odczytać twojego pliku, korzystam z Solidworks 2019. 

W rzeczywistości możliwe jest wyświetlenie wymiarów bloku, ale tylko na rysunku. pech!
Jedyne rozwiązanie, jakie znam: na szkicu, na którym znajduje się blok, tworzysz punkty na końcach swojego trójkąta, a następnie możesz dodać wymiar do punktów, które są połączone z twoim blokiem. Blok przesuwa się, a wymiar jest "zamrożony", ponieważ bloku nie można edytować. Niezła gazownia! ;)

Mikołaj

1 polubienie
Le problème de cotations "non gelables" c'est le changement de leur valeur en déplaçant un point. Le truc c'est que ça ne va pas forcément affecter les cotations que l'on veut voir changer.

Dans mon exemple ci-joint, j'ai une ligne dans mon triangle, dont les extrémités sont coïncidentes avec les côtés du triangle. Cette ligne mesure 1mm et je veux que quel que soit la ligne ou le point du triangle que je bouge, cette ligne fasse TOUJOURS 1mm. Que ça change l'angle ou une autre cotation, mais que cette ligne mesure toujours 1mm. Qu'elle se déplace le long des côtés du triangle pour s'accorder avec cette contrainte de longueur, mais pas qu'elle reste fixe (malgré l'absence de cette contrainte) et s'allonge. En résumé, que la ligne ajuste sa position mais pas sa longueur

Myślę, że mam rozwiązanie Twojego problemu:

Założę się, że wiersz "Zmień wymiary podczas operacji przeciągnij / upuść" jest sprawdzany u Ciebie

param_esquisse.png
1 polubienie

W sam raz w @stefbeno byka!! Zbyt silny.

Nie przyszłoby mi do głowy, żeby tam pojechać! Ta opcja miałaby swoje miejsce w menu kontekstowym wiersza, a nie w menu narzędzi (jak to jest narzędzie??)...

Dodam ten przycisk w niestandardowym pasku!

W każdym razie jest idealna, dokładnie taka jest odpowiedź na pytanie. I jestem pewien, że inni ucieszą się, słysząc o tej opcji.

Wielkie dzięki u_u

PS: I dziękuję wszystkim prelegentom za pomocną pomoc

Ahah, dlatego nie rozumiałem, dlaczego poprosiłeś o "zamrożenie" aukcji, ponieważ oczywiście nie jestem sprawdzony i działało to bez żadnych problemów w domu!
Powodzenia

++

1 polubienie