Wersja PDM Vault za pomocą makra Excel

Tak, w Vault. Login "Yves P", "", "PDM"

Właśnie testowałem z sesją administratora PDM, która ma hasło i robi to samo

Ja ze swojej strony wysycham, nie wiem, skąd to może się wziąć. Może to związane z tym, że nie ma powiązania z kontami Windows (ActiveDirectory), ale tam poza infolinią która mogłaby wyrazić swoją opinię, nie widzę.

Czy przypadkiem w menedżerze zadań nie ma uruchomionych kilku EdmServer.exe?

A w ostateczności uruchamiając makro po zamknięciu oprogramowania i całkowitym pozostawieniu PDM?

Ja też zaczynam suszyć.

Czy możesz spróbować utworzyć makro w Solidworks, które po prostu pozwoli Ci połączyć się z repozytorium, aby sprawdzić, czy może ono pochodzić z Excela, który niekoniecznie ma te same narzędzia VBA co SW.

Czy możesz sprawdzić wersje frameworka, które masz na swoim komputerze?

Próbowałem bezpośrednio w makrze SolidWorks, aktywując bibliotekę PDM

Mam dokładnie taki sam błąd jak podczas przechodzenia przez Excela i w tym samym wierszu

jakie są różnice między EdmVault5 a inną cyfrą...

A co z wersjami frameworka? SW wymaga wersji 4, więc niektóre biblioteki DLL używane przez interfejsy API wymagają wersji 2 lub 3.5

W załączeniu znajduje się makro do podłączenia, które ma być uruchamiane przez oprogramowanie w celu przetestowania.

makro1.swp

ten sam błąd z twoim makrem1... :(

Gdzie znajdę wersję frameworka?

W Panelu konfiguracji\Programy\Programy i funkcje, a następnie zobacz nazwy zaczynające się od Microsoft .NET Framework...

Wersja 4.6

Czy jest tylko wersja 4.6?

W systemie Windows 7 nie pamiętam, jak to zrobić, ale w systemie Windows 10 musisz aktywować wersje 2.0 i 3.0 w funkcjach systemu Windows, w przeciwnym razie niektóre makra nie będą działać:

Jest więc całkiem możliwe, że będziesz musiał zainstalować framework 3.5, który zawiera to, czego potrzebujesz.

Po tym, jak Cyril.f nie ma już pomysłu...

Ze swojej strony mam 4.6.1 i 4.7, z drugiej strony jestem na Windows 7 i SW/PDM 2016 i nie ma problemu z moimi makrami, które działają od 2009 roku.

1 polubienie

Przeszedłem do okna aktywacji funkcji systemu Windows, pierwotnie było ono jak pierwsze okno powyżej i zmieniłem na drugie okno (nadal poniżej):

Nie rozumiem natomiast, że nawet po aktywacji nie znalazłby się na liście programów po wersji 4.6

Czy muszę je fizycznie instalować?

Tak, właśnie zobaczyłem, że 3.5 jest dołączony do systemu Windows 7.

Więc teraz mam więcej pomysłów poza zainstalowaniem 4.7 (najnowsza wersja chyba), aby zobaczyć i co i tak nie zaszkodzi.

@ yves.pilloy, zrób test po modyfikacji, którą właśnie wykonałeś losowo...

Witam

Którą wersję PDM posiadasz? Standard czy Professional?

Właśnie zobaczyłem, że błąd 0x800402F2 odpowiada "API nie jest obsługiwane w standardowej wersji SOLIDWORKS PDM ", patrz na stronie http://help.solidworks.com/2017/english/api/epdmapi/epdm.interop.epdmresultcode~epdm.interop.epdmresultcode.edmresulterrorcodes_e.html.

Jeśli jest to wersja standardowa, nie jestem pewien, czy możesz ją sterować za pomocą interfejsów API!!!!

Zobacz porównanie między nimi: http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/23/03/2016/solidworks_pdm_standard_comparatif_vs_pdm_pro.pdf

Pozdrowienia

2 polubienia

D.Roger Zrobiłem ponownie test po aktywacji wersji 2 i 3.5, ale nadal nic.

Nie miałem czasu na zainstalowanie wersji 4.7 przed wyjściem z pracy wczoraj wieczorem, ale robię to w poniedziałek rano. Widziałem, że komputer kolegi ma wersję 4.7 i makro też nie działa na jego komputerze , więc wątpię, że to rozwiąże problem.

Wersja PDM wydaje się być wyjaśnieniem, zajmę się tym w poniedziałek.

Dziękuję bardzo, będę Cię informować na bieżąco

Yves

Witam

I tak, jeśli jest to PDM Standard, lepiej przyjrzeć się zapytaniom SQL (https://forum.solidworks.com/thread/110018). W tej chwili nie ma API dla PDM Standard, użytkownicy tego rozwiązania musieliby zgłosić prośbę o aktualizację do Solidworks, aby potencjalnie została ona uwzględniona w przyszłej wersji.

1 polubienie

Witam 

Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem dziś rano, było to, że rzeczywiście zauważyłem, że używaliśmy standardowej wersji PDM, więc nie było API.

Zamiast przechodzić przez zapytania SQL, pomyślałem o pomyśle G., który polegał na uwzględnieniu w moim kodzie otwierania i zamykania części przed zaimportowaniem tej samej części do mojego zestawu. Rzeczywiście, wydawało mi się, że zauważyłem, że otwarcie monety za pomocą makra spowoduje wyświetlenie ostatniej wersji monety, a nie wersji lokalnej gotówki.

Wstawiłem więc te linie:

'Open the part to import
Set swDocSpecification = swApp.GetOpenDocSpec(PartPath & "\" & PartName)
Set swModel = swApp.OpenDoc7(swDocSpecification)

'Close the part
swApp.CloseDoc PartName

Na moim komputerze kod działa, każda część otwiera się i zamyka przed zaimportowaniem ich do zestawu, ale nie mogę wiedzieć, czy kod będzie szukał najnowszej wersji każdej części.

Ponownie przetestowałem mój kod na innym komputerze i to samo...  Każda część jest otwierana i zamykana przed zaimportowaniem do złożenia... Z drugiej strony, wciąż nie doczeka się ostatniej wersji sztuki...

Witam

W Epdm pro znajduje się pole wyboru, aby zawsze otwierać najnowszą wersję pliku (patrz załączony obrazek), aby sprawdzić, czy to samo w standardowym Epdm. Bądź ostrożny, działa to dla wszystkich plików Solidworks, więc sprawdź, czy w razie potrzeby przeszkadza to otwarciu asm "jak zbudowane".

Pozdrowienia

epdm.jpg
2 polubienia

w wersji standardowej nie można znaleźć tej opcji, przeszkadza mi to, że wciąż pamiętam, że widziałem ją w zeszłym tygodniu, kiedy zacząłem zdawać sobie sprawę z tego problemu z pamięcią gotówkową i zajrzałem do ustawień PDM. 

Z drugiej strony w ustawieniach każdego konta znalazłem opcje pamięci gotówkowej, a gotówkę można zaktualizować podczas łączenia, połączenie zajmuje trochę czasu, ale przynajmniej działa podczas wykonywania makra.