Witam
Postaram się wyjaśnić mój problem najlepiej jak potrafię, ale nie jest to łatwe.
Używam makra programu Excel do zastępowania części i zespołów w zespole modelu.
Mój program działa dobrze na moim komputerze, ale właśnie zauważyłem problem z wersją zestawów, której makro będzie szukać na innym komputerze.
Przykład:
Jeśli wyodrębnię zestaw na moim komputerze (PC1), zmodyfikuj go, a następnie umieść z powrotem w sejfie PDM (nie mam więcej ekstraktów na moim komputerze)
Jeśli na innym komputerze (PC2) użyję makra Excela i zaimportuję ten świeżo zmodyfikowany zestaw, wersja, którą odzyskam, to wersja przed modyfikacją.
Technicznie rzecz biorąc, sposób, w jaki moje makro Excela pobierze mój zespół, jest bardzo prosty, mój plik Excela zawiera nazwy zespołów i ich lokalizacje i używa tego kodu (poniżej) do zastąpienia części modelu (PIECE_A _REMPLACER) zawartej w ASSEMBLAGE_MODELE wybranym zespołem (NEW_PART_NAME), który ma ścieżkę NEW_PART_PATH:
boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2(PIECE_A_REMPLACER & "@" & ASSEMBLAGE_MODELE, "COMPONENT", 0, 0, 0, True, 0, Nothing, 0)
boolstatus = swModel.ReplaceComponents2(NEW_PART_PATH & "\" & NEW_PART_NAME, "", False, 0, True)
Nie rozumiejąc, dlaczego wersja złożenia, którą otwierał PC2, zamknąłem wszystko i ręcznie wyszukałem (w PDM) ten zespół, który chcę zaimportować do mojego zespołu modelu, a następnie otworzyłem go i tam .... otwiera się właściwa wersja (wersja, którą uświatowiłem na PC1).
Zamykam wszystko, a następnie próbuję ponownie użyć makra za pomocą programu Excel.... To działa, teraz importuje poprawną wersję pliku solidworks.
Na początku myślałem, że jest to problem z pamięcią gotówkową PC2 i dlatego solidworks otwierał to, co miał w swojej pamięci gotówkowej, a nie najnowszą wersję każdego pliku.
Tyle tylko, że... przy kolejnej próbie próbuję teraz zaimportować zespół (zawsze zastępuję część w moim zespole modelu tym nowym zespołem), który nie istniał wcześniej w sejfie PDM: folder, w którym znajduje się ten nowy zespół, nie istniał wcześniej (PC2 nigdy wcześniej nie otwierał tego folderu).
Na PC2 testuję makro Excela i tam program reaguje tak, jakby nawet nie mógł znaleźć danego pliku... Idzie dalej, nic nie robiąc... chociaż, podobnie jak w przypadku innych części, podaję mu poprawną nazwę pliku i lokalizację.
Przerabiam wszystko, szukam tego nowego pliku na PDM PC2, znajduję go i otwieram... Wszystko idzie dobrze.
Przerabiam wszystko i ponownie próbuję makra Excela... Działa, w końcu znajduje nowy plik.
Wydawałoby się, że za pośrednictwem Excela, nawet jeśli podam prawidłową lokalizację pliku, makro nie ma dostępu do najnowszej wersji skarbca PDM, nie tylko pliku, ale dowolnego PDM.
Czy na każdym komputerze jest coś w rodzaju "pamięci gotówkowej sejfu PDM" czy coś w tym rodzaju?
Myślałem więc, na początku mojego makra Excela, aby dodać linię, aby opróżnić tę pamięć kasową (jeśli istnieje) i tym samym zmusić makro do przejścia i rysowania z aktualnej wersji PDM, a nie zapamiętanej....
Jeśli masz pomysł, lub jeśli poszedłem zupełnie w złym kierunku... Powiedz mi... może to po prostu sposób, w jaki szukam moich plików w makrze...
Z góry dziękuję
Yves
PS: przepraszam za brak akcentów, jestem w Wielkiej Brytanii więc klawiatura QWERTY