Losowe wibracje: problem z przemieszczeniem systemu przetwarzania końcowego

Witam
Oprogramowanie: SolidWorks 2023 sp3; Licencja Simulation Premium
Przeprowadziłem losową symulację drgań "złożonego" układu mechanicznego.

Wszystkie parametry symulacji wydają mi się być dobrze skonfigurowane;

Po analizie częstotliwości uzyskuję udział masy > 80% dla trzech kierunków.

Analizując wyniki "Wynikowe przemieszczenia" otrzymuję wynik, który jest niespójny względem układu fiksacji (bazy wzbudzenia), czyli cały układ porusza się w kierunku wzbudzenia i to nawet na poziomie fiksacji.

Pojawi się obrazek wyjaśniający problem.
PS: 4 krzyżyki reprezentują punkty kotwiczenia.

Czy masz jakieś rady, jak rozwiązać ten problem? Czy tego typu problem wymaga określonego ustawienia, które zostało mi pominięte?

Z góry dziękujemy za wsparcie.
deplacement

Witam;

Czy możesz zrobić zrzut ekranu wymuszonych ruchów i obciążeń swojej analizy?

Nie jestem pewien, czy wielu z nas korzysta z trybu "Wibracje", ale mamy kilku artystów z symulacji RDM... (@Zozo_mp ?)

Pozdrowienia.

Poniżej znajdziesz
Podróż narzucona:
image

image

Obciążenia
image

Witaj @sylvain.blondeau

Przede wszystkim witaj na forum, na którym spotkasz wielu najlepszych profesjonalistów we wszystkich funkcjach i branżach objętych oprogramowaniem, w tym PDM, makrach itp.

Dla twojego problemu, z tego co rozumiem, czy możesz to potwierdzić
1°) Wykonałeś analizę statyczną
2°), że wykonałeś analizę częstotliwości
3° ) Czy przeprowadziłeś również badanie dynamiczne, ponieważ nie wspominasz o tym w swojej wiadomości.

Zadaję to ostatnie pytanie, ponieważ to, co mówisz o "wynikających przemieszczeniach" przykuwa moją uwagę.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @Zozo_mp

1- Nie
2- Tak
2- Tak. Nie bardzo rozumiem to pytanie. Stworzyłem nowe badanie liniowych dynamicznych drgań losowych.
Po konfiguracji mam możliwość zobaczenia ograniczeń VonsMises i Przemieszczeń

Sylvain (Sylvain)

Jeśli mogę, wydaje mi się, że wyciągasz błędne wnioski.

Dlaczego pytam, czy najpierw przeprowadziłeś analizę statyczną?
==> jest to, że pozwala ci sprawdzić, czy twoje kontakty, a zwłaszcza czy twój ASM jest gdzieś naprawiony.

==> Analiza częstotliwości może być używana tylko do obliczania częstotliwości i związanych z nimi postaci własnych (częstotliwość Hz). Ale bądź ostrożny , to nie oblicza ani wiązań, ani przemieszczeń.
To pokazuje zniekształcenie, ale nie należy brać pod uwagę tabeli na prawej URES lub innej.

==> Badanie dynamiczne opiera się na analizie częstotliwości, co jest zatem warunkiem wstępnym. Rzeczywiście, wykorzystują one częstotliwości i mody własne, aby wskazać reakcję konstrukcji na jedno lub więcej obciążeń dynamicznych. Wydłuża się czas, ponieważ wysiłki różnią się w zależności od pogody.
Należy również zachować ostrożność, wyniki są podawane dla każdego kroku, więc początek i koniec niekoniecznie odpowiadają wynikowi badania statycznego na początku.
Musisz ustawić maksymalne ograniczenie dla każdego kroku czasowego

To są główne punkty, które mogę poruszyć, ponieważ nie mam już wersji PRO, ponieważ już jej nie używam (mogę robić tylko statycznie z moją wersją 2022)

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję za pańskie uwagi.
Rzeczywiście, analiza częstotliwości umożliwia określenie częstotliwości drgań własnych systemu, a analiza drgań opiera się na analizie częstotliwości.

Jeśli chodzi o analizę statyczną: rzeczywiście może ona pozwolić na ocenę zespołu.

Okazuje się, że przerobiłem symulację z jednym elementem. Pokój, który wziąłem, to pokój, w którym znajdują się kotwice. Znajduję to samo zjawisko przemieszczenia części o tej samej wartości przemieszczenia (1,4m)

Myślę więc, że nie wynika to z montażu, ale raczej ze złej konfiguracji (lub zrozumienia)

Czy ktoś miałby ten sam problem?

Jest to kwestia stopni swobody, jeśli pozwolisz swojemu komponentowi poruszać się w jednym kierunku, nie pozbawi się go.
Uruchom ponownie badanie statyczne z nowymi ograniczeniami przemieszczenia, aż uzyskasz spójne wartości (odkształcenie, naprężenia itp.), a następnie użyj tych ustawień do badania drgań.

1 polubienie

Sylvain (Sylvain)

Jeśli mogę tak powiedzieć i jeśli sam dobrze zrozumiałem, musisz zacząć od analizy statycznej, aby wykonać częstotliwość, ponieważ nie oblicza ona ani wiązań, ani przemieszczeń.

Innymi słowy, jeśli analiza statyczna nie jest dobrze skonfigurowana, inne analizy nie mogą być poprawne, ponieważ odzyskujemy kontakty, siły itp.
Pozwala to również uświadomić sobie, że statyczne siły badania są mniej ważne niż w dynamice.
Pozdrowienia

Odpowiedź znajduje się w SolidWorks TuTo;

Pisze się zatem, że:
Następujące typy wymuszonych przemieszczeń nie są obsługiwane dla wzbudzenia wybranej podstawy: Symetria, Oś, Na powierzchni cylindrycznej i Na powierzchni sferycznej.

Tak więc w moim przypadku użyłem wzbudzenia wybranej bazy na cylindrach.

Użyłem równomiernego wzbudzenia podstawy, które jest stosowane do wszystkich wymuszonych przemieszczeń, więc mam pojedyncze wymuszone przemieszczenie, które jest osadzeniem uwzględniającym wzbudzenie.
Dzięki temu nie muszę już przenosić systemu. CQFD.

Menedżer właściwości PropertyManager Wybrane wzbudzenie podstawy - 2023 - Pomoc SOLIDWORKS

Dziękuję za odpowiedzi; :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Pamiętaj, aby zatwierdzić odpowiedź (najlepszą odpowiedź), aby zamknąć temat.
image
Głosuję na @Zozo_mp (zwłaszcza, że trochę go zmusiłem... :grin:)
Dziękuję

2 polubienia