Chciałbym wiedzieć, czy w solidworks są jakieś funkcje dedykowane do tworzenia precyzyjnych z różnymi gwintami kwadratowymi/trapezowymi/śrubowymi itp. Lub jeśli musisz ręcznie wykonać pręt i gwint za pomocą asystenta krzywej, jak widziałem w niektórych filmach na Youtube.
Moim celem byłoby zasymulowanie różnych systemów (klasyczne, kulowe itp.) używanych do podnoszenia ładunku w pionie i dokonanie wyboru na podstawie wyników. Jeśli masz inne, bardziej odpowiednie oprogramowanie do polecenia, jestem zainteresowany :)
Tym lepiej, jeśli SolidWorks oferuje teraz tę funkcję. To powiedziawszy, w przypadku tego rodzaju rzeczy bezpieczniej i bardziej efektywnie byłoby po prostu zagłębić się w dokumentację techniczną producentów, niż chcieć symulować nawet lata doświadczenia.
Dzięki za informacje na temat solidworks 2016, właśnie próbowałem, z drugiej strony nie wygląda to zbyt wyszukanie... Brak możliwości dorobienia z kilkoma gwintami (co po angielsku nazywają "starts").
Nie jestem też pewien, czy potrafię zasymulować kulową.
Aby mieć 3 starty, rysujesz pierwszy, a następnie wykonujesz okrągłe powtórzenie. Nie mam 2016, więc nie wiem, czy to działa, ale kiedy wykonujesz usuwanie materiału, skanując zgodnie z krzywą spirali, możesz bez problemu powtórzyć swoją funkcję.