ślimakowe

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy w solidworks są jakieś funkcje dedykowane do tworzenia precyzyjnych z różnymi gwintami kwadratowymi/trapezowymi/śrubowymi itp. Lub jeśli musisz ręcznie wykonać pręt i gwint za pomocą asystenta krzywej, jak widziałem w niektórych filmach na Youtube. 

Moim celem byłoby zasymulowanie różnych systemów (klasyczne, kulowe itp.) używanych do podnoszenia ładunku w pionie i dokonanie wyboru na podstawie wyników. Jeśli masz inne, bardziej odpowiednie oprogramowanie do polecenia, jestem zainteresowany :) 

to jest nowy SW2016.

Jeśli nie masz jeszcze tej wersji, być może znajdziesz to, czego szukasz, na:

http://bib.altitech.free.fr/aide_altitech/generalites/vit00.htm

w sekcji Biblioteka 3D myślę, że powinieneś znaleźć rzeczy.

4 polubienia

Podgląd nowości w 2016 roku można zobaczyć w 2min40 minucie tego filmu:

https://youtu.be/_Bjv1b6w0OI

Duża oszczędność czasu!

2 polubienia

To zabawne, jak powiedział Flegendre, to jest dokładnie to, co widzieliśmy w Mycaday!

3 polubienia

Tym lepiej, jeśli SolidWorks oferuje teraz tę funkcję. To powiedziawszy, w przypadku tego rodzaju rzeczy bezpieczniej i bardziej efektywnie byłoby po prostu zagłębić się w dokumentację techniczną producentów, niż chcieć symulować nawet lata doświadczenia.

4 polubienia

Zgadzam się z Chamade po stronie dokumentacji technicznej producentów, którzy mają dokładnie te dane! 

Symulacja może pozwolić Ci na pewne podejście, ale nadal musisz wziąć pod uwagę wszystkie właściwe czynniki i przyjąć właściwe założenia.

1 polubienie

Dzięki za informacje na temat solidworks 2016, właśnie próbowałem, z drugiej strony nie wygląda to zbyt wyszukanie... Brak możliwości dorobienia z kilkoma gwintami (co po angielsku nazywają "starts").

Nie jestem też pewien, czy potrafię zasymulować kulową.

Aby mieć 3 starty, rysujesz pierwszy, a następnie wykonujesz okrągłe powtórzenie. Nie mam 2016, więc nie wiem, czy to działa, ale kiedy wykonujesz usuwanie materiału, skanując zgodnie z krzywą spirali, możesz bez problemu powtórzyć swoją funkcję.

1 polubienie

Ok, nie głupi pomysł z okrągłym powtarzaniem :)

Witam

Prud'homme Transmissions sprzedaje Archimedesa, dla których pliki krokowe są dostępne na życzenie pod adresem info@prudhomme-trans.com

Jeśli chcesz, możemy również pomóc w określeniu najbardziej odpowiedniej do Twojego zastosowania

209_150401.pdf