Skręcanie ze sobą części plastikowych

Witam

Pracuję nad projektem farm wertykalnych podzielonych na kilka pięter, podłogi muszą być przykręcone jedna na drugiej. Celem jest stworzenie tych pionowych farm za pomocą druku 3D. Zacząłem więc od plastiku o grubości 3 mm.

Kratownice będą cylindrami o średnicy 300 mm i wysokości 195 mm, przy czym 20 mm na górze i na dole każdej podłogi będzie zarezerwowane do gwintowania.

Wewnątrz tych cylindrów będą rowki, które będą musiały zostać wyrównane, ponieważ służą do nawadniania roślin. Gwint musi być również w 2 pozycjach, aby komórki zawierające rośliny nie miały jedna na drugiej.

Mój problem polega na tym, że nie wiem, jak zrobić gwint, aby 2 etapy były zamocowane między nimi.

Do tej pory robiłem ten gwint z funkcją gwintu SW2016 i jeżdżąc na M30 o rastrze 8mm, dzięki czemu muszę zrobić tylko 2 i pół obrotu, aby skręcić stopnie. Włożyłem też 0,2 mm luzu w gwincie (dokładność drukarki na 0,1mm).

Chciałbym wiedzieć, czy moja nić jest dobra i czy istnieje sposób, aby być wystarczająco precyzyjnym, abym mógł wyrównać rowki.

W załączeniu znajduje się folder ze zrzutami ekranu systemu.

Jestem otwarty na wszelkie rady,

Z góry dziękuję

capture.rar

Jeśli chcesz mieć pewność, że rowki są zawsze w tej samej ciągłości 

musisz wykonać 3-częściową oprawę

To znaczy, że

1 sztuka z bitym kołnierzem

1 nakrętka

1 gwint na drugiej rurce

Można również utworzyć blokadę po prawej stronie rowków 

@+

3 polubienia

Witaj @thibaut.Auger.18

Myślę, że twoim głównym (chciałem powiedzieć jedynym) problemem jest fakt, że musisz mieć przesunięcie o 36° między dwoma piętrami.

W rezultacie odpowiada na Twoje pytanie "wiem, czy mój wątek jest dobry", a odpowiedź brzmi "nie".

Dlaczego nie! Jeśli gwint zaczyna się dla wszystkich części w tym samym miejscu, wszystkie części zostaną wyrównane.

Nie dałbym rady , ale opinię:

1°) Nie należy wykonywać tego typu gwintowania, ale raczej czerpać inspirację z pokrywek do kawy rozpuszczalnej, gdzie skręcanie i przycinanie odbywa się w ćwierć obrotu. W solidworks dostępne są natywne funkcje do przycinania plastiku

2°) Jeśli chodzi o pozycjonowanie z przesunięciem 36°, wystarczy wykonać cztery gwinty w opozycji, z których dwie są przesunięte o 36°.

3°) w przypadku rowków przeznaczonych do nawadniania myślę, że jest to fałszywy problem, ponieważ są one bezużyteczne. Pozwólcie, że wyjaśnię: na jednym z widoków widzimy 3 piętra, na których pozornie nie ma tła. W rezultacie zakłada się, że nałożone na siebie pojemniki tworzą pojedynczy cylinder wypełniony podłożem, więc jeśli umieścisz ziemię we wszystkich piętrach "N", tylko działanie kapilarne i grawitacja zapewnią nawodnienie dna. Podstawa zawsze będzie bardziej nawadniana niż górne piętra, jak w podstawowej doniczce. Jeśli między każdą podłogą znajduje się dno lub część dna, kapilarność podłoża jest wystarczająca, nie wspominając o tym, że twoje rowki będą zatkane, a zatem bezużyteczne, jeśli użyjesz ziemi lub ziemi doniczkowej.

Sugeruję, abyś przemyślał swój model, aby między każdym piętrem nie było tego zewnętrznego pobocza, które byłoby trochę brzydkie. Dodatkowo, ponieważ Twój model zostanie wykonany w druku 3D, masz większą swobodę, ponieważ nie musisz się martwić o  podcięcia. Możesz nawet rozważyć nieregularne zmiany między każdym piętrem w zależności od nastroju swojego lub kupujących. W zależności od średnicy pomieszczenia możesz nawet mieć wzmocnienia antyowalizacyjne, które nie będą widoczne i nie utrudnią wzrostu roślin.

Czy możesz opublikować swój model wskazujący Twoją wersję oprogramowania? Ponieważ, jak powiedziałby jeden z moich bardzo cenionych kolegów, "nie wszyscy mamy tę samą wersję SolidWorks.

Pozdrowienia

2 polubienia

@gt22 Dziękuję za odpowiedź,
To rozwiązanie wydaje mi się idealne, aby mieć pewność ciągłości w rowkach. Po tym czasie klient chce mieć jak najmniej części, więc nadal będę próbował dokopać się do skręcających się części, ale mam to rozwiązanie na uwadze.

@Zozo_mp Dziękuję za odpowiedź,
Jednym z moich głównych problemów jest rzeczywiście przerwa między każdym piętrem.
Każde piętro składa się z 5 komórek, w których można umieścić rośliny (życzenie klienta). W każdej z tych komórek rośliny zostaną umieszczone w mchach, a na podłogach nie będzie gleby, mchy będą zbierać wodę przynoszoną przez rowki, aby przekazać je roślinom. Rowki tego samego typu były obecne w starym modelu i najwyraźniej działały dobrze (klient nie chce na razie zmieniać tej funkcji).
Aby uniknąć wyrównania wszystkich etapów, na każdym etapie umieściłem 2 nitki, przesunięte względem siebie o 180°. Dzięki temu mogę mieć 2 możliwe pozycje przykręcania, a tym samym nie mam wyrównanych komórek między każdym piętrem.
Pionowe kratownice będą składać się z około dziesięciu pięter z górną pokrywą i dolną pokrywą (w kształcie stożka).
Funkcja przycinania była obecna na starych stopniach, ale była zbyt delikatna, więc chce przejść na łącznik śrubowy (nawet jeśli konieczna będzie blokada, aby utrzymać rowki w jednej linii).
Wkręcanie kawy rozpuszczalnej wydaje mi się bardziej precyzyjne, ale po przyjrzeniu się tej w moim słoiku nutelli widzę, że składa się ona z gwintu w części męskiej, ale także gwintu w części żeńskiej, a nie kranu. Nie znalazłem standardu ani sposobu, aby to zrobić dla tego typu przykręcania, szukając trochę w internecie, jestem ciekaw czy są jakieś informacje na ten sposób, nawet jeśli będę dalej kopał.

W załączeniu model 3D podłogi wykonany z SW2016 x64, w razie potrzeby poinformuj mnie o innej wersji.

Przepraszam, że nie podałem wszystkich informacji od początku.

Pozdrowienia

etage_classique_tube_filetage_bouteille.sldprt
1 polubienie

Witaj @thibaut.Auger.18

Ponieważ zostanie to wykonane w druku 3D, @gt22 rozwiązanie składa się tylko z jednej części.

(nakrętka jest nieusuwalna).

2 polubienia

Cześć @ Franck ;-)

Wracasz z wakacji?

Dziękuję za interpretację mojej odpowiedzi 

za pośrednictwem twojego moda (+ 100)

moim skromnym zdaniem nie ma innego Solucji 

Jeśli zależy nam na ciągłości rowków

wszystko, co pozostało do zrobienia, to zoptymalizować kształt

orzech za wizualny trochę + ładny i żeby się nie czołgał 

@+ ;-)

Cześć @gt22 tak, wakacje się skończyły.  

1 polubienie

Witam @tous

Jeśli mi pozwolisz, za twoim uprzejmym i życzliwym pozwoleniem, proszę twoją wielce życzliwą życzliwość o pozwolenie na niezgadzanie się z tobą, i to oczywiście na wyjątkowych zasadach.

To nie przypadek, że mówiłem o przycinaniu: ponieważ jest przycinanie i przycinanie: innymi słowy, są takie, które nie przycinają się zbytnio i takie, które są dobrze dopracowane i spełniają swoje zadanie.
Zasugerowałem przykład pokrywki do kawy rozpuszczalnej (tutaj Nescafé), ponieważ jest ona bardziej wyrafinowana niż ta z Nutellą, która jest po prostu prostym ćwierćobrotowym gwintem. (w przypadku NES szklana butelka jest kwadratowa, a wieczko kwadratowe).
Mogłem wziąć plastikowe części ze spłukiwaczy toaletowych i z wielu zespołów w samochodzie dokładnie tam, gdzie części są trudne do rozebrania itp.

Osobiście, gdybym miał rozwiązać ten problem, połączyłbym gwint, który pozwala umieścić górną i dolną część obok siebie za pomocą sprytnego klipsa. Oba połączone zapewniają, że klips nie pęka, a gwint 1/4 obrotu zapewnia kontrolowane połączenie od krawędzi do krawędzi. Mimochodem zauważysz, że ćwierćobrót pozwala na przedstawienie górnej części według kilku przesunięć. Ponadto rowki wodne będą również musiały znajdować się naprzeciwko siebie, ponieważ położenie gwintów jest całkowicie przewidywalne (istnieją cztery możliwe pozycje na obrót)
Myślę też, że można mieć doskonały wygląd zewnętrzny, jeśli oba cylindry są styczne bez pęcherzy, jak w swobodnej interpretacji @Franck (co przy okazji pozdrawiam ;-)   )

Pozdrowienia

1 polubienie