To wszystko jest w tytule!
Jestem w trakcie tworzenia biblioteki, które będą dołączane do moich zespołów. Chciałbym wiedzieć, czy lepiej jest tworzyć konfiguracje, czy rodziny części. Wiem na przykład, że przybornik działa z konfiguracjami i jest to przydatne do oznaczania komponentu na rysunkach, ponieważ to oznaczenie może być różne w zależności od konfiguracji (do wypełnienia w formularzu właściwości).
Przykład: Oznaczenie - śruba sześciokątna
Numer referencyjny - M8x50
W rzeczywistości chciałbym mieć plik .part na typ (sześciokątne, z stożkowym stożkowym 6-punktowym itp.), a nie plik x na typ i rozmiar (za dużo plików).
Jakie są Wasze opinie na ten temat?
Witam
pracujemy z rodzinami części i nie stanowi to problemu w MEPach, ponieważ możemy również wypełnić właściwości tak, aby pojawiły się w nomenklaturach...
2 polubienia
Moim zdaniem o wiele bardziej praktyczne w rodzinie pokoi.
Na tej zasadzie produkujemy w bibliotekach jak najwięcej utworów.
O wiele łatwiej jest przejść z jednego rozmiaru na drugi. W przeciwnym razie musisz wymienić komosant na i często jest to kłopot.
2 polubienia
Tak naprawdę nie robię różnicy między rodziną części a konfiguracją: rodzina części to po prostu tryb "zaawansowanego zarządzania" konfiguracjami.
4 polubienia
Przetestowałem rodzinę części i naprawdę nie jest źle. W Excelu możesz szybko wypełnić właściwości osobiste. Jedyną wadą, jeśli masz różne materiały, musisz odtworzyć linię.
Wiem, że bardzo się męczyłem, aby stworzyć swój pierwszy komponent biblioteczny. Nie znałem dobrze kolejności realizacji. Modelowanie 3D -> Utwórz rodzinę części z niektórymi wariantami -> Utwórz odniesienia do ograniczeń -> wstaw do biblioteki niestandardowej.
Powiedz mi, czy się pomyliłem.
1 polubienie
Jak mówi stefbeno, rodziny części są dla mnie również sposobem zarządzania konfiguracją, ale bardziej zaawansowanym, w którym konfiguracje można powielać znacznie szybciej i prościej.
Oczywiście w przypadku części o wielu różnych rozmiarach, takich jak śruba, jest to bardzo odpowiednie!
Jak wspomniano w drugim, możesz zacząć od istniejących bibliotek Visiativ , aby zaoszczędzić czas i które już działają na tej zasadzie, co zrobiłem i wszystko, co pozostaje, to dopracować konkretne.
1 polubienie
Dużą zaletą rodzin części jest to, że można połączyć moc funkcji Excela z Solidworks.
Co więcej, otwiera drzwi do konfiguratora wydawcy
Niech Moc będzie z wami.
3 polubienia