Widok z innej pozycji

Witam

Chciałbym wiedzieć, dlaczego nie mogę dołączyć wymiaru między krawędziami widoku głównego a jego widokiem innej pozycji?

Przykład: Chcę zwymiarować kąt rozwarcia ramienia, dlatego stworzyłem konfigurację z otwartym ramieniem i podczas rysowania ustawiam standardowy widok (Zamknięte ramię), do którego dodaję widok innego położenia (Otwarte ramię). Kiedy nadchodzi czas wymiarowania, klikam krawędź widoku standardowego, a następnie krawędź widoku innej pozycji. Problem w tym, że nie chce jej wybierać. Innymi słowy, jest to dla mnie DUŻY problem.

Jeśli masz wąż?

PS: Korzystam z Solidworks 2016

Witam

Spójrz w tę stronę. Nie jest możliwe utworzenie wymiaru między 2 widokami, ale omijając problem, jak wyjaśniono, robi to dobrze.

Pozdrowienia

Witam

Czy możesz umieścić widok.

Niech Moc będzie z wami.

Żeby było jaśniej

vue_dune_autre_position.png

Niestety, ten problem się zdarza.

@d.Roger: "Widok z innej pozycji" to szczególny widok, który łączy 2 widoki w jeden. Nie jesteśmy zatem dokładnie w przytoczonym przypadku.

Niemniej jednak proponowane rozwiązanie polegające na przechodzeniu przez szkice w widoku może się sprawdzić.

2 polubienia

Tak, rzeczywiście, to nie działa.

Rozwiązaniem może być narysowanie punktu   prostego,  a następnie wymiarowanie.

Niech Moc będzie z wami.

Dla twojej informacji, było to całkiem wykonalne w Solidworks 2012.

Dowód na zdjęciach i bez hacków!

vue_dune_autre_position2.png

Witam

Wystarczy kliknąć na dwa pociągnięcia i przekonwertować elementy, a następnie można zwymiarować kąt między dwoma elementami.

1 polubienie

Tak, to nie jest do końca ten sam przypadek, ale jest to możliwe rozwiązanie, ponieważ wymiar na rzutowanych elementach 3D nie działa:

2 małe odcinki prawej strony ograniczone tak, jak powinny, a następnie wymiar pilotowany między tymi 2 segmentami.

I tak, to jest hack...

Na następnej stronie http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/Alternate_Position_View.htm, jeśli chcesz zmienić wersję oprogramowania, masz więcej pomocy na temat funkcji....

Pozdrowienia

1 polubienie

Może wystarczyłby nawet jeden odcinek linii.

1 polubienie

Twoje rozwiązanie działa ac cobra niemniej jednak nadal jest to hack i szkoda, gdy myślisz, że w 2012 roku było to możliwe! Na koniec dziękuję za wszystkich chłopaków.

1 polubienie

To prawda, że to majsterkowanie; Radzę złożyć wniosek o poprawę na portalu Solidworks, wyjaśniając problem i dołączając pliki 2012, które działają, i te z 2016 roku, które nie działają.

1 polubienie