Widok wybuchowy – różnica między częściami a nadwoziem

Cześć,

W Solidworks Composer, gdy chcę zrobić widok wybuchowy, nie wybuchają części, lecz wszystkie ciała.

Jeśli chcę zrobić wybuchowy widok zespołu śruby, mam główkę śruby, która oddziela się od korpusu śruby. Przykład poniżej:

Aktualny wynik:

Oczekiwany wynik:

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie? Wiedząc, że mam ten problem także ze spawanymi częściami mechanicznymi.

Z szacunkiem

Cześć;
Nie znam się na Composerze", ale rozwiązanie, które mogę zaproponować, to połączenie (Combine) ciał w Solidworks.

Innym rozwiązaniem byłoby utworzenie rozbitych plików w SolidWorks i import ich do Composera.

Osobista uwaga: uważam, że to bardzo dziwne, że robiłem śruby w wielociałowym modelu – czy jest jakiś konkretny powód, dla którego wybrałem to rozwiązanie?

2 polubienia

Dziękuję za Twoją opinię.

Łączenie wszystkich nadwozi nie jest właściwym rozwiązaniem, ponieważ części będą produkowane, a jeśli połączę nadwozia, moja lista spawanych części zmniejszy się do jednej.

Jeśli chodzi o twoje pytanie o śruby, to śruby, które kupiłem gdzie indziej.

Poniżej znajduje się kolejna ilustracja mojego problemu z mechanicznie spawanymi częściami:

Aktualny wynik:

Oczekiwany wynik:

Wygląda na to, że można bawić się ustawieniami importu:

Zobacz: Połącz plik z jednym aktorem na udział.

Jednak ta metoda prawdopodobnie przyniesie odwrotny efekt niż oczekiwany na mechanicznie spawanym urządzeniu.

Właśnie znalazłem rozwiązanie.

Jest po prostu importowany, trzeba było zaznaczyć pole scalenia wszystkich ciał w części.