Widok przekroju z dwoma konfiguracjami w SolidWorks

Witam wszystkich,
Na rysunku chciałbym stworzyć widok przekroju pokazujący jednocześnie dwie konfiguracje.
Do klasycznego widoku (z przodu, z góry itd.) nie ma problemu: używam funkcji "Widok z innej pozycji".

Jednak gdy tworzę widok przekroju z tego widoku, pojawia się tylko jedna z dwóch konfiguracji. Nie mogę znaleźć sposobu, aby wyświetlić drugą konfigurację jako przezroczystość lub nakładkę w widoku przekroju.

Czy masz jakieś rozwiązanie lub metodę, by to osiągnąć?
Bardzo dziękuję za pomoc.
Julia

Cześć,

To ograniczenie programowe, więc nie jest to możliwe natywnie (przynajmniej w 2020 roku).

Możesz ewentualnie nałożyć i wyrównać dwa widoki przekroju (może to być nudne). Będziesz też musiał ręcznie dodać czcionkę na jednym z tych dwóch widoków.

3 polubienia

Tak samo jak @froussel
Z drugiej strony, stworzę model w montażu w trybie obwiedni, który możesz ukryć lub wyświetlić według uznania, klikając w widok lub aby umożliwić widoczność tego zespołu obwiedni.
Ale mam wątpliwości co do możliwości pokazania koperty w sekcji: myślenie: do przetestowania. Ale jeśli model nie działa w pożądanej konfiguracji, wstaw i wyklucz z nazewnictwa.

1 polubienie

OK, bardzo dziękuję za oglądanie.
Szkoda mieć funkcję, która wydaje się niedokończona... :confused:

Może to mieć związek z zasadami wzornictwa przemysłowego: jakie linie umieszczać na drugim miejscu w sekcji???

1 polubienie

Jak mówi @froussel , zasady rysowania to reguła, która zwykle ogranicza pewne możliwości.
Próbowałeś trybu koperty?

W głównym widoku poniżej, w właściwości widoku, można zaznaczyć to pole

Następnie w kubku odhacza się pole
image

W 3D wstawiasz część w pożądanej konfiguracji i w wybranej owieście właściwości części

Część zmienia właściwości wizualne i w drzewie pojawia się koperta

Ta metoda działa u mnie

1. Główna sala
    2) moneta na kopercie pojawia się w innej czcionce

image

A jeśli nie podoba ci się styl kresek, możesz go zmienić w opcjach dokumentu

Albo bezpośrednio ze struktury drzewa, z możliwością zmiany koloru za pomocą warstwy