Widok przekroju w 3D

Witam, już się zastanawiałem, czy ktoś jeszcze ma ten problem (mam nadzieję, że tak...:)), a zwłaszcza jak go naprawić.

Pozwól, że wyjaśnię.

Na niektórych montażach nie byliśmy w stanie wykonać cięcia na żadnej płaszczyźnie ani w żadnym miejscu... Pojawia się następujący komunikat: "Linia cięcia nie przecięła prawidłowo modelu, sprawdź, czy przecina model"...

Czy ktoś był w stanie temu zaradzić?

Pozdrowienia.

Jeśli zespół znajduje się na powierzchni, jest to normalne

Ale jeśli wszystkie twoje części są w objętości, oznacza to problem

Czy jest to bardzo duże zgromadzenie?

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-profondeur-de-coupe-et-coupe-locale

@+

2 polubienia

Witam

Zgadzam się z GT23. Na której wersji jesteś i czy jest aktualna (SP5) ponieważ niedawno została wydana na 2016 rok.

Pracujemy bardzo mało na powierzchni ... więc jest objętość i jestem w 2014 SP5 ...

to nie pierwszy raz, zwykle udaje mi się obejść problem wycinając gdzie indziej, ale na tym 3D (mojego kolegi) nic nie pomaga... Jedynym powodem, który widzę, jest to, że są importowane części od producentów...

Spojrzę na link później...

Pozdrowienia.

Sprawdź, czy importowane części są w pełnej objętości?

2 polubienia

Dziwne, że robi to wszędzie.

Zwykle dzieje się tak, gdy płaszczyzna cięcia jest styczna do zakrzywionej powierzchni.
Rzeczywiście, spróbuj usunąć wszystkie zaimportowane części, aby sprawdzić, czy działa bez, a następnie wprowadź je ponownie jeden po drugim.

3 polubienia

Witam

Te same uwagi co inni,

Każda z przecinających się części znajduje się na powierzchni => i dlatego nie może wyświetlić przekroju.

Albo linia cięcia jest styczna do części wewnątrz złożenia => i dlatego Solidworks nie rozumie, gdzie ciąć.

Myślę więc, że musimy sprawdzić i naprawić korpusy powierzchniowe, aby stworzyć objętości.
Lub, jeśli to możliwe, zmodyfikuj linię cięcia za pomocą lekkiego odczepienia (qq dziesiąte) i kontynuuj swoją drogę, jakby nic się nie stało.

A może to przez ac cobra 427, który rysuje pseudonim gt22. i to jest godne 3 wojny światowej! ;-)

3 polubienia

PONOWNIE

Właśnie zobaczyłem twój link Gt22, to nie problem podczas rysowania, ale cięcie w zespole 3D

@Fab obóz
Problem pozostaje ten sam, prawdopodobnie jest to problem 3D u podstawy lub niemożliwe cięcie z powodu styczności z elementem.

3 polubienia

Witam

Możliwe jest również, że problem jest związany z błędami geometrycznymi w jednej z części ASM.

Zdarza się to często w przypadku importowanych części.

Aby to sprawdzić, po prostu wykonaj Narzędzie, Zamelduj się w pokoju.

Jeśli masz ten problem w kilku zespołach, sprawdź, czy jedna z części nie jest wspólna dla wszystkich tych zespołów.

Miłego dnia

Mick