Obecnie pracuję nad automatycznym składaniem zestawień materiałów SolidWorks za pośrednictwem SMARTPROPERTIES i SMARTBOM.
Chcę przetestować moje zestawienie komponentów na bardzo dużym złożeniu. Niestety, wprowadzanie właściwości każdego egzemplarza po kolei i ręcznie będzie bardzo czasochłonne.
Zastanawiam się więc, czy istnieje sposób na szybsze wypełnianie właściwości każdej części za pomocą np. Excela.
Tak, ponieważ masz oprogramowanie axemble, masz Batchproperties, które pozwala wypełnić folder lub zestaw i wszystkie jego zależności oraz bardzo szybko wypełnić jedną lub więcej właściwości za pomocą kilku kliknięć.
Na przykład właściwość klienta i projektanta, która pozostaje taka sama dla całego pliku, w przeciwnym razie z Excela można to zrobić za pomocą oprogramowania integracyjnego axemble.
Ilości, imię i nazwisko klienta oraz umowę (1 N°) wypełniliśmy na rysunku dzięki ilościom i właściwościom pobranym w pliku Excel ze smarbom.
I w ten sposób nie ma już błędu ilościowego, na poziomie ilości zawsze odpowiadają ilościom zespołu.
Opracowaliśmy małe narzędzie, które integruje się z Excelem, które pozwala "odczytać" zespół i utworzyć pustą listę materiałów dla tych komponentów.
Następnie wypełnij tabelę za pomocą narzędzi takich jak pola wyboru, rozwijane menu...
Następnie klikasz pojedynczy przycisk, a wypełnia on każdą część i podzespół.
Podobnie jak w przypadku sbadenis : celem jest uproszczenie, ale także uczynienie informacji bardziej wiarygodnymi.
Użyliśmy interfejsów API Document Manager. Więcej informacji tutaj: http://help.solidworks.com/2016/english/api/swdocmgrapi/Welcome-swdocmgrapi.html?id=6c9d831151dd4a6ca8636a77af67a614#Pg0&ProductType=&ProductName=
Jeśli chcesz, mogę ci zrobić mały filmik o tym, jak to działa.