Dzień dobry niedziela
Za pomocą myszy do powiększania używam myszy 2D. Mysz 3D służy do innych rzeczy.
Bardzo praktycznym trikiem było kliknięcie w interesujące mnie miejsce, a następnie kółko przewijania i w tym momencie przybliżało się do tego obszaru.
Jeśli kliknąłem puste miejsce po lewej stronie obiektu, powiększył on kliknięty punkt (co oszczędza mi korzystania z myszy 3D).
Ponieważ zmieniałem maszyny, gdy powiększam za pomocą pokrętła, część pozostaje w tym samym miejscu, więc nie mogę przesunąć części w prawo lub w lewo ani w górę iw dół, klikając każdy z tych obszarów, a następnie powiększając.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia były jasne :-)
1 polubienie
Cześć Zozo_mp,
głupie pytanie, czy zapisałeś swoje stare ustawienia Solidworks (.sldreg) ze starego komputera, aby ponownie załadować je w nowym ???
Nie!
ale zrobiłem kopię zapasową 28 czerwca, załaduję ponownie, aby zobaczyć. W rzeczywistości nie pamiętam, jak dawno temu miałem PB.
- Ładuję ponownie czerwiecowy (.sldreg) i będę Cię informować na bieżąco.
Dzięki @ Ac Cobra
Witam
Domyślnie powiększanie (powiększanie/pomniejszanie za pomocą pokrętła) odbywa się w odniesieniu do pozycji kursora. Powiększenie można zablokować w taki sposób, aby było ono zawsze powiększane względem środka okna (Widok/Edycja/Powiększenie wokół środka ekranu.
Kolejną przydatną funkcją jest powiększanie zaznaczenia (Widok/Edycja/Powiększenie zaznaczenia). Możesz ustawić tę funkcję w widoku heads-up lub bezpośrednio po "ruchu myszy" (przytrzymanie prawego przycisku myszy), dla którego możesz ustawić od 4 do 12 funkcji.
Pozdrowienia
5 polubień
Witam @ jmsavoyat
(( zablokuj powiększenie tak, aby zawsze powiększało się w stosunku do środka okna (Widok/Edycja/Powiększenie wokół środka ekranu. ))
Właśnie dlatego, że go zablokowałem, nie miałem go już w stosunku do pozycji kursora.
Odznaczyłem pole i wszystko wróciło do normy.
DZIĘKUJĘ :-)
Do kliknięcia prawym przyciskiem myszy używam go cały czas, zwłaszcza do wymiarowania i wychodzenia ze szkicu.
Pozdrowienia
1 polubienie