Wyświetlanie litery Z punktu 3D

Witam

Mam punkty w 3D i we właściwościach punktu jest jego Z,

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie litery Z w tekście, bez kropki i tekstu będącego blokiem

Dziękuję za odpowiedzi 

Witam

Jeśli jest to oprogramowanie, istnieje przydatne narzędzie MyCad: Getcoordinates: http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/mycadtools/videos-tools/utilitaires-getcoordinates.html

Do zobaczenia.

1 polubienie

Witam

Czy możesz postawić dla nas ekran? W rzeczywistości masz punkty w gatunkach i tworzą one Z, ale nie są połączone. Chciałbyś je połączyć??? Albo nie rozumiem o co chodzi???

@ AC Cobra 427, nie rozumiesz, o co ;)!

Ma punkty w swoim pliku AutoCAD, gdy kliknie na punkt, otrzymuje jego współrzędne we właściwościach punktu. Chciałby uzyskać współrzędną Z tego punktu 

3 polubienia

Ach!!! dziękuję Aurélien Fives, bo ja też miałem problem ze zrozumieniem prośby! Rzeczywiście, oprogramowanie nie zostało określone!

Miłego dnia

Zobacz te linki

http://docs.autodesk.com/MAP/2013/FRA/index.html?url=filesMAPUSE/GUID-FBAC63EF-0AFF-4DF5-8FCF-C2A468F2B864.htm,topicNumber=MAPUSEd30e195034

http://forums.autodesk.com/t5/autocad-francais/recup-xyz/td-p/1803371/page/2

Jest w wątku komunikacyjnym

jaką masz wersję autocrad

@+

Ok, widzę, co chcesz zrobić, ale w jakim oprogramowaniu chcesz pobrać te współrzędne?
Excel/Autocad/zwykły plik tekstowy

Aby to zrobić, potrzebujesz małego kodu

Chodzi o to, aby dokładnie przeanalizować wszystkie jednostki kropkowe zawarte na płaszczyźnie i pobrać ich współrzędne w Z, aby gdzieś je zapisać

Przede wszystkim musisz odzyskać wszystkie jednostki punktowe
Przejdź przez tę listę, aby pobrać współrzędne Z

Z drugiej strony, aby pójść dalej, potrzebuję typu pliku wyjściowego, którego oczekujesz

1 polubienie

Cóż, ponieważ miałem trochę wolnego czasu, zrobiłem ci mały kod, który pozwala ci robić, co chcesz, cóż, myślę, że ;)

Ten kod zapisuje obok każdego z punktów wartość Z

Opracowałem go w LISP (język programowania autocad)

Aby to zadziałało, musisz wpisać w wierszu poleceń "appload"
Idź i weź plik, który załączam
I wpisz polecenie "czp" w wierszu poleceń, aby go uruchomić

I tam zwykle idziesz obok każdego z punktów, powinieneś zobaczyć współrzędną Z tego punktu

Z drugiej strony jest to wartość Z, gdy jesteś w ogóle SCU

coordonnees_z_des_points.lsp
3 polubienia

Ach, ten cholerny Francis Onsenfou jest dobry!

1 polubienie

AHHH, w porządku, nie tylko ja miałem zły czas!!!!!!!!!!!

1 polubienie

W jaki sposób mogę pobrać plik?

Witam! 

Kliknij prawym przyciskiem myszy "zapisz link jako"

Lub "zapisz element docelowy jako"

Lub skopiuj i wklej kod do pliku tekstowego, zmień nazwę rozszerzenia na .lsp i gotowe!

Ale pierwsze 2 rozwiązania są prostsze :)

[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Dalsza odpowiedź

1 polubienie

Poprawiam odpowiedź Auréliena

Właśnie przetestowałem.
Myślałem, że to zadziała, szkoda
Trzecia metoda nie działa, generuje błędy
Myślę, że program powinien zostać ponownie sformatowany

"Lub skopiuj i wklej kod do pliku tekstowego, zmień nazwę rozszerzenia na .lsp i gotowe!"

Kliknij więc prawym przyciskiem myszy "Zapisz link jako" lub "Zapisz element docelowy jako"  w zależności od używanej przeglądarki internetowej

2 polubienia

Witam

Zrobiłem cahrge plik, ale gdy wpisuję komendę czp nic się nie dzieje

Witam

Czy wpisałeś "appload" tuż przed, aby załadować pobrany program?

Normalnie powinno to wyglądać tak:

- Otwierasz plik AutoCAD
- Wpisujesz "appload" w pasku poleceń na dole i przechodzisz do znalezienia pobranego pliku .lsp

Aby sprawdzić poprawność załadowania tego pliku, powinieneś zobaczyć na pasku poleceń na dole: "Współrzędne Z pliku points.lsp zostały poprawnie załadowane"

Wszystko, co musisz zrobić, to uruchomić funkcję, wpisując "czp" w pasku poleceń

powiększając swoje punkty obok każdego z nich, powinieneś być w stanie zobaczyć zapisaną w tekście współrzędną "Z" swojego punktu

1 polubienie

Krótki film
Naprawdę nie wiem, czy dobrze widzimy, ale hej, może ci to pomóc

20160523_1201031.mp4
1 polubienie

Wyświetla mi się komunikat "Współrzędne Z pliku points.lsp poprawnie załadowane"

z drugiej strony, gdy składam zamówienie "czp" mam taki komunikat, który się wyświetla "; błąd: brak definicji funkcji: VLAX-ENAME->VLA-OBJECT"

Jestem dobry w ogólnym SCU,

Czy kropki muszą znajdować się w określonej warstwie? Albo że plik do pobrania znajduje się w określonym folderze?

ah ok to moja wina
Visual Lisp nie jest ładowany domyślnie
w domu, ponieważ często go używam, ładujemy go przy starcie

Więc oto zmodyfikowany program
Normalnie tym razem powinno się udać

coordonnees_z_des_points.lsp
2 polubienia

nie musisz umieszczać konkretnego SCU
na poczatku programu wsadziłem go w ogolnie SCU

Brak konkretnego wyboru warstwy, program pobiera wszystkie punkty zawarte w płaszczyźnie niezależnie od warstwy

Plik programu może znajdować się w dowolnym miejscu, to Ty podajesz mu lokalizację, gdy wykonujesz "appload"

2 polubienia

Oto, co mi to daje 

capture.png