Witam
Mam punkty w 3D i we właściwościach punktu jest jego Z,
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie litery Z w tekście, bez kropki i tekstu będącego blokiem
Dziękuję za odpowiedzi
Witam
Mam punkty w 3D i we właściwościach punktu jest jego Z,
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie litery Z w tekście, bez kropki i tekstu będącego blokiem
Dziękuję za odpowiedzi
Witam
Jeśli jest to oprogramowanie, istnieje przydatne narzędzie MyCad: Getcoordinates: http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/mycadtools/videos-tools/utilitaires-getcoordinates.html
Do zobaczenia.
Witam
Czy możesz postawić dla nas ekran? W rzeczywistości masz punkty w gatunkach i tworzą one Z, ale nie są połączone. Chciałbyś je połączyć??? Albo nie rozumiem o co chodzi???
@ AC Cobra 427, nie rozumiesz, o co ;)!
Ma punkty w swoim pliku AutoCAD, gdy kliknie na punkt, otrzymuje jego współrzędne we właściwościach punktu. Chciałby uzyskać współrzędną Z tego punktu
Ach!!! dziękuję Aurélien Fives, bo ja też miałem problem ze zrozumieniem prośby! Rzeczywiście, oprogramowanie nie zostało określone!
Miłego dnia
Zobacz te linki
http://docs.autodesk.com/MAP/2013/FRA/index.html?url=filesMAPUSE/GUID-FBAC63EF-0AFF-4DF5-8FCF-C2A468F2B864.htm,topicNumber=MAPUSEd30e195034
http://forums.autodesk.com/t5/autocad-francais/recup-xyz/td-p/1803371/page/2
Jest w wątku komunikacyjnym
jaką masz wersję autocrad
@+
Ok, widzę, co chcesz zrobić, ale w jakim oprogramowaniu chcesz pobrać te współrzędne?
Excel/Autocad/zwykły plik tekstowy
Aby to zrobić, potrzebujesz małego kodu
Chodzi o to, aby dokładnie przeanalizować wszystkie jednostki kropkowe zawarte na płaszczyźnie i pobrać ich współrzędne w Z, aby gdzieś je zapisać
Przede wszystkim musisz odzyskać wszystkie jednostki punktowe
Przejdź przez tę listę, aby pobrać współrzędne Z
Z drugiej strony, aby pójść dalej, potrzebuję typu pliku wyjściowego, którego oczekujesz
Cóż, ponieważ miałem trochę wolnego czasu, zrobiłem ci mały kod, który pozwala ci robić, co chcesz, cóż, myślę, że ;)
Ten kod zapisuje obok każdego z punktów wartość Z
Opracowałem go w LISP (język programowania autocad)
Aby to zadziałało, musisz wpisać w wierszu poleceń "appload"
Idź i weź plik, który załączam
I wpisz polecenie "czp" w wierszu poleceń, aby go uruchomić
I tam zwykle idziesz obok każdego z punktów, powinieneś zobaczyć współrzędną Z tego punktu
Z drugiej strony jest to wartość Z, gdy jesteś w ogóle SCU
AHHH, w porządku, nie tylko ja miałem zły czas!!!!!!!!!!!
W jaki sposób mogę pobrać plik?
Witam!
Kliknij prawym przyciskiem myszy "zapisz link jako"
Lub "zapisz element docelowy jako"
Lub skopiuj i wklej kod do pliku tekstowego, zmień nazwę rozszerzenia na .lsp i gotowe!
Ale pierwsze 2 rozwiązania są prostsze :)
[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Dalsza odpowiedź
Poprawiam odpowiedź Auréliena
Właśnie przetestowałem.
Myślałem, że to zadziała, szkoda
Trzecia metoda nie działa, generuje błędy
Myślę, że program powinien zostać ponownie sformatowany
"Lub skopiuj i wklej kod do pliku tekstowego, zmień nazwę rozszerzenia na .lsp i gotowe!"
Kliknij więc prawym przyciskiem myszy "Zapisz link jako" lub "Zapisz element docelowy jako" w zależności od używanej przeglądarki internetowej
Witam
Zrobiłem cahrge plik, ale gdy wpisuję komendę czp nic się nie dzieje
Witam
Czy wpisałeś "appload" tuż przed, aby załadować pobrany program?
Normalnie powinno to wyglądać tak:
- Otwierasz plik AutoCAD
- Wpisujesz "appload" w pasku poleceń na dole i przechodzisz do znalezienia pobranego pliku .lsp
Aby sprawdzić poprawność załadowania tego pliku, powinieneś zobaczyć na pasku poleceń na dole: "Współrzędne Z pliku points.lsp zostały poprawnie załadowane"
Wszystko, co musisz zrobić, to uruchomić funkcję, wpisując "czp" w pasku poleceń
powiększając swoje punkty obok każdego z nich, powinieneś być w stanie zobaczyć zapisaną w tekście współrzędną "Z" swojego punktu
Wyświetla mi się komunikat "Współrzędne Z pliku points.lsp poprawnie załadowane"
z drugiej strony, gdy składam zamówienie "czp" mam taki komunikat, który się wyświetla "; błąd: brak definicji funkcji: VLAX-ENAME->VLA-OBJECT"
Jestem dobry w ogólnym SCU,
Czy kropki muszą znajdować się w określonej warstwie? Albo że plik do pobrania znajduje się w określonym folderze?
ah ok to moja wina
Visual Lisp nie jest ładowany domyślnie
w domu, ponieważ często go używam, ładujemy go przy starcie
Więc oto zmodyfikowany program
Normalnie tym razem powinno się udać
nie musisz umieszczać konkretnego SCU
na poczatku programu wsadziłem go w ogolnie SCU
Brak konkretnego wyboru warstwy, program pobiera wszystkie punkty zawarte w płaszczyźnie niezależnie od warstwy
Plik programu może znajdować się w dowolnym miejscu, to Ty podajesz mu lokalizację, gdy wykonujesz "appload"