Konfigurowalna biblioteka diamentów - pomoc

Witam, potrzebuję twojej pomocy, aby spróbować odtworzyć to, co robi Rhino za pomocą wtyczki Panther 3D w Solidworks.

Pracuję w branży jubilerskiej i potrzebuję biblioteki kamieni parametrycznych.

• Kształt: okrągły, księżniczka, szmaragd, różdżka itp.
  • Rozmiar: średnica, wysokość / dł. x szer. x wys.

Stworzyłem już rodzinę kawałków do okrągłego :gem: diamentu, ponieważ jest to prosta skala, którą musisz zarządzać, ale w przypadku innych kształtów to inna historia!

Obecnie otwieram Rhino, konfiguruję swój kamień i eksportuję go do STEP.

Chciałbym znaleźć wewnętrzne rozwiązanie dla Solidworks.

Dziękuję za pomoc!

Ps: Nie mogę zmusić rodzin części do pracy na 3 osiach niezależnie (x,y i z), to prawdopodobnie błąd, ale może to być rozwiązanie, nawet jeśli obawiam się, że plik jest wyjątkowo duży i wolny ze względu na dużą liczbę możliwych konfiguracji.

Witam

Jak rozumiem, w Solidworks nie tworzy się klejnotów.
Na rynku nie ma biblioteki, którą można by stworzyć w Rhino ???

Sugeruję, abyś opowiedział nam więcej, ponieważ oprócz tego, że niewielu kolegów zna Twój wszechświat, aby Ci pomóc, musimy lepiej zrozumieć, gdzie jest PB.

Pozdrowienia

1 polubienie

Twierdzę, że może to być miłe, użyteczne i formujące wyzwanie :wink:
Nie zapomnij dać nam znać, z której wersji oprogramowania korzystasz, co może pozwolić Ci na bezpośrednie pobranie pliku SW zamiast próbować go odtworzyć.
Jak mówi moja koleżanka Zozo, poza tym, że generalnie podoba się naszym paniom i że jest droga :stuck_out_tongue: , nie wiemy zbyt wiele o cięciu kamienia.
Zacząłbym od zasady, że na początku trzeba ciąć kamień pod SW w tej samej kolejności kształtowania.
Być może dla jakiegoś modelu istnieje sposób na zrobienie tego z powtórzeniami lub funkcjami symetrii, aby zobaczyć.
W każdym razie zacząłbym od jednego rodzaju cięcia = 1 plik części. Mieszanie stylów sprawiłoby, że zrobiłby bałagan. (ale nie jest to niemożliwe)
W zasadzie, czy jest powód, aby przedstawiać kamienie ze wszystkimi ich fasetami? Oprócz renderingu? Czy zwykły tom nie wystarczy? (no ok, zawsze wygląda bardziej szykownie, gdy szczegóły są na maksimum, ale czas na pracę^^)
szkoda, że nie mam aktywowanego SW w domu, inaczej zacząłbym od razu.

Edycja: czy kąty cięcia fasetek dla tego samego modelu zmieniają się, czy są stałe?

2 polubienia

Oto bardzo fajny mały link dla ciekawskich
Karo

1 polubienie

Witam, dziękuję za odpowiedzi :+1:
Nie jestem teraz w pracy, ale w poniedziałek rano zamierzam dodać plik Step zawierający wszystkie możliwe szlify kamienia!

Jestem pewien, że SW 2022 SP 2

Czy nie moglibyśmy użyć pliku Step jako podstawy do pracy? Jeśli musisz wszystko przerobić, to naprawdę jest coś na chwilę...

Odpowiadając na pytanie zozo, w Rhino istnieje biblioteka parametryczna, którą również opublikuję w poniedziałek rano

Dziękuję :wink:

1 polubienie

Nie sądzę, że można ustawić krok poza skalą głośności.
W przeciwnym razie tak, musisz przerobić wszystko pod oprogramowaniem.
Aby zobaczyć, jakie parametry są potrzebne, może tylko szerokość / wysokość, a niekoniecznie określone kąty, od Ciebie zależy, czy powiesz nam, jak daleko chcesz się posunąć lub potrzebujesz. Zauważyłem, że mogą występować pewne różnice w liczbie faset dla określonego rodzaju cięcia / rozmiaru.
Następnie można zrobić wszystko w tym samym pliku, ale musisz być dobrze zorganizowany z folderami w drzewie tworzenia.

1 polubienie

Na razie, jeśli uda mi się przerobić główne, a mianowicie: okrągłe (mam już konfigurację skali, która spełnia swoje zadanie), pręt (dł. x szer. x wys.), księżniczka (szer. x wys.), szmaragdowy (dł. x szer. x wys.) i owalny (dł. x szer. x wys.) byłoby świetnie.

Nie udało mi się uprościć kształtów do projektu, ale wykonuję też dużo renderowania:

Więcej informacji opublikuję w poniedziałek rano

Dziękuję!

2 polubienia

Film demonstracyjny biblioteki kamieni obecnej w Rhino z wtyczką Panther 3D:

1 polubienie

Dziękuję
Podsumowując, jest to tylko skalowanie na 3 osiach, ponadto dla wysokości nie ma różnicy dla górnej i dolnej części kamienia.
Nie jest więc całkowicie wykluczone, aby móc za nim zastosować krok + skalowanie lub deformację.
Pozwoliłoby to uniknąć modelowania go pod oprogramowaniem.
do studiowania^^

1 polubienie

Witam
Czy istnieje norma lub wymiary, których należy przestrzegać, jeśli chodzi o wymiary licówek?

Cóż, mały test, który właśnie zrobiłem, wyklucza import modelu 3D typu Step / IGES w celu jego późniejszego zdeformowania. o ile się nie mylę, SW nie wie, jak rozciągnąć/zmniejszyć kształt na osi.
To bardziej oprogramowanie takie jak blender 3d max, które to robi.
Przejdźmy więc do wyzwania "stwórz konfigurowalne kamienie pod sw :stuck_out_tongue: "

1 polubienie

Dobrze podsumowując, dziękuję za pomoc!
Kolejny problem, jeśli przejdziemy przez konfiguracje, skończymy z niemożliwą liczbą możliwości, a co za tym idzie konfiguracji ...

Dodaję plik STEP z kształtami kamienia, które chcę mieć możliwość konfiguracji :wink:
Główne formy kamienia lynkoa. KROK (1,2 MB)

Dziękuję

Deformacja jest możliwa dzięki niezależnemu skalowaniu wzdłuż 3 osi poprzez odznaczenie pola "jednolita skala". Wynik jest w %
Trakcja (rozciąganie) jest również możliwa dzięki funkcji flex po zaznaczeniu "trakcja". Wartość jest w mm.

2 polubienia
  • Tak, ale jak wyjaśniłem w mojej pierwszej wiadomości, niemożliwe jest dla mnie zarządzanie tymi 3 wartościami w rodzinie części, prawdopodobnie z powodu błędu...
  • Drugi problem, musiałbyś stworzyć dużo konfiguracji, aby mieć wszystkie możliwe rozmiary kamienia (przykład: wysokość = 2 / szerokość = 2,2 / długość = 3,6 itd.)

Dziękujemy za zaangażowanie

Aby obejść ten błąd, użyj skalowania ukrywania/pokazywania i utwórz tyle MAE, ile różnych wersji.
Dla 2nd pb dostępny jest Excel, który ułatwia edycję tabel.
Być może potrzebujesz makra, które szybciej tworzy te funkcje.

oh błąd brzydkie małe pole wyboru, którego nie widziałem :laughing: i w ten sposób testujemy opcję Odpowiedź na polubienie :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Jest to rozwiązanie, ale jeśli chcę stworzyć wszystkie warianty rozmiarów dla bagietki (prostokąta) diamentu, na przykład:

Długość: od 0,5 do 8 z podziałką 0,1
Szerokość: od 0,5 do 8 z podziałką 0,1
Wysokość: od 0,5 do 8 przy skoku 0,1

To 75 możliwych wartości na parametr
Czyli 75 do potęgi 3, aby mieć odpowiednią ilość konfiguracji, czyli 421 875 konfiguracji...

Powiedz mi, czy się mylę, ale myślę, że to wszystko

Myślę, że jest ich znacznie mniej, bo powinny być granice proporcji. Na przykład L > l.
Long=0.5 i width=1.0 nie mogą istnieć. Wystarczy obrócić obrabiany przedmiot o 90°.
Long = 8 i larg = 0,5 nie mogą istnieć, ponieważ dla bagietki
Screenshot_1
Skutkowałoby to bezużytecznym kamieniem
Screenshot_6
A więc granice relacji między Llh mają być narzucone.
Stosując te warunki, powinno to drastycznie zmniejszyć liczbę wersji.
I musisz użyć Excela. Bardziej przyjazny niż edytor równań SW.

1 polubienie

Nawet jeśli ograniczymy liczbę możliwych konfiguracji do 10 000, plik będzie zbyt duży, aby można go było użyć, więc nie sądzę, aby to rozwiązanie było opłacalne.

Może powinieneś zdecydować się na tworzenie one-shot podczas wstawiania za pomocą pliku biblioteki (.sldlfp) lub innego...

Pomyślę o tym
:thinking:

Wykorzystałbym rodziny pokoi do stworzenia biblioteki tych kamieni. Oczywiście zajmuje to trochę czasu, ale nie widzę innego rozwiązania. Myślę, że musisz to zrobić dla jednego kamienia, a następnie skopiować model dla pozostałych.