Pomoc w SYMULACJI "kosza do podnoszenia"

Witam

Zawsze dawałem sobie radę z SYMULACJĄ na stosunkowo prostych aplikacjach, ale tutaj mam problem!

Mam kosz do podnoszenia (wymiar 1030x1570), który podnoszę za pomocą wciągnika za pomocą ramion i pierścienia w 4 rogach.

Zawiesia w 4 rogach  są reprezentowane przez szkice i spotykają się pośrodku.

Obciążenie na tacę koszową wynosi 1500 kg, a kosz waży 123 kg, co daje łącznie 1623 kg!

Chciałbym poznać odkształcenia związane z podnoszeniem pod obciążeniem!

Jeśli dobra dusza może mi pomóc, jest pakiet i idź w wersji 2020.....

Dziękuję!

assemblage1.zip

Dobry wieczór

Nie miałbyś go w wersji 2019 V5, w przeciwnym razie opublikuj zdjęcia swoich części, a zwłaszcza ustawień symulacji.

Czy deformacje, które chcesz zaobserwować, są deformacjami ramion? A może scena?

Z drugiej strony nie zrozumiałem, kiedy mówisz (( Zawiesia w 4 rogach są reprezentowane przez szkice  i spotykają się pośrodku . ))

Pozdrowienia

Dziękujemy za Twoją opinię... Na PC zrzut ekranu, który zrozumiesz..... na tacy kładę 1500 kg rozłożone i podnoszę ją z zawiesi za pomocą podnośnika....

capture.jpg

Hello@peduchet

Dziękuję za obraz, który pozwala natychmiast zrozumieć prośbę.

Odpowiem na twoją prośbę, ale myślę, że będzie coś do powiedzenia na temat kształtu i położenia twoich klinów w świetle wysiłków ciągnięcia.

W swojej symulacji musisz narysować linię podziału na pierścieniach na powierzchni. Zamiast długiego wyjaśnienia, spójrz na samouczek, który zrobiłem jakiś czas temu. Na youtube jest o 3:47 mn, a ja nadal jestem do Twojej dyspozycji, aby pomóc Ci osiągnąć Twoje cele.

Uwaga: w porównaniu z samouczkiem potrzebujesz oczywiście czterech płaszczyzn (po jednej na pierścień do podnoszenia)  i nie musisz umieszczać ich na środku, ale wystarczy przesunąć je o kilka centymetrów od pierścieni. Ustaw kąt strzałów tak, aby zbiegał się w kierunku centralnego punktu losowania.

Musisz położyć rozłożone obciążenie (zwłaszcza nie siłę) na swoim talerzu, nie zapominając o położeniu zmysłu ciężkości (w dół ;-) ;-)  ) )
Aby uzyskać wyniki symulacji, należy aktywować współczynnik bezpieczeństwa, który nie jest aktywowany w standardzie.

Wtrącam się w to, co mnie nie dotyczy [Góra]
Ponieważ twoje szkice nie znajdują się w osi twoich pierścieni, które wydają się być spawane, a nie przegubowe w oczku, więc gdy są umieszczone, to one, a dokładniej ich spoiny, będą zjadać wszystkie maksymalne naprężenia. Jeśli nie chcesz się denerwować, musisz obrócić pierścienie o 90°. Niezależnie od długości zawiesi, przyczepność będzie ściśle w osi, a spawy nie ucierpią. Zawsze znajdzie się ktoś, kto założy zawiesia inne niż te, które zaplanowałeś, dzięki czemu oszczędzisz swój kąt przyczepności, a tym samym spawy. Ponadto obciążenie nie zawsze będzie wyśrodkowane na teoretycznym barycentrum. dla twojego simu musisz wziąć pod uwagę CG swojego ładunku, który będzie wyższy niż kosz, a także wyśrodkować ładunek na krawędziach (to nie jest podręcznikowy przypadek)
Zwróć uwagę na kąt nachylenia zawiesi, który powinien wynosić od 45° do 60°. Kąt twoich szkiców nie wydaje się dobry na twoim rysunku.
Celem symulacji jest współczynnik wynoszący co najmniej 4 dla danego przypadku
Wtrącam się w coś, co nie jest moją sprawą [Koniec]

Pozdrowienia

2 polubienia

Super!!

Zajmę się tym!

Dla twojej informacji, pierścienie są przykręcone M16 i całkowicie obracają się w 2 osiach, ale masz rację, już zamierzam je ustawić zgodnie z przyczepnością zawiesia!

Kąt chusty jest określony przez wysokość punktu zaczepu i nie mogę zrobić lepiej!

Dziękuję!!

To było bardzo miłe z twojej strony, ale od rana pedałuję na ten temat.... Za duża luka!!

Witaj @peduchet

Jesteśmy tutaj, aby pomóc Ci pedałować, więc nie wahaj się zadawać pytań na bieżąco.

W trzech głowach zawsze jest więcej niż w jednej, jak się wydaje ;-)

Pozdrowienia