Analiza windy

Cze wszystkim!

Próbuję zrobić studium podnoszenia jednej z naszych maszyn...
Zapytałem, patrząc na ten samouczek, który uznałem za dość jasny, ale nie mam licencji premium na symulację... więc nie ma " pręta łączącego "...

Czy masz wskazówkę, jak przeprowadzić to badanie z tylko funkcjami licencji Premium (symulacja standardowa)?

Z góry dziękuję.

Witam;

Potrzebujemy wizualizacji komponentu, który ma być obsługiwany... aby zorientować się.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli twoje pierścienie podnoszące są zorientowane w kierunku środka ciężkości, będziesz musiał stworzyć styczną krawędź zorientowaną prostopadle do teoretycznego położenia zawiesi i przyłożyć do nich siły (nie zapominając o całkowitej masie twojego zespołu (grawitacji)...

Zobacz też:

Pozdrowienia.

Witam

Rzeczywiście, nie mamy drążka łączącego, ale można użyć sprężyny naciągowej (wystarczy obliczyć sztywność, który byłby używany z modułem d'young i przekrojem).
Musisz także być w stanie wykonać siatkę mieszaną i umieścić elementy belki (przekrój): mniej ręcznych obliczeń do wykonania.

Witaj @twathle ,

Odpowiedni model jest niezbędnym warunkiem symulacji, która przybliża zachowanie rzeczywistego systemu. W tej kwestii wydaje mi się, że model filmu " Zee Training Institute " domaga się pewnych komentarzy... Zobacz załączony dokument pdf.

Odpowiadając na Twoje pytanie dotyczące prętów łączących  , dodanie prętów w kształcie kuli na obu końcach do modelu SolidWorks wydaje mi się realistycznym rozwiązaniem do symulacji. Jest to zgodne z propozycją @froussel ...
Kwestie określenia ich sztywności i tłumienia ich wewnętrznej ruchliwości podczas rotacji pozostają do rozstrzygnięcia...

LevageM3D.pdf (244.8 KB)