z pamięci jest moduł dla Solidworks do importu catia (nie znam dokładnej nazwy, ale jest to coś w rodzaju importera cat), z drugiej strony nie zachowuje drzewa części i otrzymujesz tylko importowane bryły.
O ile mi wiadomo, niemożliwe jest przeniesienie drzewa tworzenia z jednego oprogramowania do drugiego, ale mogę się mylić.
@TontonVelu funkcja Feature Works działa bardzo dobrze w przypadku części typu "pryzmatyczny" lub arkusza blachy, o ile czasami trochę ją prowadzisz. Z drugiej strony w ogóle nie działa na częściach kształtowych.
@Jose-accessa ta funkcja jest dostępna w SolidWorks Pro, a zatem również w wersji Premium.
Jak mówi Jerome (który moim zdaniem musi pracować w CoreTechnologie :P), jest 3D_Evolution oprogramowanie , ale także Cadfix, Datakit czy dodatek do translatora catiaV5 solidworks(cytowany w innym poście przez Fthomasa).
Potem nic nie jest za darmo, a często jest nawet dość drogie, w zasadzie jest profesjonalne, dla profesjonalistów... Więc zastanów się dwa razy, zanim zainwestujesz...
Z tego, co wiem, jest naprawdę na najwyższym poziomie,
Kilka lat temu przyjrzałem się temu na poważnie
ponieważ mieliśmy oprogramowanie AUTODESK (INVENTOR, oraz AUTOCAD, SOLIDWORKS, CADKEY, CIMCAD i CATIA (V4 i V5)
w solid 3D jedynym realnym formatem jest STEP (IGES jest ważny tylko dla plików powierzchniowych (CATIA V5) i tracimy strukturę drzewa
Mimo wszystko części muszą pozostać stosunkowo proste (na przykład trudności z częściami, takimi jak głowice cylindrów lub łopatki silników lotniczych)
w 2D jest to DXF, chociaż teraz całe oprogramowanie jest przekształcane w DWG
Elementy wewnątrz pliku muszą pozostać proste
(ryzyko utraty wymiarów, kreskowania, splajnów itp.)które są specyficzne dla każdego oprogramowania
Próbowałem już oprogramowania DATAKIT, bardzo drogiego pod względem wydajności, nie są w stanie odzyskać np. głowicy cylindrów silnika
ponieważ naszym problemem było odzyskanie plików klientów, które w 90% składały się z plików CATIA
jedynym rozwiązaniem było oczyszczenie pliku CATIA i maksymalne uproszczenie go w celu jego przesłania
W tym samym czasie, gdy widzisz, że pliki SW 2013 nie otwierają się w 2012 roku, szybko rozumiesz komercyjną stronę Dassault, więc stamtąd możesz tworzyć formaty kompatybilne między 2 programami.... To nie jutro się zmieni :/
od tego samego wydawcy, na pewno tontonvelu ... Ale silnik graficzny obu programów (CATIA i Solidworks) jest zupełnie inny i to jest problem!
Jeśli weźmiemy na przykład oprogramowanie takie jak SolidEdges, które korzysta z tego samego silnika co Solidworks, mamy znacznie wyższą kompatybilność plików, chociaż drzewo tworzenia funkcji nadal nie istnieje.
@Jose-accessa: Musisz poświęcić czas na przeczytanie WhatsNews, gdy wersje są dostępne, lub przyjść i wziąć udział w Kickoffach organizowanych w kilku miastach Francji. Jest to okazja, aby dowiedzieć się o nowościach w następnej wersji i poznać innych użytkowników w Twoim regionie.