Najlepsze praktyki w SolidWorks?

Witam

Jeśli ktoś może mi pomóc z SolidWorks, będzie mile widziany ;-)

Jaka jest właściwa procedura, którą należy wykonać, aby uzyskać pliki (sldasm lub sldprt), które są stabilne lub "czyste" i które nie wymagają rekonstrukcji po ponownym otwarciu na innej stacji roboczej w tej samej lub wyższej wersji SolidWorks?

Czy są jakieś środki ostrożności, które należy podjąć podczas projektowania części w SolidWorks?

Czy są jakieś zalecenia dotyczące projektowania w pliku złożenia za pomocą SolidWorks?

Czy istnieje polecenie, które dokładnie czyści plik(i) SolidWorks?

Potrzebuję Twojej opinii, aby poprzeć moją opinię na temat SolidWorks.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Stéphane'a.

1 polubienie

Witam

W Twojej wiadomości jest wiele pytań, z których każde zasługuje na więcej niż kilka odpowiedzi
W celu

1°) """Jaka jest właściwa procedura, którą należy wykonać, aby uzyskać pliki (sldasm lub sldprt), które są stabilne lub "czyste" i które nie wymagają rekonstrukcji.

Odpowiedź: Dla części (PArts) Wszystkie pliki są stabilne i nie wymagają rekonstrukcji. Z drugiej strony, jeśli zmodyfikujesz część i nie zaktualizujesz ASM w tym samym czasie, po otwarciu ASM otrzymasz komunikat informujący, że masz część w poprzednim stanie i pytający, czy chcesz ją zaktualizować.

2°) "" po ponownym otwarciu na innej stacji roboczej w tej samej lub wyższej wersji SolidWorks? ""

Odpowiedź: niezależnie od pozycji , jeśli jesteś w tej samej wersji , którą otwierasz bez żadnego PB . Powinieneś wiedzieć, że istnieje kompatybilność wsteczna. Innymi słowy, możesz otworzyć wszystkie pliki z poprzednich wersji za pomocą wersji 2017 lub 2018. Z drugiej strony brak kompatybilności wstecznej, z wersją 2017 lub niższą nie można otworzyć wersji 2018 (lub 2017 z wersją 2015). Chociaż istnieją możliwe obejścia z pewnymi ograniczeniami. Całe oprogramowanie jest w tym przypadku: ponieważ nowa funkcja jest nieznana z poprzednich wersji itp.

3°) """ Czy są jakieś środki ostrożności, które należy podjąć podczas projektowania części w SolidWorks?  Czy są jakieś zalecenia dotyczące projektowania w pliku złożenia za pomocą SolidWorks?

Odpowiedź: trudno odpowiedzieć, ponieważ oprogramowanie nie ma z tym nic wspólnego, jeśli projektujesz w trzeźwy i inteligentny sposób, czy jak świnia ze szkicami i wytłoczeniami we wszystkich kierunkach.  W przypadku montażu 10 części nie widzę w czym miałby być problem, z drugiej strony dla 1000 części lub więcej lepiej mieć metodę przez podzespoły itp.... Również w tym przypadku jest to kwestia projektu osoby, a oprogramowanie nie ma z tym nic wspólnego. Często prowadzimy dyskusje na ten temat i każda firma, w zależności od ograniczeń swojej działalności, przyjmuje inne strategie.

Do głębokiego czyszczenia nie istnieje i nie ma go w żadnym oprogramowaniu poza WINDAUBE i DBMS.

Wiem i używałem 3 programów: Inventor, PTC i Solidworks, a z drugiej strony funkcje są prawie identyczne: odpaliłem Inventora, ponieważ dla statycznego R.A.S, ale  dla kinematyki w ogóle nie działało (prawdziwe m....) . Używam SolidWorks od 10 lat i nie znam wielu wad (no, tylko jedną! ale hej, po prostu bądź ostrożny).

W swoim wyborze musisz wziąć pod uwagę społeczność, która musi być bardzo aktywna: z tego powodu zrezygnowałem wtedy z PTC (i wynalazcy też).

Moi mali przyjaciele dokończą :-)

Pozdrowienia

EDIT: błąd korekcji między rosnącym a malejącym (przepraszam)

11 polubień

Bardzo dobre uwagi ZOZO! Z drugiej strony, jaka jest "JEDYNA" wada, którą zauważyłeś w SolidWorks? Bo właściwie myślę tak jak ty, że jest to oprogramowanie ponad resztą, ale i tak jest KILKA wad :-)

4 polubienia

Witaj Ronathan.

Muszę zaznaczyć, że ta wada pojawia się tylko wtedy, gdy robisz kinematykę i obficie przesuwasz części w zespole (ASM zawsze wykonuje więcej niż 100 części w moich zespołach). W projekcie i w przypadku stosunkowo złożonego ruchu konieczne jest sprawdzenie, czy nie ma kolizji lub czy trajektoria tej lub innej części lub wszystkich ruchomych części odpowiada temu, czego chcesz. Przesuwamy więc elementy za pomocą myszy.

Jeśli to zrobisz, zawiesza się na bardzo długi czas. Jest to problem AMHA wynikający z faktu, że oprogramowanie nie zarządza dynamicznie pamięcią komputera ani jego zmiennymi wewnętrznymi, które nie są zarządzane poprawnie. Po pewnym czasie nasyca się nawet tak potężną maszyną jak moja, nawet jeśli cała pamięć nie jest używana.

Tak więc, aby obejść problem, musisz:

1°) Wykonuj automatyczne tworzenie kopii zapasowych systematycznie, ale przede wszystkim rób to z dużym opóźnieniem między automatycznymi kopiami zapasowymi (ponad pół godziny). Zauważyłem, że jeśli wykonujesz pewne operacje w momencie wykonywania automatycznej kopii zapasowej, idzie to w banany.

2°) Często wykonuj ręczną kopię zapasową, aby uniknąć utraty najnowszych edycji. Nie zapobiega to katastrofie, ale pozwala uniknąć wycia wilka i przekleństw .........

3°), a przede wszystkim zamykać oprogramowanie i uruchamiać je ponownie co najmniej raz na godzinę. Powoduje to zresetowanie pamięci oprogramowania do zera.

Zauważ, że kiedy nie robię przerywników filmowych, nie mam PB i nawet jeśli nie mam otwartych zbyt wielu części lub dużych zespołów w tym samym czasie.

Zauważ, że nie przeszkadza mi to pracować kilka godzin dziennie bez PB, gdy te małe sztuczki są przestrzegane.

Z poważaniem, i dobrego słońca :-)

Edycja: Errata

2 polubienia

Witam

Jak powiedział Zozo, Najważniejszą kwestią jest czysta budowa.
Całkowite wycięcie Solidworks od czasu do czasu przynosi mu również wiele dobrego.

Jeśli tworzysz pliki z konfiguracjami, zalecam ponowne skompilowanie ich wszystkich (Crtl+Shift+B) przed zapisaniem pliku i zamknięciem go. Pozwoli to zaoszczędzić czas po otwarciu części w złożeniu, ale zwiększy wagę części.

Aby zaoszczędzić czas rekonstrukcji w złożonych plikach części, można użyć paska bloku w drzewie konstrukcyjnym. Uważaj i tak, bo czasami wyrządza więcej szkody niż pożytku.

Aby wyczyścić plik, możesz wykonać zapis i nadpisać oryginalny plik, wydaje się, że to trochę czyści kod pliku.

1 polubienie

Dziękuję Zozo_mp , Ronathanowi i  Pierre'owi S.

Rozumiem, że SOLIDWORKS pozwala na swobodę projektowania według potrzeb,

I że odpowiadając na moje pytania, wymaga to inwentaryzacji projektu przed podjęciem decyzji o potrzebie metodyki lub nie, w zależności od końcowej jakości analizowanego 3D... , które mogą mieć wpływ na wykorzystanie ostatecznego modelu.

Pojawiają się zatem 2 nowe pytania:

• Bez warstwy szkoleniowej z rekomendacjami dla projektanta, dane 3D narażają biuro projektowe na ewentualne problemy z wydajnością w swoich zespołach, myślę, że prawda?
  • W ten sam sposób, że dobra organizacja struktury montażowej jest niezbędna również do optymalizacji czasu oczekiwania na przebudowę?
1 polubienie

tak i... Tak, z mojej strony, wszyscy muszą pracować z tą samą logiką, aby otwarcia były szybsze i aby łatwiej było się w nich odnaleźć, jeśli modyfikacja jest dokonywana przez znak delta, jak sądzę.

Cdt

1 polubienie

Wymaga to interdyscyplinarnej  metodologii...

Wspólne dla wszystkich branż dla dobrych praktyk, począwszy od początku.

Czy dobrze @G zrozumiałem? 

1 polubienie

+1 z innymi, więc nie musisz tego powtarzać.

Jeśli zaczynasz z zupełnie nowym SolidWorks, utwórz osobisty folder do przechowywania wszystkich swoich modeli (części, MEP, Materiały, profil.....), co pozwoli uniknąć wpisywania domyślnej nieskończonej struktury drzewa oprogramowania i łatwiej będzie przenieść na inny komputer. (tylko po to, aby przenieść parametry z jednej stacji do drugiej)

1 polubienie

Witam

Pierre S, w jaki sposób pasek blokujący  czasami sieje większe spustoszenie?

Ponieważ używamy go dość często, no cóż, mój kolega zwłaszcza.

Jakie są więc wady tego batona?

CDT.

Z mojej strony dużą wadą jest to, że dopóki jest aktywowany, nie można modyfikować pomieszczenia z planu... Osobiście nigdy nie miałem zbyt wielu problemów, z wyjątkiem tego, że czasami, gdy chcesz go wyłączyć, pojawia się błąd, który usuwa blokadę, ale funkcje pozostają niedostępne. następnie musisz zapisać, zamknąć oprogramowanie, a następnie ponownie wszystko otworzyć i wszystko wraca do normy (PS: Jestem na solidnym 2015 SP5... powąchać)

Drążek blokujący jest szczególnie przydatny w przypadku PRT z ciężką przebudową, ponadto nie trzeba go zakładać na cały wał.

(Wymaga to konstrukcji z antycypacją... ale może być bardzo przydatny w niektórych przypadkach, gdy chcesz dokonać modyfikacji, korekt)

Przykład: podwozie z kilkudziesięcioma setkami linii funkcyjnych, część z powtórzeniami "śmierci", część z wychyleniem śmigła itp.

W ten sposób znajdujemy zwykłe funkcje "food perf" Solidworks, do których dodaje się użycie błędnie i za pomocą "Zewnętrznych odniesień" (ale są inne sposoby, aby rozjaśnić obliczenia-rekonstrukcję...)

Dobrze jest wiedzieć o oprogramowaniu na tyle, aby wiedzieć, jak ewoluowało, niektóre funkcje lub podejście do funkcji nie są oryginalne, a bardzo często proste użycie z "oryginalną metodologią/filozofią" oprogramowania jest często najlepsze, najbardziej stabilne, bardziej niezawodne, itd...

Kilka przykładów:

1- Konstrukcja podwozia, domyślnie, nazwy folderów nie są zmieniane, ponieważ obliczenia/informacje z tabeli nie są tam wykonywane

2- Move Body, "absolutne" domyślne jest podstawową funkcją, move it restricted to dodatek, który pozostaje błędny i niestabilny, jeśli jest używany zbyt często (błąd przez tyle lat... i jeszcze nie poprawione)

3- Prawidłowe wyświetlanie filtrów wyświetlania, zbyt często ludzie (wycieczki szkolne, na świeżym powietrzu) używają ich nieprawidłowo, być może dlatego, że nie rozumieli, jak prawidłowo z nich korzystać, a może z powodu szkolenia, które nie mówiło o tym poprawnie). Wolę kierować się podstawową filozofią oprogramowania, która pozwala na korzystanie z filtrów poziomu 1, ale także daje dostęp do filtrów poziomu 2!

Filtry wyświetlania umożliwiają również, aby w 3D nie było już czarnej linii, która przechodzi przez modele, która reprezentuje gwinty, ale raczej uzyskano reprezentatywną teksturę, która nie przechodzi przez modele!

Zwróć uwagę na błąd tekstury po aktywacji cięcia, więc aby sprawdzić gwinty, wskazówki do cięcia bez walidacji nie powodują błędu, w przeciwnym razie tymczasowo przejdź przez linię przecinającą modele i ustaw się w widoku ortogonalnym (widok płaski)

4- Również z biegiem czasu i różnymi wersjami oprogramowania, konfiguracja DOT wydaje się być różna lub według firm źle zmodyfikowana... (to prawdziwy ból...)

5- Obliczone właściwości (masa, objętość, powierzchnia, gęstość itp.) są zawsze umieszczane "w konfiguracji", a zwłaszcza nie "w ogólnym".
Dla przypomnienia, w pierwszej filozofii Solidworks, właściwość jest albo w ogólnym, albo w konfiguracji, a nie w obu tych częściach jednocześnie (albo chodzi o to, że jesteśmy świadomi zachowania w nomenklaturach)

Przykład: kolor wyświetlania płaszczyzn, jednostek, liczby po przecinku w 3D (ja wolę pracować z wymiarami nieobciętymi), ustawienia filtra wyświetlania, ustawienie domyślnych konfiguracji (funkcje/ograniczenia nie zostały usunięte) i słynna regulacja oświetlenia! czy po umieszczeniu "pomarańczowego" czy "białego" palety kolorów wygląda to tak w 3D???

Napisałem temat (duży blok), który mówił trochę o tym wszystkim...

Wracając do pytania, w bibliotece 3D na ogół używamy blokady plików przez okna, a w rodzinach części wręcz przeciwnie, lepiej jest nie przebudowywać niektórych typów części, ponieważ pozwala to na posiadanie pliku o wielkości zaledwie kilku kilogramów/mega, a nie kilkuset...

5 polubień

PS1: Zapomniałem też w dobrej praktyce, że istnieje sposób na "poprawne" wprowadzenie ograniczeń, aby nie ograniczać nadmiernie...

Niestety, najgorsze wydają się być złe metody (wokół mnie i w moim regionie), co oznacza, że proste złożenia z zaledwie kilku elementów wpadają w karuzele...

istnieje również zasada "właściwego odniesienia" z ćwiczeniem A+B+C: Pièce_Fabriquée + Podkładka + Nakrętka...

Przykład złego ograniczenia :

Złe ograniczenie: koncentryczne / zbieżne / koncentryczne (słynne podwójne koncentryczne...)

Złe wiązanie: koncentryczne / zbieżne / zbieżne (słynne zbieżność zamiast równoległości...)

Dobre naprężenie: koncentryczne / zbieżne / równoległe

PS2: a także zasada "rozsądnego" umieszczania pochodzenia w PRT, lub ASM

PS3: oraz zasada utrzymywania samolotu z przodu, jako głównego ujęcia/głównego widoku PRT lub ASM. A także utrzymuj górne płaszczyzny w górnych płaszczyznach, a w ASM, ogólnie (z wyjątkiem zarządzania określonym początkiem) umieszczaj górną płaszczyznę jako płaszczyznę uziemienia...

przykład: w nowym ASM wkładam podwozie zrobione przez kogoś innego, odkładam je, ale kończy się na boku...

To samo tyczy się kawałków biblioteki, wkładam manekina, kończy się to do góry nogami...

Inny przykład na rysunku : Chcę umieścić widok z przodu mojej maszyny, wybieram "widok z przodu" i wysięgnik, maszyna jest widziana od dołu...

Wybór pochodzenia, plany... itd... Wszystko to odbywa się na zasadzie przewidywania.

4 polubienia

PS4: Zespoły "niedostatecznie ograniczone" (z minusami, nawet dla)

Pomijając przypadki badań ruchu i ruchu ręki, ASM nie może mieć znaku "- (minus)", to tak jak w przypadku szkiców...

PS5: szkic pod przymusem (wolę to robić nawet do linii konstrukcyjnej, brak niebieskiego na szkicu, z wyjątkiem specjalnych i pożądanych przypadków)

PS6: Biblioteka CAD utworzona i przechowywana w języku CAD (nazwa pliku), a nie w języku ERP, oraz z dobrymi podfolderami.

Generalnie istnieją 2 podstawowe struktury , które współistnieją ze sobą, folder z elementami ogólnymi (z dobrą nazwą, ogólnym opisem...),

i jeden z nieogólnym "nazwanymi artykułami" cad, powiązanymi z producentem (przykładowa nazwa pliku: Frabicant - Reference)

Zawsze wybieraj producenta (do przechowywania, nazewnictwa), a nie sprzedawcę!

PS7: odniesienie samo w sobie nic nie znaczy, najpierw mówimy, od kogo bierzemy komponent, a następnie odniesienie.

PS8: potem przychodzi czas na zarządzanie unikalnymi identyfikatorami dla biblioteki i obliczanie nomenklatur...

2 polubienia

Hello@Olivier42

Nie rozumiem, dlaczego tak mówisz, jeśli mógłbyś to wyjaśnić, jestem zainteresowany.

(Przykład złego naprężenia : koncentryczny / zbieżny / koncentryczny (słynny podwójny koncentryczny...)

Osobiście wykonuję koncentryczne koncentryczne

Może nie rozumiem gdzie jest pb skoro nie mam problemu.

Z drugiej strony mogę podać przykłady ograniczeń, które z pewnością narobią bałaganu w skomplikowanych złożeniach :-)

Chciałbym zadać ci kolejne pytanie o to, jak mieć odniesienie do pozycjonowania między kilkoma częściami w ASM.

Pluszowy

1 polubienie

Zozo,

Oczywiście możemy podać całą masę przykładów skomplikowanych wiązań, które są trudne do ogarnięcia, ponieważ możemy również podać sporo "strefy błędów" w solidworks (co miało miejsce na początku tematu, ale nie chciałem się tam wtrącać)

im więcej części dodasz i im bardziej mieszasz z konfiguracjami w ASM (dla pozycji lub innej), tym bardziej zauważasz, że "rozwiązywanie ograniczeń" rozpada się z powodu nadmiernego ograniczenia...

Mam niedawny przykład, w którym chciałem zamknąć prostą obudowę w ASM, umieścić ją najpierw i poprawnie naprawić początki (płaszczyzna przednia, płaszczyzna górna itp.)

A oto drzewo (patrzyłem, jak zostało zrobione "podwójnie koncentryczne" i inne radości), a mimo to nie ma już ograniczeń z poziomem 1, ani symetrii ani płaszczyzny środkowej, nic poza "podwójną koncentryczną" (patrz zrzut ekranu)

W rezultacie nie można "obrócić" grupy części, aby ponownie ją poprawnie wyrównać, ten ASM to worek węzłów składający się tylko z około dziesięciu części...

bardziej wymownym przykładem, aby umieścić część na początku ASM, bez przechodzenia przez "poprawkę", umieścimy

plan-ściana na powierzchni planu,

góra na górnej płaszczyźnie

Płaszczyzna prosta na płaszczyźnie prostej

Więc to nie jest "dobre", lepiej umieścić :

Plan frontowy na planie twarzy

Początek układu współrzędnych w prawej płaszczyźnie

Albo też możemy (ale to już inny poziom antycypacji): 

Początek układu współrzędnych na powierzchni planu

Płaszczyzna prosta równoległa na płaszczyźnie prostej

W ten sposób, jeśli podczas procesu projektowania chcesz obrócić element, możesz to łatwo zrobić.

Ćwiczenie A+B+C jest bardzo wymowne, ale nie jest łatwo je tak wytłumaczyć, ponieważ pozwala na ich modyfikację, repozycjonowanie, przekształcanie-dodawanie sub-asm lub ich dekompozycję.

capture.png
2 polubienia

Ha!

OK @Olivier  zrozumiałem, co miałeś na myśli w swoim przykładzie, bardzo interesującym.

(początek na powierzchni planu

Równolegle do planu prostego)

1 polubienie

@Olivier42: "poziom oczekiwania"
Zauważyłem, że jest to klucz do problemu i najtrudniejsza rzecz do przekazania. Mamy do czynienia z krótkoterminowym uzasadnieniem dla tego rodzaju operacji, które sprawia, że wybieramy najprostsze. Udało mi się zdobyć, oś, która miała być prawidłowo ograniczona (koncentryczna, wyrównana, równoległa), pojęcie izoetatyzmu było, na szczęście, znane.
Będę miał więcej kłopotów z twoim
"Strzał ponad plan
Początek układu współrzędnych na powierzchni planu
Płaszczyzna prosta równoległa do płaszczyzny prostej"

Można powiedzieć, że mamy szczęście pracować z oprogramowaniem, które w najgorszym przypadku, gdy upuścisz pierwszą część w asm, domyślnie naprawia ją w "inteligentny" sposób, w programie Inventor część pozostaje tam, gdzie ją puścisz, w pozycji, w której się znajduje (czyli naprawdę w dowolny sposób).

Fajnie, że jest jeszcze "kilka osób", które nie pracują tak źle, albo próbują...

To, co boli mnie w sercu, to gdy widzę pliki (w mojej pracy lub na forach), w których ludzie używają filtrów wyświetlacza oprogramowania całkowicie pod włos... A jednak jest to część jego podstawowej filozofii...

Przypomnienie: wszystko, co jest konstrukcją, jest ukryte, czyli wszystko, co drobne (oś, punkt, plan, szkic, szkic nawet w PRT-Const-Soudé!)

a potem potrzebne są odpowiednie ustawienia filtra wyświetlacza oczywiście w PRT, potem w ASM, a następnie w DRW...

pozwala to na utrzymanie głównych osi lub głównych płaszczyzn w filtrze poziomu 1 i robienie innych wspaniałych, szybkich, praktycznych i użytecznych rzeczy w CAD!!

Pytanie: Po co za każdym razem przerysowywać przerywaną linię otworu drzwiowego na planie? kiedy możesz to zrobić za pomocą "1 kliknięcia"???

Jednak uczymy się przewidywać, będąc "leniwymi" i chcąc robić jak najmniej...

Górna płaszczyzna jako płaszczyzna uziemienia, jest bardzo przydatna dla maszyn, pozwala natychmiast poznać wysokość, aby umieścić wszystkie maszyny ograniczone ich "podstawowymi planami",

Bardzo ważne jest też korzystanie z podstawowych planów zamiast geometrii, aby w przypadku modyfikacji niczego nie zepsuć, żadnego ograniczenia, które przeskakuje...

inny przykład: w fazie budowy, metodą prób i błędów, z wielopoziomowym ASM, kilkaset plików... kilkaset ograniczeń.

Muszę zrestrukturyzować ASM, zmienić kolejność, stworzyć sub-ASM, rozbić niektóre z nich...

W przypadku niewłaściwej metody użytkownik ustawił na początku 500 ograniczeń i będzie musiał (na przykład) powtórzyć 200 ograniczeń, aby uzyskać wynik końcowy...

przy użyciu odpowiedniej metody (ograniczenie A+B+C...) użytkownik ustawił na początku 500 ograniczeń i będzie musiał zrobić tylko 30 więcej, aby uzyskać efekt końcowy!

2 polubienia

PS9: możesz umieścić radełkowany wygląd "bez przechodzenia przez Realview" (ponieważ minimalizuje to wydajność w dużych zespołach), tj. staromodny sposób, menu zmieniło nieco lokalizację, ale jest to możliwe!

PS10: nie ma potrzeby korzystania z narzędzi innych firm ! bardzo często funkcje już istnieją w Solidworks i są wystarczające do zaspokojenia pożądanej potrzeby: zestawienie materiałów, zarządzanie warstwami, zakładka właściwości, środek ciężkości, harmonogram zadań itp.

w oprogramowaniu można jeszcze w dowolny sposób umieścić część w ASM.

dla tych, którzy chcą przeczytać mój stary "utwardzony" temat (między innymi pozwala pokazać/wytłumaczyć ludziom, że EPDM może mieć inne sposoby montażu, nie takie jak ten "że sprzedaje się nam bezkrytycznie", dopiero zagłębiając się w ustawienia i możliwości EPDM zdajemy sobie sprawę z tego, co robimy Amerykańscy programiści (nawet jeśli czasami niektóre określenia różnią się od Solidworks, ze względu na wizję "informatyka"), którzy pozwalają "odblokować część (tylko) funkcji SolidWorks, zawsze jest to lepsze niż ograniczenie do 98% w korzystaniu z oprogramowania CAD.