Błąd ilości BOM

Witam

Mam problem z moimi automatycznymi zestawieniami materiałów, kiedy je generuję, kończę z fałszywymi ilościami i nie mogę (przykład: dla rzeczywistej ilości 8 sztuk pokazuje mi 458 871) Myślę, że jest to związane z powtórzeniami, ale nie jestem pewien

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym problemem, a jeśli tak, to czy istnieje rozwiązanie?

Witam Antoine_PHILIBERT,
Rzeczywiście, jest tu duży problem.

1. Sprawdź więc, czy będą części w stanie usuniętym lub ukrytym, tzn. ukryty je zlicza, w stanie usuniętym nie...
  2. W przeciwnym razie przejdziesz do " wstaw " + " Oceń " + " Wizualizacja zespołu " i tam odkryjesz dokładnie rzeczywistą ilość swojego zespołu.

Obejrzyj ten film, mając nadzieję, że wyjaśni ci trochę szczegółowo, co ci mówię =>https://www.youtube.com/watch?v=yDII7xlpV48
Oto szczegóły mojego montażu (SW2022SP4)=>

Powodzenia.

@+.

AR.

1 polubienie

Na początek, jak generujesz swoją nomenklaturę? (Automatyczne zestawienia materiałów?)
Od MEP-a, przez montaż, przez solidorki (jakie opcje?) przez narzędzie, makro?
Dziękujemy za szczegółowe opisanie swojego sposobu postępowania w celu dokładniejszego udzielenia odpowiedzi na zapytanie.

1 polubienie

Dziękuję za zastosowanie twojej metody, pokazuje mi odpowiednią ilość. Dzięki temu mogłem je przynajmniej poprawiać ręcznie.

Po prostu odkąd zostałem postrzelony. wstawiając tabele > > BOM, kolumna Ilość jest tam domyślnie

Jakie są dostępne opcje eksportu?

Czy ilość w planie jest dobra? (i w związku z tym błąd podczas eksportu) A może błąd ilościowy na MEP?

2 polubienia

Nie, ilość jest zła, gdy tylko nazwa zostanie utworzona na MEP:

A oto moje opcje tworzenia:

Czy masz jakieś ukryte pokoje (patrz @A_R )?
Czy masz w swoim głównym zespole (tym z nomenklatury) podzespoły, które ponownie zawierałyby tę część (błąd ilości)
Opcje zestawienia komponentów nie dotyczą 1. poziomu, czy chcesz mieć pełne zestawienie komponentów zespołu A (ze wszystkim, co zawiera, w tym szczegółami wszystkich części podzespołów zawartych w zespole A?)
Jakieś konfiguracje w Twoim zespole?
Czy ilości są zawsze błędne, czy tylko w tym montażu?
Możliwy przykład, którym można się podzielić?

1 polubienie

Witaj Atoine_PHILIBERT,

Dodam również ten komentarz=>Nomenklatura 3d ruchy ilościowe
Może to błąd w toku... Zobaczmy, czy odpowiada Twojej wersji.
Gdzie to zobaczyć=>Wstaw ilość części na rysunku
@+.
AR.

Witam

Zgadzam się z @sbadenis
Kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę w swoich zespołach, wpływających na nomenklatury. Pomijam konfiguracje, widocznie dobrze ustawiłeś swoją nomenklaturę. Ale musisz zobaczyć więcej w swojej konfiguracji nomenklatury, jeśli jesteś na pierwszym poziomie lub jeśli wybrałeś tylko części.

Ukrycie części = nie usuwa jej z nomenklatury, jest to tylko grafika.

Stan usunięcia = część jest tymczasowo usuwana w zespole (jeśli jest skonfigurowana), jest odejmowana od zestawienia komponentów

Wyklucz z BOM bezpośrednio przez zestaw (Oznacza to, że tylko dla tego zestawu i tylko dla niego i w tej konfiguracji (chyba że podasz to w menu rozwijanym obok niego). Jeśli ta część jest używana w innym miejscu, będzie należeć do innej nomenklatury

Uważaj, aby nie zastosować wykluczenia bezpośrednio w domyślnej konfiguracji pokoju

Podnieś poziom zespołu = Oznacza to, że podzespół już nie istnieje, ale znajdujące się w nim części przesuwają się o jeden poziom wyżej. Jeśli zestawienie komponentów jest ustawione tylko na 1. poziom, części promowanego podzespołu będą widoczne w zestawieniu komponentów

Niepromowany przypadek podzespołu (patrz poniżej). Graficznie moje części są nadal widoczne w moim zespole głównym, ale mój BOM pokazuje podzespół jako część.

Sprawy w trakcie montażu promowane

Montaż zniknął, ale to, co zawiera, zostało ponownie złożone na 1 poziomie

Ukryj w konfiguracji podzespołu. Ukrywa komponenty potomne w zestawieniu komponentów, nawet jeśli są one wyświetlane w polu Typ zestawienia komponentów. Podzespół jest wyświetlany jako pojedynczy element w zestawieniu komponentów, niezależnie od tego, czy znajduje się na najwyższym poziomie, czy tylko część.

Envelope= Ta opcja pozwala na przykład na tworzenie środowisk i pozwala szybko wykluczyć niechciane elementy z BOM. Wydają się zielone/przezroczyste.

Ostatnią rzeczą jest utworzenie kolumny z właściwością quantity, aby sprawdzić, czy BOM nie jest chwiejny.

Osobiście polecam skorzystanie z metody i trzymasz się jej, ponieważ modelowanie może mieć wpływ na Twoją nomenklaturę.

Jeśli wszystkie wyjaśnienia, aby dowiedzieć się, co wpływa na twoją nomenklaturę, nie były przydatne dla ciebie, być może przydadzą się innym.

@+

2 polubienia

@sbadenis

Zachowaj ostrożność, gdy mówisz ukryj, w zestawie lub konfiguracji może to być mylące.

@Antoine_PHILIBERT

Czy nie skojarzyłbyś w nomenklaturze kilku konfiguracji, które miałyby części lub których kumulacja dałaby duże ilości?

2 polubienia