Jeśli zajrzysz w "oceń-zwizualizuj zespół" znajdziesz swoje ilości, ale nie wiem, jak je wstawić do rysunku; Nawet jeśli utworzysz listę komponentów, nie możesz zaimportować ilości w swoich szczegółach. Niestety, mi też to bardzo pomoże!
Wstawienie BOM zespołu bezpośrednio do planu części jest możliwe, ale nieco czasochłonne.
Musieć:
1) otwórz montaż i rysunek części,
2) na rysunku części z palety Widoki (zakładka okienka zadań po prawej stronie) wybierz zespół z rozwijanego menu u góry,
3) dodać widok zespołu poza arkuszem rysunku części,
4) przed kolejnym krokiem wybierz widok zespołu,
5) wstawić BOM zespołu (z szablonem, który zawierałby np. tylko kod i ilość),
6) Ukryj wiersze nomenklatury, których nie chcesz widzieć, za pomocą opcji "kliknij prawym przyciskiem myszy, > ukryć".
Proszę bardzo!
W przeciwnym razie powinno to być możliwe przy użyciu makra w VB.
Ponadto ta metoda ma tę zaletę, że jest zawsze aktualna w ilościach! Natomiast w przypadku makra musiałby być uruchamiany ponownie za każdym razem, gdy plan jest otwierany!
To działa, utworzyłem model zespołu z właściwościami "kod" i "kod2", równaniem "Dummy" i mogę teraz automatycznie pobrać moje ilości bezpośrednio w mojej bazie szczegółów danej części, wstawiając [ $PRPSHEET : "AutoQty" ] w tabelce rysunkowej.
Załączyłem model złożenia zawierający makra oraz niezbędne równanie... jeśli może się to przydać.
Nie zapomnij dodać [ $PRPSHEET: "AutoQty" ] w tytule mapy bazowej dla automatyzacji.
BĄDŹ OSTROŻNY: jeśli używasz tej samej części w innym zespole, ponieważ ilość jest zapisana twardo we właściwościach części przez ostatni otwarty zespół!!