Obliczanie siły

Witam, potrzebuję twojej pomocy.
Mam rurę 16 ton do Ø2500mm nachyloną pod kątem 3° z obrotem 50 obr./min.
Muszę umieścić rolkę mocującą na końcu rurki, aby zablokować jej przesuwanie ze względu na jej ruch i siłę grawitacji
Mam 2 pytania.
1 = jaka jest siła na końcu rury dla rolki pośrodku.
2= jaka jest siła działająca na końcu rury dla 2 rolek oddalonych od siebie o 50°.
Dziękuję za pomoc

Jak jest napędzany obrócony? Rolki z napędem, takie jak tokarka?

Rura umieszczona jest na 4 kołach, z których jedno jest zmotoryzowane.

Witam;

Ciężar (P): P = m * g = 16000 kg * 9,81 m/s² = 156960 N
Składowa ciężaru równoległa do płaszczyzny nachylonej: F = P * sin(3°) = 156960 N * 0,0523 = 8209 N

Tak więc w przypadku pojedynczej rolki umieszczonej w środku rury jej siła trzymania jest równa składowej ciężaru równoległej do nachylonej płaszczyzny:
Siła dla kamyka = = 8209 N

W przypadku dwóch rolek oddalonych od siebie o 50° siła zostanie rozłożona między dwa punkty styku. Możemy użyć wzoru na siły wypadkowe, aby obliczyć siłę działającą na każdą rolkę:

F_retenue_2 = F / (2 * cos(25°))
F_retenue_2 = 8209 / (2 * 0,9063) = 4528 N na rolkę

Całkowita siła trzymania wyniesie zatem 4528 N * 2 = 9056 N, czyli nieco więcej niż w konfiguracji z pojedynczą rolką ze względu na rozkład sił.

=> Dodałbym jeszcze konieczność dodania współczynnika bezpieczeństwa na tych rolkach, aby skompensować siły odśrodkowe generowane przez obrót rury...
Nie znając użytych materiałów, nie jest łatwo obliczyć siły tarcia.

4 polubienia

Dziękuję bardzo.
Oto odniesienie do użytego kamyka
rolka poliamidowa GSPO 252/50K Obciążenie 6000 daN

1 polubienie

BLICKLE to dobry dostawca, produkty wysokiej jakości.
Brak komentarza na temat wybranego modelu.
Z drugiej strony, jeśli mogę tak powiedzieć, odwróciłbym stronę ogranicznika do regulacji położenia rolek płytowych, ponieważ po wyregulowaniu - siły nacisku nadal nie są bez znaczenia, być może pojawią się również drgania (prędkość liniowa 400m/min) - łatwiej będzie ustawić skalibrowane podkładki regulacyjne między podporą a płytą. Gwarancja sztywności i stabilności w czasie.

2 polubienia

Dziękuję za propozycję.
Ale ciężko jest mi zmienić pozycję, bo nie mam miejsca.

Rolka jest mocowana od dołu

regulacja odbywa się za pomocą M20, wiedząc, że w Rep1 jesteś gwintowany.

1 polubienie

@OBI_WAN , który zmaga się z Mocą :astonished: Ten świat staje się całkowicie aktywny!

6 polubień

pfffff Pojawia się ciemna strona :rofl:
image

4 polubienia

Dziękujemy wszystkim prelegentom za udział.
Niech moc będzie z wami.

1 polubienie