Witam, potrzebuję twojej pomocy.
Mam rurę 16 ton do Ø2500mm nachyloną pod kątem 3° z obrotem 50 obr./min.
Muszę umieścić rolkę mocującą na końcu rurki, aby zablokować jej przesuwanie ze względu na jej ruch i siłę grawitacji
Mam 2 pytania.
1 = jaka jest siła na końcu rury dla rolki pośrodku.
2= jaka jest siła działająca na końcu rury dla 2 rolek oddalonych od siebie o 50°.
Dziękuję za pomoc
Jak jest napędzany obrócony? Rolki z napędem, takie jak tokarka?
Rura umieszczona jest na 4 kołach, z których jedno jest zmotoryzowane.
Witam;
Ciężar (P): P = m * g = 16000 kg * 9,81 m/s² = 156960 N
Składowa ciężaru równoległa do płaszczyzny nachylonej: F = P * sin(3°) = 156960 N * 0,0523 = 8209 N
Tak więc w przypadku pojedynczej rolki umieszczonej w środku rury jej siła trzymania jest równa składowej ciężaru równoległej do nachylonej płaszczyzny:
Siła dla kamyka = = 8209 N
W przypadku dwóch rolek oddalonych od siebie o 50° siła zostanie rozłożona między dwa punkty styku. Możemy użyć wzoru na siły wypadkowe, aby obliczyć siłę działającą na każdą rolkę:
F_retenue_2 = F / (2 * cos(25°))
F_retenue_2 = 8209 / (2 * 0,9063) = 4528 N na rolkę
Całkowita siła trzymania wyniesie zatem 4528 N * 2 = 9056 N, czyli nieco więcej niż w konfiguracji z pojedynczą rolką ze względu na rozkład sił.
=> Dodałbym jeszcze konieczność dodania współczynnika bezpieczeństwa na tych rolkach, aby skompensować siły odśrodkowe generowane przez obrót rury...
Nie znając użytych materiałów, nie jest łatwo obliczyć siły tarcia.
Dziękuję bardzo.
Oto odniesienie do użytego kamyka
rolka poliamidowa GSPO 252/50K Obciążenie 6000 daN
BLICKLE to dobry dostawca, produkty wysokiej jakości.
Brak komentarza na temat wybranego modelu.
Z drugiej strony, jeśli mogę tak powiedzieć, odwróciłbym stronę ogranicznika do regulacji położenia rolek płytowych, ponieważ po wyregulowaniu - siły nacisku nadal nie są bez znaczenia, być może pojawią się również drgania (prędkość liniowa 400m/min) - łatwiej będzie ustawić skalibrowane podkładki regulacyjne między podporą a płytą. Gwarancja sztywności i stabilności w czasie.
Dziękuję za propozycję.
Ale ciężko jest mi zmienić pozycję, bo nie mam miejsca.
Rolka jest mocowana od dołu
regulacja odbywa się za pomocą M20, wiedząc, że w Rep1 jesteś gwintowany.
pfffff Pojawia się ciemna strona
Dziękujemy wszystkim prelegentom za udział.
Niech moc będzie z wami.