Obliczanie i wymiarowanie pneumatycznych wyrzutni kul

Witam
Moim osobistym projektem jest wykonanie pneumatycznej wyrzutni kul sterowanej za pomocą pilota radiowego.
Czołg byłby oparty na butli gazowej w stylu kempingowym 904 lub 907.
Na tym zbiorniku dołożyłbym na dole zawór do pompowania zbiornika, a na wylocie zawór elektropneumatyczny (3/4" czy 1"?) sterowany za pomocą przekaźnika bezprzewodowego 12v (pilot radiowy) i na końcu część ze stożkiem + rurka wyrzutni w druku 3D.
Piłka byłaby piłką tenisową.
Mały pomysł, aby poznać prędkość wyrzutu powietrza, zobaczyć piłkę lub jeszcze lepiej oszacować odległość projekcji piłki pod kątem 30-40° / ziemię?
Daleki od bycia specjalistą w tej dziedzinie, chciałbym oszacować, zanim przejdę do zamawiania sprzętu za darmo, jeśli kalkulacja nie jest satysfakcjonująca.
Patrząc na jakiś film z pneumatycznym patatorem, myślę, że jest grywalny, ale chciałbym się upewnić, zanim cokolwiek zrobię.
Schemat ideowy:

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, która pozwala mi posuwać się naprzód w tym projekcie.

2 polubienia

Dzięki gazom cieplarnianym powinieneś być w stanie dotrzeć do warstwy ozonowej :saluting_face:

2 polubienia

Bjr, zobacz przypowieść o strzale w powietrze, jakie ciśnienie w butelce?

1 polubienie

To jest sezon na sadzenie ziemniaków!!

Od 6 do 10 barów w zależności od inflatora, ciśnienie zostanie dobrane w zależności od pożądanej długości napędu (około 15-20 m).

Witam, oto początek odpowiedzi bota, to może pomóc: ile mocy pneumatycznej potrzeba, aby wysłać piłkę tenisową na 20 m?

ChatGPT Powiedziała:

Aby wysłać piłkę tenisową na odległość 20 metrów za pomocą układu pneumatycznego, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów, takich jak masa piłki, ciśnienie, objętość powietrza i tarcie powietrza. Oto uproszczone oszacowanie ilości potrzebnej mocy, patrząc na sytuację z perspektywy fizycznej.

1. Oszacowanie niezbędnej prędkości wylotowej

Na początek obliczmy prędkość, jaką musi osiągnąć piłka tenisowa, aby przebyć 20 metrów. Podstawowy wzór na odległość przebytą pod torem parabolicznym to:

d=v2sin(2θ)gd = \frac{v^2 \sin(2\theta)}{g}d=gv2sin(2θ)

Gdzie:

• ddd oznacza przebytą odległość (20 m),
  • vvv oznacza prędkość początkową,
  • θ\thetaθ to kąt startu (przyjmiemy optymalny kąt 45°, aby zmaksymalizować zasięg),
  • GGG to przyspieszenie ziemskie (około 9,81 m/s²).

Pod kątem 45° sin(2θ)\sin(2\theta)sin(2θ) staje się 1, więc uproszczony wzór na prędkość vvv to:

v=d⋅gv = \sqrt{d \cdot g}v=d⋅g

Podmieńmy wartości:

v=20⋅9,81≈14 m/sv = \sqrt{20 \cdot 9,81} \approx 14 , \text{m/s}v=20⋅9,81≈14m/s

Kula musi być wystrzelona z prędkością wylotową około 14 m/s , aby przebyć 20 metrów w idealnych warunkach (bez oporu powietrza i bez oddziaływań innych niż grawitacja).

2. Oszacowanie zapotrzebowania na energię

Energia kinetyczna EEE piłki tenisowej jest określona wzorem:

E=12mv2E = \frac{1}{2} m v^2E=21mv2

Gdzie:

• mmm to masa piłki tenisowej (około 57 g lub 0,057 kg),
  • VVV to prędkość wylotowa (14 m/s).

Podmieńmy wartości:

E=12×0.057×(14)2≈11.1 JE = \frac{1}{2} \times 0.057 \times (14)^2 \approx 11.1 , \text{J}E=21×0.057×(14)2≈11.1J

Tak więc energia kinetyczna potrzebna do rzucenia piłki z tą prędkością wynosi około 11,1 dżuli.

3. Wymagana moc pneumatyczna

Aby napędzać tę piłkę za pomocą układu pneumatycznego, musisz wiedzieć, ile powietrza jest potrzebne, aby dostarczyć tę energię. Załóżmy, że używamy zbiornika sprężonego powietrza i mechanizmu, który szybko uwalnia ciśnienie, aby wysłać piłkę.

Moc zależy od czasu potrzebnego do uwolnienia tej energii. Jeśli założymy, że energia jest uwalniana w ułamku sekundy (powiedzmy 0,1 sekundy), moc można obliczyć według wzoru:

P=EtP = \frac{E}{t}P=tE

Podmieńmy wartości:

P=11.10.1=111 WP = \frac{11.1}{0.1} = 111 , \text{W}P=0.111.1=111W

Oznacza to, że potrzeba około 111 watów mocy , aby wysłać piłkę na odległość 20 jardów w 0,1 sekundy.

Konkluzja

Podsumowując, aby wysłać piłkę tenisową na odległość 20 metrów za pomocą układu pneumatycznego, potrzebny byłby system, który może dostarczyć około 111 watów mocy, uwalniając energię w krótkim czasie. Oczywiście nie uwzględnia to strat spowodowanych tarciem powietrza i innymi czynnikami, takimi jak wydajność mechanizmu, ale daje ogólne wyobrażenie o tym, ile mocy jest potrzebne.

2 polubienia

Witam
Nie bardzo rozumiem, do czego służy twoja butla gazowa, jeśli masz kompresor z zapasem powietrza. Z drugiej strony będziesz potrzebować mini gry między piłką a wyrzutnią (nie jest to łatwe z piłkami tenisowymi ze względu na problemy z włosami i łysieniem spowodowane intensywnym użytkowaniem...)

2 polubienia

Butla z gazem zostanie opróżniona i służy jako zbiornik na sprężone powietrze. (Tani zbiornik od czasu wyzdrowienia)
W przypadku piłki będzie to bardziej piłka bezwłosa (piłka dla psa, ale Ø i waga są dość zbliżone do szacunku)

Dziękuję za przyniesienie mi tego rozwiązania za pośrednictwem czatu GPT, w ogóle o tym nie pomyślałem!
Z drugiej strony, co do obliczeń, nadal mam wątpliwości co do tej sztucznej inteligencji! (lub inny)

To byłaby ostatnia kropla, która przelała czarę, gdyby kot przyniósł mi rozwiązanie dla wyrzutni piłek dla mojego psa!! :rofl: :rofl: :rofl:

3 polubienia

Czy to Ty, czy pies będziesz gonił piłkę? Tylko mały trening dla twojego pieska na spust... :rofl:

2 polubienia

Aby sadzić ziemniaki, jestem biorcą!!

2 polubienia

Biorąc pod uwagę obliczenia ChatGPT, ryzykujesz posadzenie ich w domu sąsiada!
1. obliczenie przy 8 barach bez uwzględnienia oporu powietrza 8603m...
image

Po kilku korektach (opór powietrza) wydaje się to bardziej realistyczne, ale nadal wydaje się bardzo wysokie, a nawet bardzo mało prawdopodobne:
image
Lanceur.xlsx (9.7 KB)
Gdzieś musi być wilk, albo zaniedbane parametry.

To pies, ale biorąc pod uwagę obliczenia kota (GPT - poniżej), zamierzam go wyczerpać!
Dla wyzwolenia nie martw się, rozumie bardzo szybko! (Jak pan, jak pies!:stuck_out_tongue_winking_eye:)

1 polubienie

Po pobraniu pliku excel widzę, że średnica kanału zaworu nigdzie nie interweniuje... :thinking:

1 polubienie

Nie, było inne obliczenie (bardziej skomplikowane), ale wynik był taki sam (z wyjątkiem kilku rzeczy)
Chat GPT zaniedbuje to, ponieważ jeśli fragment nie jest zbyt restrykcyjny, najwyraźniej niewiele zmienia.
Jeśli ktoś, kto nie jest sztuczną inteligencją, może mi powiedzieć więcej, jestem za! :rofl: :rofl: :rofl:
W przeciwnym razie skończy się to testami (Uwaga samoloty o zasięgu 8 km!!)

Sceptycznie nastawiony do obliczeń :thinking: , to właśnie zebrałem z sieci.

1 polubienie

Zaplanuj wziąć pod uwagę wiatr w dni Mistral, w przeciwnym razie pies będzie musiał przeskoczyć kilka żywopłotów.

2 polubienia

W arkuszu kalkulacyjnym nie widzę żadnego grzechu związanego z kątem strzelania/rzucania?

1 polubienie

Żadnych mistrali w Bretanii (ani wiatru, ani deszczu :crazy_face:), w przeciwnym razie bardzo martwię się globalnym ociepleniem! :rofl:

2 polubienia

Spójrz na odległość projekcji, jest to dobrze uwzględnione w SIN (2 * B6)