Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to szybko zrobić go dla siebie.
I oczywiście robisz nam prezentację wideo wyniku z psem
Jest wiatr kul ziemskich
Niezła gra słów, ale od kiedy Wandea jest w Bretanii?
Uważaj, Bretończyk jest drażliwy, no cóż, jest Bretończykiem, co
Cze wszystkim
Odpowiedź ChatGPT na @Scofield dotyczące ruchu pocisku po wyjściu z rury jest pobieżna, ale akceptowalna: 20 m to rzeczywiście rząd wielkości zasięgu dla prędkości początkowej 14 m/s i kąta zejścia 45°. Oceniana moc pneumatyczna jest grubsza i mniej interesująca...
Jeśli chodzi o symulację Excela i prędkość wyrzutu 312 m/s, to jesteśmy w sferze broni palnej.
Główną trudnością wyrzutni kul jest oszacowanie prędkości, jaką może osiągnąć piłka, gdy przechodzi przez rurę.
Przepływ powietrza ze zbiornika do rury zależy od ciśnienia przed zbiornikiem, ale także od kształtu i przekroju przejścia przez zawór, długości rury itp. Duży wpływ ma również czas otwarcia zaworu, podczas którego sekcja przelotowa waha się od 0 do wartości maksymalnej, czego konsekwencją jest stosunkowo powolny wzrost przepływu powietrza.
Innym aspektem problemu jest wzrost ciśnienia w rurze, który sam w sobie zależy od ruchu kulki (masa, przekrój), luzu i tarcia między kulą a rurką. A dlaczego nie opór powietrza.
Długość rurki będzie miała również wpływ w związku z przepływem: nie ma potrzeby umieszczania dużej długości, jeśli zbiornik nie jest w stanie obsłużyć przepływu.
Spróbowałem symulacji z danymi, które wydają mi się realistyczne, na podstawie fizycznej: przepływ powietrza przez otwór i PFD zastosowane do piłki. Niektóre wyniki znajdują się w załączonym dokumencie.
Zasadniczo: prędkość wyjściowa 17 m/s i zasięg 27 m.
Na ile możemy pokładać ufność w tego typu symulacji? Moim zdaniem żadnych.
PB ma wiedzieć, czy jest to dobre odzwierciedlenie rzeczywistości, co zostanie zweryfikowane dopiero po wyprodukowaniu prototypu i przetestowaniu.
Chociaż nie można zagwarantować wyników, możliwe jest zidentyfikowanie wpływu niektórych parametrów.
W szczególności zawór: w tych samych warunkach symulacyjnych, zwiększając czas otwarcia tylko z 0,1 s do 0,05 s, prędkość wyrzutu wzrasta z 17 do 22,8 m/s.
Musisz znaleźć zawór z otworem typu " stempel "...
LanceurBalles.docx (155.4 KB)
Ponieważ flagę bretońską widzimy wszędzie we Francji
To prawda, tyle o mnie
Jeśli chodzi o baballatora, nie zapominaj, że ba-ball nie jest ołowiany; Odbija się od dna i dłużej utrzymuje bezwładność. Wysoki kąt strzału sprawi, że piłka odbije się wyżej, ale nie tak daleko, kąt 45° będzie optymalny, aby zwiększyć zasięg przy mniejszej prędkości, ale piłka może wylądować za ogrodzeniem, zbyt niski kąt może oślepić psa.
Nie, " Gwen ha du " jest uniwersalna i można ją znaleźć na całym świecie, niech żyje " Breizh Power "!!
Niektórzy twierdzą nawet, że pierwsze zdjęcia na Księżycu zostały przerobione w studiu.
Oryginalny obraz, bez wątpienia, przedstawiał Gwen ha du!
" Baballator " Ja biorę! Nie ma zbyt dużego ryzyka z tej strony, celem jest strzelanie pod kątem 30) max tak, aby pies złapał go przy 1 lub 2 odbiciu max, gdy przeleje się moja 4-nożna rakieta.
" Baballator " ma być używany do przeskakiwania przeszkód w lg.
Jeśli pies jest dobry w prawidłowym i skakaniu, jesteśmy nagradzani.
A prędkość Baballatora pomaga nadać prędkość w górę rzeki, ponieważ pies szybko zrozumie, że musi pchać, aby szybko złapać piłkę.
Boisko jest trawnikowe, więc odbicie jest bardzo zmniejszone. I tak, w Bretanii trawnik pozostaje zielony!
Proste, skuteczne... A ty zatrzymujesz swoje pieniądze, aby zadać cios swoim " kolegom ".
Hervé powiedział:
Dziękuję , @m_blt to mnie pociesza w wyborze butli (wystarczająco ważne), a także w odległościach szacowanych na pifometrze 20-30-40m max przy ciśnieniu od 4 do 10 barów max (prawdopodobnie 4-8 barów max)
Do szybkiego otwarcia zaworu wahałem się, czy wypróbować tani zawór aliexpress (elektrozawór powietrza lub wody przy max 10 barach), ale nie wskazano czasu otwarcia i mało prawdopodobne, że będę miał coś tak szybkiego jak 0,1s!
Innym rozwiązaniem jest zawór ręczny z cylindrem z oponą zasilaną przez kran na zbiorniku, a butla jest uruchamiana przez pilota radiowego.
I jak wskazano, wszystko, co muszę zrobić, to kupić i wyprodukować!
" Koledzy " z pracy narzuconej przez kierownictwo, nie są tak naprawdę kolegami, drogi Panie SAOUT!
Jeśli chodzi o wędrówki na rakietach śnieżnych, myślałem o tym, gdy leżę na leżaku z piwem i patrzę, jak mój pies skacze!
A celem jest, aby wyrzutnia była ukryta (niewidoczna), w przeciwieństwie do rakiety w dłoni!
Zmotoryzowana oś i czujnik ruchu, a w nocy można nawet odstraszyć intruzów. Musisz tylko skalibrować się na tyle wysoko, aby nie wpaść na kota lub jeża.
Założenia:
W lufie adiabatyczny spust do momentu, gdy lufa wyjdzie z pocisku.
Znamy P1, V1 i V2 (V2=V1+Objętość komory pistoletu, która jest
w zależności od średnicy pocisku i długości lufy)
Spust jest adiabatyczny
więc P2=P1(V/V2)^gamma
Następnie W=(P2 V2-P1 V1)/(1-gamma)=0,5mV^2
Co daje na wylocie lufy V pocisku 220m/s na długość
Działo 0,6 m
Inne oszacowanie to Stałe ciśnienie w beczce = 8b
F=SP=mprzyspieszenia
Przy stałym przyspieszeniu znamy czas trwania rzutu:
Działo=0,5wgT^2
A prędkość wyjściowa =acc*t=240m/s
Następnie piłka jest poddawana tylko swojemu ciężarowi i
drag=0.5rhoSCxV^2=0.00113*V^2