Witam, obecnie projektuję zespół i muszę obliczyć łańcuch wymiarów, aby określić tolerancję zestawu. Po kilku próbach udało mi się uzyskać poprawny wynik ze zbiorem obliczonym na moim złożeniu w SolidWorks. Jednak podczas próby odtworzenia podejścia na innym zespole (ta sama konfiguracja, ale z różnymi wymiarami, tylko się zmienia), wyniki nie są zgodne. (Moja pierwsza formuła musi być z pewnością błędna... Czy ktoś mógłby mi pomóc zidentyfikować możliwe błędy? Oto moja formuła, wraz z przykładem na obrazie wymiarów i zespołu, który składa się z dwóch części, z których jedna, część 1, ma promień spoczywający na kącie części 2. Gra przebiega zgodnie z pomarańczową linią. Nie wiem, czy wyraziłem się jasno... Dziękuję.
Wydaje się, że wartości w formule nie są zgodne z podanym widokiem... a pomarańczowa linia nie odpowiada grze między twoimi pionkami... Oprócz... Po co tworzyć formułę, skoro szkic z kontrolowanym wymiarem może załatwić sprawę.
Witam, projekt nie kończy się na 3D, co zmusza mnie do posiadania formuły. Zdaję sobie sprawę, że przy liniach szkicu jest to możliwe, ale łatwość nie jest interesująca
Wracając do Twojej opinii, przede wszystkim dziękujemy za odpowiedź!
Co w przypadku formuły nie odpowiada podanemu widokowi?
Tak, wyraziłem się źle, przepraszam, ale celem byłaby gra jak pokazano na poniższym widoku (Gra między dwoma elementami):
Witam Przeformułowuję formułę, ponieważ * koliduje z automatycznym formatowaniem forum.
Odpowiedzieć. Wartości, które wprowadziłeś na stałe, takie jak (40-25) itp., nie mogą się utrzymać, jeśli zmienią się kwotowania. Muszą one zostać zastąpione nazwami wspomnianych kwotowań. Lubię co: ( "D1@Esquisse1" - "D2@Esquisse1" )
Tak, planowałem to zrobić, tak dla wyjaśnienia na forum zrobiłem to w ten sposób. Znalazłem wartości bardziej jednoznaczne niż nazwy szkiców. Dziękujemy za informacje dotyczące karty *.
Osobiście są to wartości 130-136, których nie mogę zidentyfikować... Ale minęło dużo czasu, odkąd ćwiczyłem pojęcia trygonometryczne lub skalarne w formie matematycznej. (3D zobowiązuje)... Na twoim zrzucie ekranu nie ma styczności między promieniem r40 a krawędzią poziomą 65 mm, czy to normalne?
130 = Przesunięcie środka promienia względem osi, więc 65 x 2 = 130, aby uzyskać Ø. 136 = Promień kształtu, który stanowi kąt podparcia (dolnego elementu) x 2 = 136, aby mieć również Ø.
Nie, oznacza @Maclane , że musi istnieć relacja styczna między łukiem a linią poziomą. Cóż, nie musi tego robić, ale chce wiedzieć, czy to celowe przeoczenie.
Nie ma problemu, wiem, że wyjaśnienie mojego problemu jest dość złożone i może wydawać się mylące... Przepraszam. To, co staram się zrobić, to dokładnie określić wysokość górnej części w stosunku do dolnej części, biorąc pod uwagę wiele wymiarów, które od niej zależą. Na przykład, jeśli zmienię wymiar, taki jak promień 65 mm dolnej części (ten, który obejmuje kąt 20°) i zmniejszę go do 63 mm, zgodzisz się, że górna część będzie wyższa niż o promieniu 65 mm, prawda? Moim celem jest więc obliczenie tej wysokości w formie wzoru.
Więc powiesz mi, że jest zabawniej, gdy jest bardziej skomplikowany, ale nie będziesz w stanie tego obliczyć, jeśli twój szkic nie jest całkowicie ograniczony (z wyjątkiem tej gry). W przeciwnym razie jest to jak obliczanie równania z 8 niewiadomymi... Powodzenia!
Moim zdaniem najprostszym i najszybszym sposobem jest dodanie kontrolowanego wymiaru, pomiędzy tymi 2 magenta i zielonymi liniami:
Kiedy Twoja moneta zsunie się w dół rampy, wartość tej kwotowania zmieni się w czasie rzeczywistym.
Pionek jest dobrze ograniczony w osi i spoczywa pod kątem dolnego elementu, obecna jest tylko ta, którą narysowałeś, nie powinno być problemu, prawda? Jeśli powie mi wysokość zgodnie z wymiarami, które zmieniłem, nie zadziała w moim przypadku, ponieważ zastanawiałem się nad dodaniem tej " formuły ", której szukam w tabeli VBA... Dlatego potrzebowałbym kalkulacji, bo jeśli miałbym zdecydować się na ocenę " pilotażową ", to nie zadziała, bo wtedy bawię się maksymalnymi/minimalnymi tolerancjami moich wymiarów... Bardzo bym chciał to zrobić i też o tym myślałem, ale to nie działa z moim projektem.
Tak, jest styczna, ponieważ masz 2 wymiary 40 i 65, które są odpowiednio równe promieniowi twojego łuku i długości twojej linii, ale jeśli zmienisz promień, musisz również zmienić 40 i to samo dla linii, podczas gdy przy prostej relacji stycznej możesz obejść się bez wymiarów 40 i 65, A jeśli zmienisz promień, wszystko inne pójdzie w ślad za tobą. krótki
Zastanówmy się nad problemem, nawet jeśli wydaje mi się, że w pomieszczeniu, a przynajmniej na obrazie, brakuje wymiarów, aby go obliczyć.
Ośmielam się prosić cię o obraz, jak byś to zrobił? Obraz jest "kopią" tego, czego naprawdę potrzebuję, ze względu na prywatność musiałem to zmodyfikować...