Wybór konfiguracji za pomocą parametru/równania

Witam
Mam pokój, który ma wiele konfiguracji.

Czy mogę zdefiniować konfigurację, która ma być wywoływana za pomocą parametru części lub równania?
Na przykład, jeśli w moich równaniach mam parametr NumConfig = 5, weź konfigurację o nazwie "5".

Jeśli nie jest to możliwe, czy można to zrobić z poziomu parametru nadrzędnego?
Na przykład w złożeniu, które zawiera część o kilku konfiguracjach, można wybrać tę, którą chcesz za pomocą parametru lub równania złożenia.
Celem jest uniknięcie konieczności ręcznego wybierania konfiguracji za pomocą menu rozwijanego, ale raczej poprzez obliczenia.

Z góry dziękuję za pomoc.
Miłego dnia

Witam;

Nie używam kontrolek konfiguracyjnych za pomocą równań solidarności (zbyt ulotnych jak na mój gust)
Możliwe jest dodanie warunku "Jeśli" bezpośrednio w tabeli rodziny części w programie Excel.
Jeśli (komórka Wartość do sprawdzenia=xx;konfiguracja komórki=5; w przeciwnym razie komórka config=?)

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam

Wolę z @Maclane : jest doskonale sterowalny za pomocą rodziny części Excel.
Nie jest to też takie proste, ponieważ wartości komórek sterujących oprogramowaniem muszą być ściśle zgodne z tym, czego oczekuje oprogramowanie. Jest więc dużo formatowania do wykonania, aby uzyskać to, czego chcesz.

Z drugiej strony, nadal musisz edytować rodzinę części podczas aktualizacji (formuły są w programie Excel, musisz edytować rodzinę części, aby program Excel obliczył aktualizacje).

Wygląda na to, że możemy robić różne rzeczy na komponentach w złożeniach za pomocą równań (jest też część "równanie-składnik". Infoutu, aby znaleźć składnię w pomocy oprogramowania, aby można było zbadać rozwiązanie :)

1 polubienie

Dziękuję @Maclane i @froussel, spojrzałem na równania składowych, ale nie znalazłem tego, czego szukałem. To, co próbuję zrobić, to wymusić wybór aktywnej konfiguracji dziecka od rodzica. Robiąc to z czegoś, co nie jest ręcznym wyborem. Dlatego zwróciłem się ku równaniom, ale może być inny sposób. Nie widzę jak to zrobić poprzez konfigurację na poziomie montażu, nie mogę znaleźć parametrów " konfiguracji " dla części zespołu, musielibyśmy zaktualizować tabele, aby ponownie uruchomić obliczenia, ale nie da się znaleźć tego " parametrów ", mam wrażenie, że to nie jest konfiguracja na poziomie montażu. Masz pomysł, jak postępować inaczej?

Witam

W złożeniu Excel może kontrolować konfigurację części (najłatwiejszy sposób na pobranie parametru/składni: utwórz 2 konfiguracje, używając różnych konfiguracji tej samej części i utwórz rodzinę części za nią (zwróć uwagę na parametry rodziny podczas tworzenia)).
Gdy znasz już składnię, wystarczy wykonać równanie, które działa dobrze w programie Excel, aby móc sterować tą nazwą konfiguracji.

1 polubienie

Witam;

Spróbuj z " Menedżerem konfiguracji ", będzie to łatwiejsze do zarządzania.
Ustawienia konfiguracyjne w rodzinach części to: " $CONFIGURATION@..."  »
Przykład (konfigurowalna śruba):
Tutaj w zależności od wyboru średnicy narzucam średnice podkładek i nakrętki ale wybór pozostawiam między podkładkami wąskimi, szerokimi lub normalnymi...

image

Czy zastanawiałeś się nad " inteligentnymi komponentami"?
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/sldworks/t_Creating_Smart_Components1.htm
=> Zobacz także w Samouczkach Solidworks (?) =>" Narzędzia zwiększające produktywność "=>Inteligentne komponenty.
Obawiam się, że w twoim przykładzie szybko skończysz z cyklicznymi odniesieniami...
(Prawdopodobnie używasz konfiguracji tego samego komponentu).

Pozdrowienia

1 polubienie